ΕΚΤ: Έτοιμη για περαιτέρω στήριξη της Ευρωζώνης

Τι αποκαλύπτουν τα πρακτικά της ΕΚΤ.

Την ούτως ή άλλως γνωστή απόφαση της ΕΚΤ να λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα προκειμένου να στηρίξει την ευρωοικονομία, αποκαλύπτουν τα πρακτικά από την τελευταία συνεδρίαση της τράπεζας που δόθηκαν στη δημοσιότητα.

Σύμφωνα με τα πρακτικά τα μέλη της διοίκησης της ΕΚΤ, ομόφωνα αποφάσισαν ότι θα πρέπει να υπάρξει επανεξέταση της εφαρμοζόμενης πολιτικής στη συνεδρίαση του Μαρτίου, κατά την οποία θα δοθούν στη δημοσιότητα και οι εαρινές εκτιμήσεις των οικονομολόγων της τράπεζας για τα μακροοικονομικά δεδομένα της ζώνης του ευρώ.

Παράλληλα η διοίκηση θεωρεί ότι η ΕΚΤ σε κάθε περίσταση θα πρέπει να επιδεικνύει δυναμική στάση και να ξεκαθαρίζει ότι διαθέτει όλα τα εχέγγυα προκειμένου να δράσει εάν αυτό κριθεί απαραίτητο.

«Με δεδομένη την ύπαρξη πτωτικών πιέσεων θα πρέπει να γίνει ξεκάθαρη η ικανότητα προκαταβολικής λήψης μέτρων, λαμβάνοντας, όμως, υπόψη τους κινδύνους και όχι να περιμένουμε μέχρι αυτή να γίνουν πραγματικότητα και κατόπιν να δράσουμε», αναφέρεται στα πρακτικά.

Πάντως τα μέλη της διοίκησης θεώρησαν ότι δεν είναι ανάγκη να εξετασθεί από τώρα τα νέα μέτρα ή οι αλλαγές στην υφιστάμενη πολιτική της ΕΚΤ και το καλύτερο θα ήταν αυτό να γίνει αφού η τράπεζα έχει στην κατοχή της τις εκτιμήσεις των οικονομολόγων της.

Keywords
Τυχαία Θέματα