ΕΛΠΕ: Τον Μάρτιο ξεκινά η προμήθεια ιρανικού πετρελαίου - Τι προβλέπει η συμφωνία

Τον Μάρτιο ή τον Απρίλιο αναμένεται να ξεκινήσει η προμήθεια ιρανικού πετρελαίου από τα ΕΛΠΕ, μετά την πληρωμή της πρώτης δόσης, ύψους 100 εκατ. ευρώ την επόμενη εβδομάδα, προς την κρατική πετρελαϊκή NIOC.

Η συμφωνία υπεγράφη στις 22 Ιανουαρίου ενώ υπήρξε και κατ' ιδίαν συνάντηση, σύμφωνα με πληροφορίες της Καθημερινής, του διευθύνοντα συμβούλου των ΕΛΠΕ,

Γρηγόρη Στεργιούλη, με τη διοίκηση της NIOC, στο πλαίσιο της επίσημης επίσκεψης του Αλέξη Τσίπρα στην Τεχεράνη.

Τα ΕΛΠΕ θεωρούν τη συμφωνία οριστικοποιημένη με κάποιες εκκρεμότητες που δεν τις θεωρούν σημαντικές και οι οποίες θα εξεταστούν κατά την επόμενη συνάντηση των δύο πλευρών τον επόμενο μήνα στην Αθήνα.

Σε ό,τι αφορά τη ρύθμιση της οφειλής των 600 εκατ. ευρώ των ΕΛΠΕ προς τη NIOC, η οποία χρονολογείται από το 2012 με την επιβολή των κυρώσεων, η συμφωνία προβλέπει αποπληρωμή σε διάρκεια 4 ετών. Η πρώτη δόση ύψους 100 εκατ. ευρώ θα καταβληθεί μέσα στην ερχόμενη εβδομάδα, ενώ σε ποσοστό 50% το χρέος θα πληρωθεί μέσω της διάθεσης έτοιμων προϊόντων βενζίνης και ντίζελ από τα ΕΛΠΕ στο Ιράν, προκειμένου να καλυφθούν οι αυξημένες ανάγκες της χώρας σε καύσιμα κίνησης αφού οι υφιστάμενες υποδομές δεν μπορούν να ανταποκριθούν λόγω έλλειψης εκσυγχρονισμού. Επιπλέον, ένα 10% του χρέους θα αποπληρωθεί μέσω έργων engineering που θα αναλάβει η Ασπροφός, θυγατρική των ΕΛΠΕ, σε αναβάθμιση ιρανικών διυλιστηρίων.

Σε ό,τι αφορά την προμήθεια αργού, η συμφωνία προβλέπει 4.000 βαρέλια την ημέρα που θα διυλίζονται στις εγκαταστάσεις των ΕΛΠΕ. Οι Ιρανοί ενδιαφέρονται για τη διάθεση μεγαλύτερων ποσοτήτων αργού στα ΕΛΠΕ, κάτι που τελικά φαίνεται ότι θα εξαρτηθεί από το εάν το Ιράν θα προσφέρει ανταγωνιστικότερη τιμή από άλλους προμηθευτές του ελληνικού ομίλου. Η διάρκεια των πιστώσεων φαίνεται ότι εξακολουθεί να είναι ένα από τα ανοιχτά θέματα της συμφωνίας, όπως και η αποδοχή ή όχι εγγυητικής από ελληνική τράπεζα.

Keywords
Τυχαία Θέματα