Δωρεάν προληπτικές εξετάσεις για καρκίνο του μαστού σε γυναίκες πρόσφυγες

Ο Σύλλογος Φίλων Γενικού Ογκολογικού Νοσοκομείου «Οι Άγιοι Ανάργυροι», ανακοινώνει ότι, λαμβάνοντας υπόψη τις τελευταίες εξελίξεις της εισόδου χιλιάδων προσφύγων στη χώρα μας και την παραμονή τους για άγνωστο χρονικό διάστημα σε αυτήν, εντάσσει τις γυναίκες πρόσφυγες στο Πρόγραμμα Πρόληψης του Καρκίνου του Μαστού που υλοποιεί από το 2004.

Οι γυναίκες πρόσφυγες, αποτελούν μια ιδιαίτερα αδύναμη ομάδα συνανθρώπων μας, που βρίσκονται μακριά από την πατρίδα τους, χωρίς καμία δυνατότητα ελέγχου της υγείας τους. Μέσω του Κέντρου Πρόληψης Καρκίνου του Μαστού ο Σύλλογος φιλοδοξεί να προσφέρει

στις γυναίκες αυτές Δωρεάν Προληπτικό Έλεγχο για Καρκίνο του Μαστού.

Το Πρόγραμμα, το οποίο ήδη εφαρμόζεται στις άπορες και ανασφάλιστες γυναίκες, υλοποιείται στο Κέντρο Έγκαιρης Διάγνωσης του Καρκίνου του Μαστού, που λειτουργεί σε αυτόνομο χώρο στα Άνω Πατήσια (τηλ.: 210 2521418) στο πλαίσιο προγραμματικής συμφωνίας μεταξύ του Συλλόγου και του Ογκολογικού Νοσοκομείου «Οι Άγιοι Ανάργυροι».

Σύμφωνα με τη συμφωνία αυτή, ο Σύλλογος ορίζεται ως υπεύθυνος φορέας ανάπτυξης, σχεδιασμού και διαχείρισης του προγράμματος και το Νοσοκομείο ως φορέας που αναλαμβάνει την επιστημονική εποπτεία του προγράμματος.

Ο καρκίνος του μαστού είναι ο πιο συχνός καρκίνος στις γυναίκες και η σημασία των προγραμμάτων δευτερογενούς πρόληψης είναι προφανής και επιβεβλημένη καθώς η έγκαιρη θεραπεία εξασφαλίζει ποσοστό ίασης έως και 35%.

Το Κέντρο Έγκαιρης Διάγνωσης του Καρκίνου του Μαστού λειτουργεί σύμφωνα με τις διεθνείς προδιαγραφές προγραμμάτων προσυμπτωματικού πληθυσμιακού ελέγχου και στο πλαίσιο της 12ετούς λειτουργίας του έχουν πραγματοποιηθεί 45.000 ΔΩΡΕΑΝ ψηφιακές μαστογραφίες σε γυναίκες ηλικίας 40-69 ετών.

Για όσες γυναίκες απαιτήθηκε περαιτέρω έλεγχος, πραγματοποιήθηκαν επίσης 4.050 ΔΩΡΕΑΝ έλεγχοι με υπέρηχο και 3.200 ΔΩΡΕΑΝ εντοπιστικές ακτινολογικές λήψεις.

Οι δραστηριότητες του Συλλόγου σήμερα είναι οι εξής:

Oικονομική και ψυχολογική στήριξη των οικονομικά αδυνάτων ασθενών του νοσοκομείου

Oικονομική υποστήριξη και λειτουργική διαχείριση του ΚΕΝΤΡΟΥ ΠΡΟΛΗΨΗΣ ΚΑΡΚΙΝΟΥ ΜΑΣΤΟΥ

Aνέγερση Ξενώνα

Yλοποίηση πανελλαδικής εκστρατείας πρόληψης του καρκίνου

*Ο Σύλλογος Φίλων του Γενικού Ογκολογικού Νοσοκομείου «Οι Αγ. Ανάργυροι» ιδρύθηκε το 1976 από μια ομάδα γυναικών που είχαν ως βασική τους επιδίωξη την εθελοντική προσφορά και στήριξη των οικονομικά αδυνάτων ασθενών του νοσοκομείου.

Ιδρυτικός σκοπός του Συλλόγου είναι να απαλύνει τον πόνο των ογκολογικών ασθενών στηρίζοντας τους υλικά, ηθικά και ψυχολογικά.

