Επενδυτές: Γιατί το QE «σκοτώνει» το κεφάλαιο και εκτοξεύει τον χρυσό

Οι απελπισμένοι κεντρικοί τραπεζίτες, με τις πολιτικές που ακολουθούν, υποσκάπτουν την εμπιστοσύνη στο κεφάλαιο και δίνουν ώθηση στον χρυσό, προειδοποιεί ο διαχειριστής περιουσιακών στοιχείων της Swiss Asia Capital και επικεφαλής του τμήματος επενδύσεων, Juerg Kiener.

Υποστήριξε δε, ότι η ποσοτική χαλάρωση «σκοτώνει» το κεφάλαιο γιατί κοστίζει ακριβά στους επενδυτές να διακρατούν ρευστό, χωρίς ταυτόχρονα

να μειώνει το μέγεθος του χρέους τους.
«Όταν έχεις μείωση κεφαλαίου και το χρέος σου εξακολουθεί να είναι μεγάλο, αυτό που βρίσκεις μπροστά σου είναι ο πιστωτικός κίνδυνος... Ο χρυσός γίνεται ουσιαστικά άλλη μια ασφαλιστική δικλείδα κατά της οικονομικής εξάρθρωσης σε ένα περιβάλλον όπου το θέμα είναι πλέον, όχι η ρευστότητα, αλλά η εξυγίανση των ροών στο πιστωτικό σύστημα», ανέφερε ο Kiener, μιλώντας στο CNBC.

Η Τράπεζα της Ιαπωνίας εξέπληξε τις αγορές στις 29 Ιανουαρίου υιοθετώντας αρνητικά επιτόκια για πρώτη φορά και ακολουθώντας τα χνάρια πολλών ευρωπαϊκών κεντρικών τραπεζών

Κι ενώ οι κεντρικές τράπεζες μπορούν «να τυπώσουν όσο χρήμα θέλουν» με την ελπίδα να δώσουν ώθηση στην ανάπτυξη, ατό δεν θα μείωνε τα ρίσκα για τη φερεγγυότητα που επέφεραν τους πιστωτικούς κινδύνους, πρόσθεσε ο Kiener.

Με τον χρυσό να κερδίζει 200 δολ/ουγγιά ή αλλιώς άνω του 10% σε έναν μήνα, ο Kiener αναμένει διόρθωση και μάζεμα των κερδών αρκετά σύντομα. Κι αυτό, γιατί, όπως λέει, τα θεμελιώδη στοιχεία δεν έχουν αλλάξει: εξακολουθούμε να έχουμε πραγματικά αδύναμες οικονομίες διεθνώς, και απελπισμένους κεντρικούς τραπεζίτες που προσπαθούν να στηρίξουν τις οικονομίες.

Η τιμή spot για τον χρυσό είχε χάσει 1,9% και κυμαινόταν στα 1.206 δολ/ουγγιά λόγο πριν το σημερινό κλείσιμο στην Ασία, σβήνοντας τα πρωινά κέρδη.

Στο μεταξύ, από τα πρακτικά της συνεδρίασης της Fed τον Ιανουάριο διεφάνη ότι η επιτροπή νομισματικής πολιτικής ανησυχούν μήπως οι διεθνείς οικονομικές συνθήκες πλήξουν την αμερικανική οικονομία. Η Fed σκέφτηκε να αλλάξει τα σχέδιά της για αύξηση των επιτοκίων το 2016, μια κίνηση που θα οδηγούσε στην εκ διαμέτρου αντίθετη πολιτική από τις άλλες κεντρικές τράπεζες του πλανήτη.

Το β' μισό του 2015 ο χρυσός έχασε περί το 10% εν μέσω φόβων ότι η αύξηση των επιτοκίων από τη Fed θα περιόριζε την ελκυστικότητα των μη τοκοφόρων περιουσιακών στοιχείων. Αλλά με τα αρνητικά επιτόκια να επανέρχονται στο κάδρο, ο χρυσός επανέκτησε τη γοητεία του αφού θα κόστιζε πολύ παραπάνω στους επενδυτές να κρατούν ρευστό.

Keywords
Τυχαία Θέματα