ΕΤΑΑ: Ξεκινά έρευνα για το επιχειρηματικό περιβάλλον και τις επιχειρηματικές επιδόσεις των εταιρειών

Η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (ΕΤΑΑ) εγκαινιάζει τον τρίτο κύκλο Έρευνας για το Επιχειρηματικό Περιβάλλον και τις Επιχειρηματικές Επιδόσεις των Εταιρειών (Business Environment and Enterprise Performance Survey - BEEPS) στην Ελλάδα, μια πρωτοπόρο μελέτη των συνθηκών για επιχειρηματικές δραστηριότητες

στις χώρες στις οποίες επενδύει η Τράπεζα.

Στόχος της έρευνας αυτής είναι η λήψη ανατροφοδότησης από τις επιχειρήσεις σχετικά με τις συνθήκες που επικρατούν στον ιδιωτικό τομέα κάθε χώρας, αξιολογώντας τους περιορισμούς που διέπουν την ανάπτυξη της ιδιωτικής πρωτοβουλίας και του επιχειρηματικού περιβάλλοντος. Σε κάθε χώρα η έρευνα θα πραγματοποιηθεί μέσω συνεντεύξεων με εταιρείες στον κατασκευαστικό τομέα και στον τομέα των υπηρεσιών.

Το ερωτηματολόγιο είναι παρόμοιο με εκείνο της Πρωτοβουλίας Ερευνών σε Επιχειρήσεις (Enterprise Survey Initiative) της Διεθνούς Τράπεζας, η οποία διεξάγεται σε παγκόσμια κλίμακα με τη χρήση τυποποιημένου ερωτηματολογίου, προσαρμοσμένου για κάθε χώρα. Κατά συνέπεια, τα θέματα που περιλαμβάνονται στο ερωτηματολόγιο – όπως η υιοθέτηση τεχνολογιών και η καινοτομία, ο ανταγωνισμός, η κατάρτιση του εργατικού δυναμικού, η άτυπη οικονομία, η πρόσβαση σε χρηματοοικονομικές υπηρεσίες, η υποδομή και ο αντίκτυπος των κυβερνητικών κανονισμών – θα είναι παρόμοια σε παγκόσμιο επίπεδο.

Η συλλογή δεδομένων ανατέθηκε, κατόπιν σύμβασης, στην Ipsos-Opinion ΑΕ εταιρεία έρευνας τοπικής ιδιωτικής αγοράς, η οποία θα ξεκινήσει τις συνεντεύξεις με τυχαία επιλεγμένες εταιρείες την εβδομάδα της 7ης Μαρτίου 2016 και θα συνεχίσει τη διαδικασία για το διάστημα των μηνών Μαρτίου-Μαΐου. Προκαταρκτικά αποτελέσματα της μελέτης αναμένονται στο δεύτερο μισό του 2016. Τα αποτελέσματα αυτά, σε συνδυασμό με επιπλέον πληροφορίες από άλλες μελέτες, θα αποτελέσουν πηγή συστάσεων πολιτικής προς την κυβέρνηση, με σκοπό την προώθηση των επενδύσεων, την αύξηση της παραγωγικότητας και την οικονομική ανάπτυξη.

Η Έρευνα για το Επιχειρηματικό Περιβάλλον και τις Επιχειρηματικές Επιδόσεις των Εταιρειών πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά εκ μέρους της ΕΤΑΑ και της Διεθνούς Τράπεζας το 1999-2000. Πρόκειται για μια μελέτη πεδίου αντιπροσωπευτικού δείγματος του ιδιωτικού τομέα μιας οικονομίας, της οποίας στόχος είναι η κατανόηση της άποψης των εταιριών για το περιβάλλον στο οποίο δραστηριοποιούνται. Ο τρέχων κύκλος είναι η πέμπτη φορά που διεξάγεται έρευνα BEEPS.

Η ΕΤΑΑ ξεκίνησε να επενδύει στην Ελλάδα το 2015, ανταποκρινόμενη σε αίτημα των τοπικών αρχών για υποστήριξη της ανάκαμψης της νήσου έπειτα από σοβαρή οικονομική και δημοσιονομική κρίση. Μέχρι στιγμής, η ΕΤΑΑ έχει προβεί σε επενδύσεις μετοχικού κεφαλαίου στις τέσσερις συστημικές τράπεζες, για στήριξη της τρέχουσας ανακεφαλαιοποίησης των ελληνικών τραπεζών και συμβολή στις προσπάθειες διασφάλισης οικονομικής σταθερότητας και βελτίωσης της βιωσιμότητας του τραπεζικού συστήματος. Επίσης, η ΕΤΑΑ δέσμευσε ίδιο κεφάλαιο σε ιδιωτικό μετοχικό κεφάλαιο εστιάζοντας σε επενδύσεις που αφορούν κατά κύριο λόγο μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις.

Keywords
Τυχαία Θέματα