ΕΚΤ: Ισχυρές πιέσεις στις τράπεζες για τα «κόκκινα» δάνεια

Στο στόχαστρο της ΕΚΤ έχουν εισέλθει ορισμένες ευρωπαϊκές τράπεζες εξαιτίας του υψηλού επιπέδου των μη εξυπηρετούμενων δανείων που έχουν, όπως τόνισε κορυφαίο στέλεχος της τράπεζας σε δηλώσεις του.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του Reuters μεγάλο μέρος αυτών των επονομαζόμενων «κόκκινων» δανείων δεν αναμένεται

ότι θα αποπληρωθούν, ιδιαίτερα σε χώρες οι οποίες συνεχίζουν να βρίσκονται σε υφεσιακή πορεία όπως Ελλάδα, Πορτογαλία, Ισπανία αλλά και Ιταλία και παράλληλα θεωρείται ότι υπονομεύουν τη συνολική προσπάθεια για ανάκαμψη που διέρχεται η οικονομία της Ευρωζώνης.

Η πρώτη κίνηση της ΕΚΤ είναι, μέσω του μηχανισμού Single Supervisory Mechanism (SSM), είναι να αποστείλει στις υπό επίβλεψη τράπεζες ένα εκτενές ερωτηματολόγιο αναφορικά με τον τρόπο διαχείρισης των μη εξυπηρετούμενων δανείων, ζητώντας να καταγραφούν και οι μέθοδοι που κάθε τράπεζα σκοπεύει να χρησιμοποιήσει προκειμένου να αντιμετωπίσει το συγκεκριμένο πρόβλημα.

Παράλληλα η ΕΚΤ – υπό την εποπτεία της οποίας βρίσκονται 129 ευρωπαϊκές τράπεζες – έχει δημιουργήσει μία ειδική «ομάδα δράσης» προκειμένου να εξετασθούν εξονυχιστικά τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια και «οι τρόποι αντιμετώπισης του προβλήματος».

Βάσει των στοιχείων που υπάρχουν τα συνολικά μη εξυπηρετούμενα δάνεια στην Ευρωζώνη έφθασαν στο επίπεδο των 932 δισ. ευρώ στα τέλη του 2014, δηλαδή αντιστοιχούν στο 9,2% του ευρωπαϊκού ΑΕΠ.

Keywords
Τυχαία Θέματα