ΔΝΤ: Πάρτε επιπλέον μέτρα αλλιώς το πρόγραμμα δεν «βγαίνει»

«Εξαιρετικά φιλόδοξοι οι στόχοι του προγράμματος», υποστήριξε ο εκπρόσωπος του Ταμείου, Τζ. Ράις – Μέτρα 4,5% του ΑΕΠ για να υπάρξει επίτευξη των στόχων – Εντός των επόμενων ημερών η επιστροφή των επικεφαλής των θεσμών – Χωρίς ελάφρυνση το ελληνικό χρέος δεν θα καταστεί βιώσιμο

Ούτε βήμα πίσω δεν προτίθεται να κάνει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο

(ΔΝΤ), όπως κατέστη ξεκάθαρο στην τακτική εβδομαδιαία ενημέρωση των δημοσιογράφων από τον εκπρόσωπο Τύπου του Ταμείου, Τζέρι Ράις.

Ο κ. Ράις επανέλαβε ότι το Ταμείο θεωρεί «ιδιαίτερα φιλόδοξους» τους δημοσιονομικούς στόχους που θέτει το πρόγραμμα που υπογράφηκε μεταξύ Ελλάδας και πιστωτών το καλοκαίρι. Πάγια θέση του ΔΝΤ είναι ότι η Αθήνα δεν μπορεί να επιτύχει τον στόχο για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ το 2018, χωρίς να υπάρξει, από τώρα, λήψη επιπλέον μέτρων.

Άλλωστε ο επικεφαλής των ευρωπαϊκών δραστηριοτήτων του Ταμείου, Π. Τόμσεν – ο οποίος θα βρεθεί και στο Eurogroup της Δευτέρας 7 Μαρτίου – σε πρόσφατο άρθρο του υποστήριξε ότι τα νέα μέτρα θα πρέπει να αγγίξουν το 4,5% του ΑΕΠ.

Ο κ. Ράις προσέθεσε ακόμη «ό,τι δεν μπορεί να καλυφθεί από τη λήψη νέων μέτρων θα πρέπει να καλυφθεί από τη μείωση χρέους», ενώ παραδέχθηκε ότι οι Έλληνες έχουν, ήδη, υποφέρει πολλά κατά τη διάρκεια τόσων χρόνων ύφεσης, ενώ τόνισε ότι το ΔΝΤ δεν ζητά κάτι καινούργιο, καθώς είχε εκφράσει ανάλογες απόψεις και το καλοκαίρι.

Επιπρόσθετα επιβεβαίωσε – αν και δεν ήταν και τόσο απαραίτητο, δεδομένων των διαρροών – το χθεσινοβραδινό γεύμα, παρουσία και του κ. Τόμσεν, εκτιμώντας ότι θα υπάρξει επιστροφή των επικεφαλής των θεσμών σύντομα στην Αθήνα, χωρίς, όμως, να διακινδυνεύσει την ανακοίνωση κάποιας συγκεκριμένης ημερομηνίας.

Μάλιστα δεν δίστασε να υποστηρίξει ότι το ΔΝΤ συμμερίζεται απόλυτα τη θέση της ελληνικής κυβέρνησης ότι «η αξιολόγηση έχει αργήσει και πρέπει να ολοκληρωθεί σύντομα».

Δεν παρέλειψε ακόμη να αποκαλύψει ότι το ΔΝΤ δεν είναι η «πηγή» του γερμανικού περιοδικού Spiegel αναφορικά με το δημοσίευμα που έλεγε ότι το Ταμείο εκτιμά πως η Ελλάδα θα έχει προβλήματα ρευστότητας τον Μάρτιο.

Παρέμεινε, επίσης, απόλυτα πιστός στη θέση του Ταμείου ότι το ελληνικό χρέος θα πρέπει να τύχει ελάφρυνσης προκειμένου να καταστεί βιώσιμο, κάτι το οποίο, όπως είπε, το ΔΝΤ έχει τονίσει από το καλοκαίρι, πριν καν υπογραφεί το τρίτο μνημόνιο.

Keywords
Τυχαία Θέματα