Γ. Μώραλης: Περιμένουμε στις επενδύσεις της Cosco να συμμετάσχει και ο Δήμος Πειραιά

Του Μηνά Τσαμόπουλου

Την αξιοποίηση της παρουσίας της Cosco στο λιμάνι του Πειραιά προς όφελος του Δήμου και των Πειραιωτών έχει ως στόχο ο δήμαρχος της πόλης, Γιάννης Μώραλης. Κοιτάμε μπροστά ήταν το σύνθημα μετά την απόρριψη της προσφυγής που είχαν κάνει οι φορείς της πόλης κατά της πώλησης του ΟΛΠ.

Μιλώντας σε συνέντευξη τύπου για την ιδιωτικοποίηση του Ο.Λ.Π. τόνισε:

«Είχαμε μια άποψη όλη η πόλη και οι

όμοροι Δήμοι για το λιμάνι. Από τις Δημοτικές Αρχές, τους φορείς της πόλης και ενδεχομένως την πλειοψηφία των Δημοτών. Με διαφορές βέβαια στο τι θέλαμε ο καθένας, ήμασταν εναντίον στην πώληση των μετοχών του Οργανισμού στο λιμάνι. Και η προηγούμενη κυβέρνηση και η σημερινή. Όμως και η πλειοψηφία της Βουλής σε ποσοστό τρομακτικό υπερψήφισε μια συμφωνία που προέβλεπε την πώληση των μετοχών. Πως θα μπορούσε να το αποτρέψει λοιπόν μια Δημοτική Αρχή, η όποια Δημοτική Αρχή, οι όποιοι φορείς. Η προσφυγή των φορέων της πόλης στο ΣτΕ, απερρίφθη σήμερα.

Θέλω να πω ότι είναι και προβλήματα που ξεπερνούν τα όρια μιας πόλης. Ένας Δήμος δεν είναι κυβέρνηση, ένας Δήμαρχος δεν είναι πρωθυπουργός. Πρέπει να κατανοήσουμε μέχρι που είναι οι δυνατότητές μας, η παρέμβασή μας, η πίεσή μας.

Φαίνεται όπως είπε και ο αρμόδιος υπουργός, ότι ολοκληρώνεται τον «Ιούνιο, η διαδικασία» και ξεκαθάρισε τη θέση της δημοτικής αρχής:

«Θυμίζω ότι η σημερινή Δημοτική Αρχή, γιατί εδώ υπάρχουν ορισμένες παρανοήσεις, δεν ήταν εναντίον της εμπλοκής ιδιωτών στο λιμάνι, ήταν υπέρ της εμπλοκής ιδιωτών με μακροχρόνιες παραχωρήσεις όπως ήταν το καθεστώς της COSCO μέχρι σήμερα.

Ήταν εναντίον της πώλησης των μετοχών και της σύμπραξης ενδεχομένως ενός μονοπωλίου που δημιουργείται στο λιμάνι»

«Τώρα τι περιμένουμε εμείς»

Στη συνέχεια ο δήμαρχος του Πειραιά αναφέρθηκε στο τι περιμένουν οι δημότες από δω και πέρα, μετά την ιδιωτικοποίηση του ΟΛΠ:

«Πρέπει να δούμε την επόμενη ημέρα και όχι να στεκόμαστε συνέχεια στο χθες. Πάρθηκε μια απόφαση, υπερψηφίστηκε επαναλαμβάνω από το σύνολο των κομμάτων της Βουλής με εξαίρεση το ΚΚΕ και τη Χρυσή Αυγή.

Και τα κόμματα το Μάιο του 2014 προεκλογικά έλεγαν για τους Δήμους: όχι στην πώληση, δημόσιο χαρακτήρα του λιμανιού, ωστόσο είτε γιατί υποχρεώθηκαν είτε γιατί πιέστηκαν, άλλαξαν γνώμη.

Η Βουλή, η Κυβέρνηση καθορίζει τα της χώρας. Οι Δήμοι έχουν τις δικές τους αρμοδιότητες. Αυτό που περιμένουμε εμείς είναι μια καλύτερη σύμβαση του λιμανιού με την πόλη, αυτό που λέμε ανοιχτό λιμάνι.

Περιμένουμε οι επενδύσεις, οι οποίες προβλέπονται με σύμβαση παραχώρησης να είναι επενδύσεις που θα συμμετέχει και ο Δήμος Πειραιά, τουλάχιστον στο δικό του κομμάτι, σε διαβούλευση όπως προβλέπεται στην παραχώρηση, όχι δεσμευτικά βεβαίως, αλλά προβλέπεται. Να υπάρχει μια διαβούλευση για να δούμε πως αυτές οι επενδύσεις μπορεί να έχουν μια κοινή λογική μεταξύ λιμανιού και πόλης» και προσέθεσε:

«Περιμένουμε να ξεκινήσουμε και αυτό θα γίνει. Να έχουμε επιτέλους -και κακώς έπρεπε να υπάρξει η πώληση των μετοχών του Οργανισμού για να γίνει αυτό- έναν ετήσιο πόρο από τη λειτουργία του λιμανιού, περίπου στα 2 εκατομμύρια στην αρχή ως Δήμος. Είναι ένα σημαντικό ποσό για το Δήμο Πειραιά και να δούμε από εκεί και πέρα και η COSCO, ως μια κρατική κινεζική εταιρεία αν θα ήθελε μέσα στην πόλη μας και με αφορμή τη λειτουργία του λιμανιού, να εξετάσει συνέργειες με τη Δημοτική Αρχή και ένα ανοιχτό λιμάνι. Λιμάνι που θα έχει κοινή στρατηγική: Πόλη και Οργανισμός, για να βελτιώσουμε την ανάπτυξή μας. Πιστεύω ότι αυτή η πώληση, άσχετα αν δεν τη πίστευα με τον τρόπο που έγινε, θα έχει και θετικά αποτελέσματα για την πόλη. Το πιστεύω, αρκεί να τηρηθούν αυτά που γράφονται στη σύμβαση παραχώρησης και να δούμε ότι αυτό το οποίο εκφράζει η Κίνα ότι δηλαδή βλέπει τον Πειραιά ως μια δυνατότητα δική της για ένα άνοιγμα προς την Ευρώπη. Και επιπλέον, αν έχει τη δυνατότητα να έρθει και να επενδύσει χρήματα και να βοηθήσει τις τοπικές κοινωνίες. Δεν θεωρώ ότι έχει μόνο αρνητικά, θεωρώ ότι έχει και θετικά και από την έρευνα την οποία παρουσιάσατε την προηγούμενη φορά φάνηκε αυτό.

Όπως είπατε οι δημότες φαίνεται στην έρευνα που παρουσιάσατε ότι εμπιστεύονται το ελληνικό δημόσιο-ΟΛΠ, αλλά σε άλλα ερωτήματα βλέπουμε ότι περίπου 50% με 50% ή εν πάση περιπτώσει 60/ 40 πιστεύουν ότι υπάρχουν ευκαιρίες και με τη νέα εξέλιξη του λιμανιού.

Εδώ είμαστε να τις αξιοποιήσουμε και πιστεύω ότι αυτό τελικά θα αποβεί προς όφελος της ευρύτερης περιοχής. Αυτό είναι το πιστεύω μου, ασχέτως επαναλαμβάνω αν είχα διαφορετική άποψη για τον τρόπο και συνεχίζω να έχω ότι θα έπρεπε να έχει γίνει διαφορετικά».

Keywords
Τυχαία Θέματα