«Επέτειος» τραπεζικής αργίας: 45% χαμηλότερα το Χρηματιστήριο δίχως καμία πρόοδο

Μια ακόμη θλιβερή επέτειος για το χρηματιστήριο καθώς σήμερα συμπληρώνεται ένας χρόνος από την επανέναρξη της αγοράς, ύστερα από την τραπεζική αργία που είχε επιβληθεί.

Όμως, η αγορά βρίσκεται σχεδόν 45% χαμηλότερα από τα επίπεδα τιμών που είχε ανοίξει στις 3 Αυγούστου 2015 (797 μονάδες).

Σ' όλο το διάστημα του χρόνου που πέρασε -μετά την επιβολή κεφαλαιακών ελέγχων- η αγορά εμφανίζει απώλειες κοντά 50% παρά το γεγονός ότι, εισήλθαν νέα κεφάλαια (5,5 δις.

ευρώ από ξένους ιδιώτες στις τράπεζες) και παρά την συμφωνία του νέου Μνημονίου και δανεισμού τον Αύγουστο του 2015.

Επί ένα χρόνο η συμπεριφορά της αγοράς είναι σχεδόν μηδενική – με εξαιρέσεις ορισμένες υγιείς εταιρείες – και ο Δείκτης παραμένει χαμηλότερα ενώ οι συναλλαγές διαμορφώνονται σε ακόμη χαμηλότερα επίπεδα.

Στις 3 Αυγούστου 2015 ο τζίρος είχε διαμορφωθεί στα 30 εκατ. ευρώ και σήμερα ένα χρόνο μετά οι συναλλαγές μόλις που ξεπερνούν τα 16 εκατ. ευρώ.

Ξένοι θεσμικοί αποδίδουν αυτήν την κακή εικόνα στην «κούραση» των ξένων επενδυτών στην Ελλάδα καθώς με εξαίρεση το 2012 σ όλες οι υπόλοιπες χρονιές των Μνημονίων σημειώνονται ζημίες – οι οποίες είναι υψηλές στα 6 χρόνια.

ΔΗΜ. ΠΑΦ.

Keywords
Τυχαία Θέματα