Διάσκεψη Βιέννης: Συμφωνία για κοινά μέτρα περιορισμού των προσφυγικών ροών - Με κλείσιμο συνόρων απειλεί και η Αυστρία

Έτοιμη ακόμη και να κλείσει πλήρως τα σύνορά της στους πρόσφυγες η Αυστρία, σύμφωνα με την υπουργό Εσωτερικών της χώρας

Την απόφασή του να εφαρμόσουν κοινή πολιτική εξέφρασαν οι υπουργοί Εξωτερικών και Εσωτερικών εννέα χωρών της Ευρώπης, οι οποίοι συμμετείχαν στη Διάσκεψη των Δυτικών Βαλκανίων στη Βιέννη.

«Δεν είναι δυνατόν να προωθήσουμε απεριόριστο αριθμό προσφύγων και ανθρώπων που ζητούν άσυλο», αναφέρεται στην ανακοίνωση που εκδόθηκε στη σύνοδο, στην οποία συμμετείχαν υπουργοί

από Αυστρία, Σλοβενία, Κροατία, Βουλγαρία, Αλβανία, Βοσνία, Κόσοβο, ΠΓΔΜ, Μαυροβούνιο και Σερβία.

Υποστήριξαν ότι δεν διαθέτουν τα απαραίτητα μέσα αλλά και τους χώρους για να δεχθούν μεγάλο αριθμό προσφύγων, αλλά έθεσαν και το θέμα της εσωτερικής ασφάλειας των χωρών τους αλλά και της κοινωνικής συνοχής, καθώς θεωρούν ότι στις δικές τους κοινωνίες είναι πολύ δύσκολη η πλήρης ενσωμάτωση των προσφύγων.

Βασικός στόχος όλων των συμμετεχόντων είναι να υπάρξει μείωση των προσφυγικών ροών αλλά όχι πλήρης διακοπή της προώθησης προσφύγων από την Αυστρία προς τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες.

Όπως τονίζεται στην ανακοίνωση, στην οποία περιλαμβάνονται 19 βασικά σημεία-στόχοι, «στο δικαίωμα του ασύλου δεν περιλαμβάνεται και το δικαίωμα να επιλέξεις τη χώρα στην οποία θέλεις να ζήσεις», ενώ προστίθεται ότι «η ροή προσφύγων από τη Βαλκανική Οδό θα πρέπει να περιοριστεί».

Πάντως η υπουργός Εσωτερικών της Αυστρίας, Johanna Mikl-Leitner, εμφάνισε ακόμη πιο σκληρή στάση, υποστηρίζοντας ότι η χώρα της δεν επιθυμεί απλά τη μείωση αλλά την πλήρη διακοπή των προσφυγικών ροών.

Αξίζει να σημειωθεί ότι από τη Διάσκεψη – μάλλον για προφανής λόγους – αποκλείστηκε η Ελλάδα, η οποία είναι η βασική χώρα στην οποία φθάνουν οι πρόσφυγες και κατόπιν, υποτίθεται, ότι θα προωθούνται προς την υπόλοιπη Ευρώπη, κάτι σχεδόν αδύνατο, πλέον, καθώς η μία μετά την άλλη αρκετές χώρες κλείνουν τα σύνορά τους.

Keywords
Τυχαία Θέματα