Ευρωπαϊκό ναυάγιο

Οι οιωνοί για την Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ στις 17-18 Μαρτίου μόνο καλοί δεν είναι.

Το προσφυγικό όπως συμφωνούν οι περισσότεροι διεθνείς αναλυτές μπορεί να εξελιχθεί σε απαρχή της διάλυσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Είναι παράδοξο ότι η Ευρώπη των 500 εκατομμυρίων, που αποτελεί αθροιστικά την μεγαλύτερη οικονομία του πλανήτη με ΑΕΠ περί τα 18 τρις ευρώ, και με διαπιστωμένες ανάγκες σε εργατικό δυναμικό μέχρι το 2030 σε περισσότερα από 20 εκατομμύρια εργατικά χέρια, βρίσκεται μπροστά σε μία τέτοια κρίση. Η λογική θα υπέβαλλε το εργατικό

δυναμικό που δεν διαθέτει λόγω του δημογραφικού της προβλήματος να το εισάγει σταδιακά. Το να απορροφά η Ευρωπαική Ένωση ετησίως ένα εκατομμύριο πρόσφυγες, από τις χώρες που η πολιτική της Δύσης με ευθύνη και της ΕΕ, αποσταθεροποίησε ή ακόμη και διέλυσε δεν είναι δύσκολο. Υπό την προυπόθεση ότι θα κατανέμεται ομοιόμορφα στις χώρες μέλη και ότι θα υπάρχουν οι κατάλληλες οικονομικές συνθήκες για να ενσωματωθούν στις οικονομίες των χωρών μελών δίχως κραδασμούς. Γιατί φυσικά δεν μπορεί να δεχθεί πρόσφυγες η Ελλάδα που έχει ήδη 26% ανεργία, ούτε η Ισπανία με σταθερά πάνω από 20% εδώ και πολλά χρόνια. Ούτε όμως και η Γαλλία με την Ιταλία που βρίσκονται σε καθεστώς δημοσιονομικών περιορισμών, περικόπτοντας τις δαπάνες για τις δικές τους κοινωνίες ή οι χώρες της ανατολικής Ευρώπης που βίωσαν στο έπακρο της συνέπειες της νεοφιλελεύθερης λαίλαπας.

Από την άλλη φυσικά η Ευρώπη δεν μπορεί να δεχθεί τα 200 εκατομμύρια από την Αφρική τη Μέση Ανατολή και την Ασία, που είναι έτοιμα να εισέλθουν εάν ανοίξει τα σύνορα.

Η μόνη λύση είναι η λελογισμένη απορρόφηση προσφύγων παράλληλα με πολιτικές ειρήνευσης στις εμπόλεμες ζώνες και στην συνέχεια οικονομικής σταθεροποίησης και ανάπτυξης των χωρών αυτών, προκειμένου να κρατήσουν τους πληθυσμούς τους. Είναι πολύ πιο ρεαλιστικό από το να νομίζουν ότι μπορούν μακροπρόθεσμα να κρατήσουν μακρυά τους απόκληρους του σύγχρονου κόσμου. Ακόμη όμως κι αν τα καταφέρουν υψώνοντας φράχτες σε όλα τα χερσαία σύνορα, θα έχουν πέσει και τα τελευταία προσχήματα του ευρωπαϊκού πολιτισμού. Μόνο ανόητοι μπορούν να πιστεύουν ότι ένα οικοδόμημα όπως η ΕΕ μπορεί να διατηρηθεί σε βάθος χρόνου δίχως μία ιδεολογία και ένα πλαίσιο αρχών και αξιών που να συνέχει τους διαφορετικούς πληθυσμούς και να νομιμοποιεί την γραφειοκρατία.

Αυτά βέβαια δεν αφορούν την ελληνική κυβέρνηση η οποία προσβλέπει πια μόνο στην ανθρωπιστική βοήθεια για να αντιμετωπίσει την κρίση που είναι σε πλήρη εξέλιξη όπως δείχνουν οι εικόνες ντροπής από όλα τα κέντρα φιλοξενίας που αποδομούν την "αριστερή ρητορεία" περί αλληλεγγύης και ανθρωπιάς.Όπως τα κατάφερε η κυβέρνηση του κ. Τσίπρα, η Ελλάδα επαφίεται στην καλοσύνη της τουρκικής ηγεσίας. Που ως γνωστόν μόνο καλή δεν είναι. Γι αυτό η κυβέρνηση θα έπρεπε ήδη να ετοιμάζεται για τα ακόμη χειρότερα.

Keywords
Τυχαία Θέματα