«Ένεση» ρευστότητας από το Δημόσιο στην Κορίνθου - Πατρών

Της Μαριάννας Τζάννε

Το επικαιροποιημένο χρηματοοικονομικό μοντέλο για τον αυτοκινητόδρομο Αντίρριο-Γιάννενα που αποτελεί προσάρτημα της συμφωνίας επανεκκίνησης των έργων, υπέγραψε ο υπουργός Υποδομών κ. Χρίστος Σπίρτζης, εγκρίνοντας ταυτόχρονα την 17η εντολή πληρωμής για την χρηματοδοτική συμβολή του Δημοσίου στην Κορίνθου-Πατρών. Το δημόσιο θα καταβάλλει 17,6 εκ. ευρώ, ανεβάζοντας το συνολικό ποσό που έχει δοθεί μέχρι σήμερα για το έργο, στα 452 εκ. ευρώ. Απομένουν για να ολοκληρωθεί άλλα 155,6 εκ. ευρώ με τη συνολική χρηματοδοτική συμβολή του δημοσίου να ανέρχεται

σε 623 εκ. ευρώ.

Με βάση την τροποποίηση των συμβάσεων παραχώρησης που υπογράφτηκε στα τέλη του 2013 για την Ιόνια Οδό παραχωρησιούχος και κατασκευαστής θα εισέπρατταν σε αποζημιώσεις πάνω από 210 εκ. ευρώ. Πρόσφατα, η συμφωνία αυτή πήγε ένα βήμα πιο πέρα αφού στο πλαίσιο της επιτάχυνσης των έργων και της οριστικοποίησης του νέου χρονοδιαγράμματος (Μάρτιος ή Αύγουστος 2017) συναποφασίστηκε η καταβολή επιπλέον 174 εκ. ευρω. Στο ποσό αυτό περιλαμβάνονται οι αποζημιώσεις που οφείλονται σε γεγονότα καθυστέρησης του δημοσίου (απαλλοτριώσεις, αρχαιολογία) κ.α καθώς και τα πριμ επιτάχυνσης για να τελειώσουν τα έργα.

Σε ότι αφορά την συμφωνία για την Ιόνια Οδό το Επικαιροποιημένο Χρηματοοικονομικό Μοντέλο (Ionia Rebalanced Base Case Financial Model 2015 Update) που είχε υποβληθεί στο υπουργείο από την Νέα Οδό τον Αύγουστο του 2015, εγκρίθηκε με επιφυλάξεις και παρατηρήσεις.

Όπως αναφέρεται στην απόφαση, η έγκριση του ΕΦΜΑ δεν συνεπάγεται έγκριση του προβλεπόμενου ποσού της τελευταίας δόσης της Πρόσθετης Χρηματοδοτικής Συμβολής του Δημοσίου. Το εν λόγω ποσό θα οριστικοποιηθεί την κατάλληλη περίοδο σύμφωνα με όσα προβλέπονται στο νόμο. Επισημαίνεται επίσης ότι η έγκριση του ΕΦΜΑ δεν συνεπάγεται και έγκριση της επιμήκυνσης της Περιόδου Μελετών - Κατασκευών. Τα νεώτερα δεδομένα θα πρέπει να συμπεριληφθούν στην επόμενη επικαιροποίηση του Χρηματοοικονομικού Μοντέλου.

Τέλος ο υπουργός Υποδομών σε συνέχεια της συμφωνίας με τον Μορέα (έχει κατασκευάσει και θα λειτουργήσει το Κόρινθος-Τρίπολη-Καλαμάτα ) ενέκρινε την εκπόνηση του συνόλου των οριστικών μελετών από την κοινοπραξία προς το ελληνικό δημόσιο με την μορφή δωρεάς, που περιελήφθηκε στην νέα συμφωνία που υπέγραψε το δημόσιο με την κοινοπραξία του έργου τον περασμένο Δεκέμβριο. Οι μελέτες αυτές θα χρησιμοποιηθούν για την δημοπράτηση ως δημόσιων έργων των τμημάτων Καλό Νερό-Τσακώνα (Σύνδεση µε Α/Κ Κυπαρισσίας), Καλαµάτα-Ριζόµυλος (λύση αναβάθµισης Εθνικής Οδού µ ε τις απαιτούµενες παρακάµψεις), Ριζόµυλος-Σουληνάρι-Πύλος-Παράκαµψη Πύλου-Μεθώνη.

Keywords
Τυχαία Θέματα