Επιστρέφει ο εφιάλτης στις κατασκευές

Της Μαριάννας Τζάννε

Σε εφιάλτη για τον τεχνικό κόσμο της χώρας, μετατρέπεται το "σβήσιμο των μηχανών στα εργοτάξια της χώρας που παρά το εορταστικό κλίμα των ημερών, μόνο ανησυχία προκαλεί η επόμενη μέρα. Δεν είναι τυχαίο ότι μετά την πρόσφατη τελετή των εγκαινίων στα Τέμπη, στα πηγαδάκια των εργολάβων το θέμα που μονοπωλούσε η συζήτηση ήταν η απουσία νέων έργων.

Αν και ο Πρωθυπουργός επιχείρησε να δώσει μια κατεύθυνση στην ομιλία του, βάζοντας στην ατζέντα έργα εμπορευματικών μεταφορών, τις επεκτάσεις του μετρό και

του τραμ αλλά και φράγματα και αρδευτικά έργα, οι αναφορές κάθε άλλο από ελπίδα γεννούν στον κλάδο. Οι εταιρείες καλούνται να απολύσουν χιλιάδες εργαζόμενους και την ίδια ώρα να πληρώνουν κάποιους εξειδικευμένους μηχανικούς μόνο και μόνο για να μην τους πάρει ο ανταγωνισμός.

Η πρωτοφανής έλλειψη ώριμων έργων για νέες δημοπρατήσεις, η προκήρυξη ελάχιστων έργων που όμως θα αργήσουν να αποδώσουν καρπούς για τις εταιρείες και η εκτίναξη των ασφαλιστικών εισφορών, οδηγούν σε μαζικές απολύσεις, οι οποίες έχουν αρχίσει να εκδηλώνονται από τις αρχές του χρόνου.

Η κατάσταση θα κορυφωθεί όταν τα εργοτάξια θα σφραγιστούν τους επόμενους μήνες καθώς οι περισσότερες εκκρεμότητες που θα μείνουν στα έργα, εκτιμάται πλην ελαχίστων εξαιρέσεων ότι θα κλείσουν πριν το καλοκαίρι. Η μόνη ελπίδα για τις τεχνικές εταιρείες είναι η προκήρυξη της γραμμής 4 του μετρό, για την οποία η προεπιλογή εκτιμάται ότι θα ολοκληρωθεί μέχρι τα τέλη Ιουνίου. Είναι σαφές πάντως, ότι το έργο δεν θα μπορέσει να αποδώσει καρπούς πριν τα μέσα του 2018. Πέρα από την γραμμή 4 του μετρό συνολικού ύψους 1,5 δισ. ευρώ, ελάχιστα έργα θα μπορούσαν να δώσουν ανάσα στον τεχνικό κόσμο τους επόμενους μήνες.

Ένα εξ αυτών είναι η συνέχεια του Ε65, επί της ουσίας δηλαδή το αρχικό κομμάτι του έργου από Λαμία ως Τρίκαλα μήκους 70 χιλ. και προϋπολογισμού 300 εκ. ευρώ που είχε αναβληθεί το 2013 από την συνολική εργολαβία του αυτοκινητόδρομου.

Το υπολειπόμενο έργο που ο υπουργός Υποδομών κ. Χρίστος Σπίρτζης ενέκρινε θα γίνει από την ΓΕΚ -Τέρνα. Ωστόσο ο φάκελος εξετάζεται εξονυχιστικά από την DGCOM ενώ πληροφορίες αναφέρουν ότι ενδέχεται να χρειαστεί να κυρωθεί και από την βουλή. Στα μεγάλα έργα συγκαταλέγεται και το αεροδρόμιο στο Καστέλι, το οποίο προχωρεί στην επόμενη φάση που είναι το άνοιγμα της οικονομικής προσφοράς. Αρμόδιες πηγές αναφέρουν ότι ενδέχεται πριν το καλοκαίρι να έχουμε ανάδοχο. Το έργο που σχεδιαζόταν χρόνια με συνεχείς αναβολές, εδώ και λίγους μήνες έχει προσωρινό ανάδοχο την κοινοπραξία της ΓΕΚ –Τέρνα με την Ινδική GMR που ήταν και η μόνη που υπέβαλλε προσφορά.

Το υπουργείο Υποδομών συνεχίζει παράλληλα τους διαγωνισμούς του Πάτρα-Πύργος, στα οποία προσωρινός ανάδοχος για τις τέσσερις πρώτες εργολαβίες είναι ο κ. Χρίστος Καλογρίτσας και πρόσφατα στην 5η ανακηρύχθηκε το γκρούπ Ξανθάκης-Ιντερκάτ. Ο διαγωνισμός θα συνεχιστεί με άλλες τρεις δημοπρασίες όμως εκκρεμεί η έγκριση της κοινοτικής χρηματοδότησης αλλά και του Ελεγκτικού Συνεδρίου.

Στα νέα έργα του υπουργείου συγκαταλέγεται και η προκήρυξη μίας εργολαβίας-σκούπα για το Άκτιο-Αμβρακία, προκειμένου να «σαρώσει» όλες τις εκκρεμότητες και τις μεγάλες καθυστερήσεις του έργου λόγω της κατάρρευσης του ομίλου Μαρούλη (ΑΕΓΕΚ, Ιόνιος Τεχνική). Στο υπουργείο σχεδιάζουν να προχωρήσουν την πρώτη εργολαβία από τις τέσσερις, για την οποία πρόσφατα εγκρίθηκε από το Ελεγκτικό Συνέδριο, η συμπληρωματική σύμβαση. Συζητούν επίσης να κάνουν με συμπληρωματική σύμβαση και την 4η εργολαβία και να προχωρήσουν την σκούπα με τα υπόλοιπα τμήματα. Αβέβαιη είναι τέλος η προκήρυξη του Βόρειου Οδικού Άξονα Κρήτης, ένα έργο που έχει επανέλθει στο προσκήνιο αλλά χωρίς μελετητική ωριμότητα.

Keywords
Τυχαία Θέματα