Μπάιντεν: Πιθανόν θα δημοσιευθεί η έκθεση για την προέλευση του κορωνοϊού – Ποιες ειναι οι δύο θεωρίες

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν δήλωσε πως είναι πιθανό να δώσει στη δημοσιότητα την έκθεση που θα παρουσιάζει λεπτομερώς τα ευρήματα των αμερικανικών υπηρεσιών πληροφοριών σχετικά με την προέλευση του κορωνοϊού.

Την ίδια ώρα, όπως μεταδίδει το πρακτορείο Reuters, η αμερικανική κοινότητα πληροφοριών αναγνώρισε σήμερα ότι οι υπηρεσίες της έχουν δύο θεωρίες σχετικά με την προέλευση του ιού.

Συγκεκριμένα, δύο υπηρεσίες πιστεύουν ότι εμφανίστηκε με φυσικό

τρόπο, από την επαφή του ανθρώπου με μολυσμένα ζώα, ενώ μια τρίτη θεωρεί ότι πηγή της παγκόσμιας πανδημίας ήταν κάποιο εργαστηριακό ατύχημα.

«Η αμερικανική κοινότητα Πληροφοριών δεν γνωρίζει ακριβώς πού, πότε και πώς ο ιός Covid-19 μεταδόθηκε αρχικά, όμως συγκλίνει σε δύο πιθανά σενάρια», επισημαίνει το Γραφείο του Διευθυντή Εθνικών Υπηρεσιών Πληροφοριών (ODNI), προσθέτοντας πως η πλειονότητα πιστεύει ότι δεν υπάρχουν επαρκείς πληροφορίες «προκειμένου να αξιολογηθεί ότι το ένα σενάριο είναι πιθανότερο σε σύγκριση με το άλλο».

Η ανακοίνωση του ODNI δεν διευκρίνισε ποιες είναι οι δύο από τις 17 υπηρεσίες (που απαρτίζουν την κοινότητα των αμερικανικών υπηρεσιών πληροφοριών) που πιστεύουν ότι ο κορωνοϊός προήλθε από μολυσμένα ζώα και ποια η υπηρεσία που θεωρεί ότι προήλθε από εργαστηριακό ατύχημα.

Ωστόσο, και στις δύο περιπτώσεις το ODNI λέει ότι οι υπηρεσίες που κλίνουν στη μία ή την άλλη εξήγηση το κάνουν με «χαμηλή ή μέτρια αυτοπεποίθηση», κάτι που στην ορολογία των κατασκόπων σημαίνει πως πιστεύουν ότι τα στοιχεία που στηρίζουν την άποψή τους απέχουν από το να είναι καθοριστικά.

Αξιωματούχοι δεν θέλησαν να συζητήσουν ποιες υπηρεσίες διατύπωσαν διστακτικές απόψεις για την προέλευση του ιού, όμως υπογράμμισαν ότι η μεγάλη πλειονότητα των αμερικανικών υπηρεσιών πιστεύει ότι οι πληροφορίες είναι ανεπαρκείς για να καθορίσουν ότι το ένα σενάριο για την προέλευση του ιού είναι πιθανότερο από το άλλο.

Διαβάστε ακόμη

Μητσοτάκης στα εγκαίνια της Τhink Silicon: Η Ελλάδα βάζει στο επίκεντρο την καινοτομία

Γεμάτο φοροαπαλλαγές το νέο Ε1 του «κορωνοϊού»

Το παρασκήνιο του mega deal ρεκόρ των 2 δισ. για την Chipita και η επόμενη μέρα

Keywords
Τυχαία Θέματα