Ε.Φ.Κ στο κρασί: Κατάργηση ή μηδενισμός;

Διαβάστε την ανοιχτή επιστολή του οινολόγου - αμπελουργού Θωμά Λιγα στον κ. Κυριάκο Μητσοτάκη

Ένα χρόνο πριν ο αμπελοοινικός κλάδος, ο κλάδος μας, ήταν ταραγμένος και ξαφνιασμένος από την επικείμενη επιβολή του ειδικού φόρου κατανάλωσης (ΕΦΚ) στο κρασί. Απροετοίμαστοι όλοι οι παραγωγοί έπρεπε να πορευτούμε στις καινούργιες επιταγές της κυβέρνησης και να γνωρίσουμε από κοντά και να υποστούμε ένα από τα μέτρα που η κυβέρνηση μας επέβαλε αφού το ¨ψάρεψε¨ από την εργαλειοθήκη του ΟΑΣΑ προκειμένου να ανταποκριθεί στις επιταγές του

μνημονίου. Στον κλάδο μας έπεσε ο λαχνός!

Ήταν και δύσκολο και άδικο καθώς επιλέχθηκε αυτός ο παραγωγικός τομέας, ο αμπελοοινικός, για την εφαρμογή του. Η επιβολή του δε στον τόσο σύντομο χρόνο δεν επέτρεπε ούτε μελέτη, ούτε διάλογο, ούτε επεξεργασία. Η προχειρότητα στο έπακρο! Καλούσε τότε ο κλάδος, στεντορεία τη φωνή και με κλείσιμο των οινοποιείων την κυβέρνηση να μην τον επιβάλει αλλά να το σκεφτεί πρώτα. Οι λόγοι πολλοί και εύλογοι που επηρέασαν και επηρεάζουν έκτοτε αρνητικά τον κλάδο, τους καταναλωτές και την χώρα. Η κυβέρνηση όχι μόνο δεν εισάκουσε τις παρακλήσεις μας αλλά τον επέβαλε από την αρχή της χρονιάς και χαράτσωσε το κρασί με 0,20€ (!) το λίτρο αυξάνοντας εν τω μεταξύ και τον ΦΠΑ του στο 24%! (...στου κουφού την πόρτα όσο θέλεις βρόντα...). Συρθήκαμε απροετοίμαστοι λοιπόν κακήν, κακώς. Ένας θεός ξέρει τι υποφέραμε, με την γραφειοκρατική και την τεχνική μας ταλαιπωρία. Όσο για την οικονομική επίπτωση που είχε η εφαρμογή αυτού του άδικου μέτρου δεν είναι της παρούσης. Είναι τραγικό το μέγεθος!

Απηύθυνα τότε κι' εγώ προσωπικά, σαν μικρός παραγωγός, μία ανοιχτή επιστολή στον αρμόδιο υπουργό που τον καλούσα να μην επιβάλει αυτό το μέτρο με ανάλογη επιχειρηματολογία. Γι' αυτό λοιπόν παίρνω το θάρρος να απευθυνθώ και σε εσάς. Ο λόγος; Η θέση που πήρατε σε αυτό το θέμα. Η κατάργηση του ΕΦΚ στο κρασί. Εσείς λοιπόν το υποσχεθήκατε τόσο επισκεπτόμενος σαν νέος αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης τον περασμένο Μάρτιο την έκθεση ΟΙΝΟΡΑΜΑ στην Αθήνα (αν δεν θυμάστε απευθύνατε και σε εμένα προσωπικά αυτήν την δέσμευση που εγώ την θυμάμαι καλά), όσο και τον περασμένο Σεπτέμβριο στην ΔΕΘ. Την θέση σας δε αυτή, την περιλάβατε και στο προτεινόμενο κυβερνητικό σας πρόγραμμα που ανακοινώσατε στην Θεσσαλονίκη.

Κύριε αρχηγέ της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Μήπως πρέπει να το ξανασκεφτείτε; Επειδή αυτό το μέτρο το κακοεφάρμοσε η κυβέρνηση πρέπει εσείς να κάνετε το αντίθετο όταν αναλάβετε τις τύχες της χώρας; Αυτή η πρακτική δεν είναι που μας ταλαιπωρεί στην ταλαιπωρημένη μας χώρα; Ό,τι εφάρμοσε ο προηγούμενος το αλλάζουμε για να έχουμε κάτι διαφορετικό να πούμε; Σκεφτείτε το λίγο πιο σοβαρά σας παρακαλώ και γι' αυτό σας γράφω θέλοντας να σας βοηθήσω, να μας βοηθήσω και να πάμε όντως μπροστά.

Η εφαρμογή του ΕΦΚ μας έκανε κι ένα καλό. Ανάγκασε, εμάς τους οινοποιούς να οργανωθούμε ακόμη περισσότερο και να βρεθούμε οι περισσότεροι και ιδιαίτερα πολλοί μικροί σαν εμένα, παραγωγοί και να ανατάξουμε καλύτερα την παραγωγή μας σε σχέση με τις ελεγκτικές αρχές του κράτους. Οι παραγωγές μας ελέγχονται πλέον καλύτερα και από τα αρμόδια τελωνεία που μας υποχρεώνουν έτσι να κρατάμε ενήμερες φορολογικές αποθήκες. Όπως συμβαίνει σχεδόν σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες. Το εμπόριο κρασιού είναι πιο συντεταγμένο και πιο συγκροτημένο. Πληρώνει τους φόρους. Ελέγχεται. Γίνεται έτσι επί τέλους αποκλειστικό αντικείμενο επαγγελματιών! Καθώς αυτό που λείπει από την χώρα είναι ο επαγγελματισμός, η εφαρμογή του ΕΦΚ στο κρασί μάλλον ευνόησε τον κλάδο!