Τα μέλη του Συλλόγου από το 1976 εργάζονται με πίστη, αφοσίωση, ενθουσιασμό και εθελοντική προσφορά προς τους αρρώστους, συμμετέχοντας και καλύπτοντας τις ανάγκες που προκύπτουν και πιστεύοντας στην κοινωνική αλληλεγγύη.

Ο Σύλλογος είναι φιλανθρωπικός, μη κερδοσκοπικός και έχει πόρους τις συνδρομές και τις δωρεές των μελών και των φίλων του, καθώς και χορηγούς που χρηματοδοτούν μεγάλες κοινωνικές εκδηλώσεις ή απευθείας το σύλλογο.

Σύντομο Ιστορικό

Την 7η Οκτωβρίου 1976 μια ομάδα γυναικών ίδρυσε το Σύλλογο. Οι γυναίκες αυτές αμέσως ξεκίνησαν τη δουλειά προσφέροντας τις υπηρεσίες τους με κάθε τρόπο. Μαγείρεψαν, έραψαν, δούλεψαν στην αιμοδοσία, στο φαρμακείο, διακίνησαν τον ιματισμό του ιδρύματος, στάθηκαν πλάι στους αρρώστους προσφέροντας τις υπηρεσίες τους σε κάθε έναν ξεχωριστά, άκουσαν τα προβλήματά τους και προσπάθησαν να ελαφρύνουν και να γλυκάνουν τον πόνο τους. Ιδιαίτερα φρόντιζαν να βρίσκονται κοντά στους ασθενείς, να δημιουργούν ευκαιρίες για να τους ευχαριστήσουν και να τους κάνουν να ξεχάσουν τον πόνο τους.

Έτσι διοργάνωναν εκδρομές και γιορτές στις διάφορες επετείους, Χριστούγεννα και Πάσχα και πρόσφεραν οικονομική βοήθεια στους οικονομικά αδύνατους και άπορους ασθενείς.

Με την στήριξη του προσωπικού του Νοσοκομείου παρείχαν στους ασθενείς, μαγνητικές τομογραφίες, εξειδικευμένα φάρμακα μεγάλης οικονομικής αξίας, που κάποιοι ασθενείς δεν μπορούσαν να τα αγοράσουν, ειδικές εξετάσεις που έπρεπε να σταλούν και να επεξεργασθούν σε εξειδικευμένα κέντρα του εξωτερικού, χρηματικά ποσά που απαιτούνται για την τοποθέτηση πρόσθετων άκρων, καθώς και την μετακίνηση ασθενών στο εξωτερικό.

Ο Σύλλογος σε όλα αυτά τα χρόνια λειτουργίας του χορήγησε σεβαστά ποσά για την δημιουργία σταθμού Αιμοδοσίας, αγορά εξαρτημάτων για την τράπεζα αίματος, βόμβα κοβαλτίου για το ακτινοθεραπευτικό και παθολογοανατομικό εργαστήριο του Γενικού Ογκολογικού Νοσοκομείου «Οι Αγ. Ανάργυροι». Αγόρασε κρεβάτια, καναπέδες, κουρτίνες, κουβέρτες, σεντόνια, ψυγεία, κλιματιστικά, καθίσματα, τροχήλατα για τη διανομή φαγητών στο νοσοκομείο. Δαπάνησε σεβαστά ποσά για την αποπεράτωση της ΜΕΘ και με την υπόδειξη της κοινωνικής υπηρεσίας διέθεσε μεγάλα χρηματικά ποσά στους αρρώστους και στις οικογένειές τους.

Μετά τον καταστροφικό σεισμό της 7ης Σεπτεμβρίου 1999 κατά την διάρκεια του οποίου οι εγκαταστάσεις του νοσοκομείου υπέστησαν σοβαρές ρωγμές που επηρέασαν την ομαλή λειτουργία του νοσοκομείου άρχισε ένας καινούργιος κύκλος δραστηριοτήτων για το Σύλλογο: Κάλυψε όλες τις ανάγκες που προέκυψαν από τη μεταστέγαση του Νοσοκομείου στο Ίδρυμα Αποκατάστασης Αναπήρων. Στήριξε ηθικά και υλικά τους αρρώστους του Νοσοκομείου, τους σεισμοπαθείς καρκινοπαθείς καλύπτοντας νοσήλια, φάρμακα, μαγνητικές τομογραφίες, τοποθετήσεις τεχνητών μελών, δαπάνες ενοικίων και διαβίωσης.

Αναλυτικά, το έργο και οι δράσεις του Συλλόγου περιγράφονται στην ιστοσελίδα www.stopcancer.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα