Τούρκος τζιχαντιστής, 24 ετών ο καμικάζι που αιματοκύλισε την Κων/πολη

O Mεχμέτ Οζτούρκ, μέλος του Ισλαμικού Κράτους στο Ιράκ και το Λεβάντε, είναι ο βομβιστής που σκόρπισε χτες τον θάνατο σε εμπορικό πεζόδρομο της Κωνσταντινούπολης.

Όπως αναφέρει η τουρκική εφημερίδα "Χουριέτ", οι αστυνομικές αρχές είχαν επικεντρώσει τις έρευνές τους σε δύο μαχητές του Ισλαμικού Κράτους στο Ιράκ και το Λεβάντε: ο ένας ύποπτος ήταν ο Σαβάς Γιλντίς και ο άλλος ήταν ο Μεχμέτ Οζτούρκ.

Μετά τη βομβιστική επίθεση στην καρδιά της Κωνσταντινούπολης, ο πατέρας του Οζτούρκ και ο αδερφός του είχαν συλληφθεί από τις τουρκικές αρχές.

Η ταυτοποίηση του βομβιστή έγινε αφού

είχαν ληφθεί δείγμα DNA από συγγενικά του πρόσωπα.

Ο 24χρονος Μεχμέτ γεννήθηκε το 1992 και ήταν γνωστός στις αρχές για τις διασυνδέσεις του με το Ισλαμικό Κράτος στο Ιράκ και το Λεβάντε.

Κατά την ανάκρισή του από τις αρχές, ο πατέρας του Οζτούρκ δήλωσε ότι ο άντρας που φαινόταν στο βίντεο την στιγμή της επίθεσης στην Κωνσταντινούπολη έμοιαζε με τον γιο του ο οποίος αγνοείτο επί χρόνια. Ο ίδιος πίστευε ότι βρισκόταν αν και είχε πληροφορίες ότι πρόσφατα βρέθηκε στην Κωνσταντινούπολη.

Σύμφωνα με τα όσα έχουν γίνει γνωστά για τον 24χρονο τζιχαντιστή λίγο πριν ενεργοποιήσει τα εκρηκτικά τον είχε πλημμυρίσει ο φόβος. Ο καμικάζι αυτοκτονίας είχε χάσει την ψυχραιμία του βλέποντας τους αστυνομικούς να έχουν αναπτυχθεί στο σημείο όπου είχε προγραμματίσει να ανατιναχθεί με στόχο να προκαλέσει όσο το δυνατόν μεγαλύτερο αριθμό θυμάτων.

Ένα 24ωρο μετά την βομβιστική επίθεση κοντά στην πλατεία Ταξίμ που προκάλεσε το θάνατο πέντε ατόμων - συμπεριλαμβανομένου του βομβιστή αυτοκτονίας και τον τραυματισμό 39 ατόμων- οι τουρκικές αρχές προσπαθούν να ταυτοποιήσουν τον καμικάζι.

Όπως αναφέρουν τα τουρκικά ΜΜΕ, οι αρχές έχουν λάβει δείγματα DNA από μέλη της οικογένειας δύο πιθανών μαχητών του Ισλαμικού Κράτους που θα μπορούσαν να είναι ο βομβιστής αυτοκτονίας, σύμφωνα με το τουρκικό πρακτορείο "Dogan".

Η εφημερίδα "Χουριέτ " γράφει σήμερα επικαλούμενη το υπουργείο Υγείας της Τουρκία, πως, όλοι οι νεκροί - πέραν του βομβιστή - είναι ξένοι υπήκοοι παραθέτοντας τα ονόματά τους. Πρόκειται για τους Ισραηλινούς Simha Siman Demri, Yonathan Suher, Avraham Godman και τον Ιρανό Ali Rıza Khalman. Σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Υγείας επισημαίνει ότι, από τα 39 άτομα που έχουν διακομιστεί σε νοσοκομεία με τραύματα, οι 24 είναι ξένοι υπήκοοι, ανάμεσά τους κι ένα παιδί. Από τους τραυματίες, οι επτά βρίσκονται σε κρίσιμη κατάσταση.

"Ως έθνος βρισκόμαστε αντιμέτωποι με μία ανεξέλεγκτη και απάνθρωπη κατάσταση", δήλωσε ο υπουργός Υγείας της Τουρκίας, Μεχμέτ Μουζινόγλου.

Μέχρι τώρα, καμία οργάνωση δεν έχει αναλάβει την ευθύνη για το χθεσινό αιματοκύλισμα αν και δύο Τούρκοι αξιωματούχοι δήλωσαν στο Reuters ότι, όπως όλα δείχνουν, ο βομβιστής ήταν είτε μαχητής του PKK είτε μέλος του Ισλαμικού Κράτους στο Ιράκ και το Λεβάντε. Την ίδια ώρα, όπως αναφέρει η τουρκική εφημερίδα "Xουριέτ", το Εθνικό Ραδιοτηλεοπτικό Συμβούλιο της Τουρκίας επέβαλε προσωρινή απαγόρευση της αναμετάδοσης εικόνων και βίντεο από τον σημείο της επίθεσης.

Όπως αναφέρει η επίσημη ανακοίνωση, η απαγόρευση περιλαμβάνει την στιγμή της έκρηξης αλλά και τις εικόνες που δείχνουν πτώματα να κείτονται στον πεζόδρομο.

O κυβερνήτης της Κωνσταντινούπολης δήλωσε ότι στόχος του καμικάζι αυτοκτονίας ήταν ένα δημόσιο κτίριο στην περιοχή Beyoglu.

Keywords
Τυχαία Θέματα