Προσοχή όμως. Το κρασί παράγεται και εμπορεύεται από τους οργανωμένους ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ του κλάδου, τους οινοποιούς. Όμως στον κλάδο δεν υπάρχουν μόνο οι υποχρεώσεις αλλά και απαιτήσεις. Απαίτηση μας λοιπόν είναι η πάταξη του παραεμπορίου. Είναι πολύ μεγάλο το ποσοστό της αφορολόγητης διακίνησης ιδίως στο χύμα κρασί. Εδώ δεν αγγίζω καν το θέμα του λαθραίου και αφορολόγητου τσίπουρου. Τεράστια η πληγή! Να πάρετε κι' εσείς θέση και δέσμευση γι' αυτήν την μάστιγα. Να προτείνετε λοιπόν και στην κυβέρνηση να πατάξει αυτούς που δεν υπακούν στους κανόνες του κράτους αφού δεν ανήκουν στους ελεγχόμενους του κλάδου. Να καθαρίσει το τοπίο επί τέλους στην εμπορία του κρασιού. Το κράτος έχει υποχρέωση να ελέγξει πλήρως ΚΑΙ την εμπορία του, όχι μόνο την παραγωγή και αποθήκευση. Από εκεί θα εισπράξει φοροδιαφεύγοντες δασμούς, ουκ ολίγους! Το όφελος είναι πολλαπλό, κυρίως οικονομικό. Να λοιπόν μία ευκαιρία. Κρατήσετε αυτό το μέτρο (ΕΦΚ) εφαρμόζοντάς το γι' αυτόν και μόνο τον λόγο. Δεν είναι δύσκολο. Θέλει σπουδή, σύνεση και βούληση!

Είναι όμως αυτός ο φόρος σωστός; Η ύπαρξή του, ναι. Το μέγεθός του, όχι.

Ο ειδικός φόρος κατανάλωσης επιβαρύνει μόνο τον καταναλωτή με επί πλέον κόστος, επαναλαμβάνω, 0,20€ στο λίτρο συν βέβαια το 24% του ΦΠΑ! Αυτοί οι φόροι φορτώνονται δυστυχώς μόνο στον καταναλωτή και καθιστούν το κρασί δυσπρόσιτο στην εγχώρια αγορά, όχι στην αλλοδαπή. Το γιατί στόχευσε η κυβέρνηση στον καταναλωτή κρασιού στην Ελλάδα είναι μάλλον από επιπολαιότητα, από προχειρότητα, από απερισκεψία... Τί να πει κανείς.. Δεν ήξερες, δεν ρώταγες; που λέει και η σοφή λαϊκή ρήση..

Εσείς όμως πρέπει να ρωτήσετε, να μάθετε από τους αρμόδιους, τους πιο ειδικούς. Αυτοί εν ολίγοις θα σας πουν πως ο ΕΦΚ στις ευρωπαϊκές χώρες που παράγουν κρασί υπάρχει, είναι όμως μηδενικός! Μόνο στην Γαλλία είναι νομίζω 0,0385€/λίτρο. Καλό θα ήταν λοιπόν, κύριε αρχηγέ της αξιωματικής αντιπολίτευσης, να υιοθετήσετε την θέση, όχι την κατάργηση αλλά του μηδενισμού του ΕΦΚ ή την τυπική του καθιέρωση στο 0,001€/ λίτρο.

Επί πλέον το κρασί, όπως γνωρίζετε, είναι ένα αγροτικό προϊόν. Και τα αγροτικά προϊόντα πρέπει να τυγχάνουν ενιαίας φορολογικής αντιμετώπισης στον χαμηλό συντελεστή. Στην χώρα μας το κρασί φορολογείται με 24% ενώ τα αγροτικά προϊόντα με 13%. Είναι σίγουρα άδικο! Το κρασί όμως, όπως το λάδι, το μέλι, το τυρί, σαν αγροτικό προϊόν και μάλιστα υψηλής ποιότητας δικαιούται την αποκατάσταση της φορολογικής του θέσης, αυτής του 13%. Είναι επιτακτική ανάγκη αφού το μελετήσετε σωστά, να υιοθετήσετε ανάλογο μέτρο και να το προτείνετε στην κυβέρνηση ασκώντας έτσι εποικοδομητικά, για τον κλάδο μας, την αποστολή σας σαν αξιωματική αντιπολίτευση.

Αυτό περιμένουμε από εσάς κύριε Μητσοτάκη.

Εκφράζοντας την προσωπική μου άποψη και ευελπιστώντας ότι εκφράζω επίσης αρκετούς από τους συναδέλφους μου, ιδιαίτερα τους μικρούς παραγωγούς, θέλω να πιστεύω πως θα λάβετε υπόψη σας την ταπεινή μου αυτήν άποψη για να ασκήσετε μια φιλολαϊκή και όχι λαϊκίστικη πολιτική που θα εξυπηρετεί ορθά την αναπτυξιακή πορεία του αμπελοοινικού κλάδου της χώρας μας.

Ευχαριστώ.

Θωμάς Λίγας
Αμπελουργός, Οινοποιός στην Πέλλα.

Keywords
Τυχαία Θέματα