Γιατί στη λίστα με τους 50 πλουσιότερους ανθρώπους υπάρχουν μόνο 4 γυναίκες;

Τη λίστα με τους 50 πλουσιότερους ανθρώπους στον κόσμο με βάση τα στοιχεία του Wealth-X, δημοσίευσε πρόσφατα το Business Insider.

Από αυτούς τους 50 δισεκατομμυριούχους, μόνο τέσσερις (8%) είναι γυναίκες-κληρονόμοι αμύθητων περιουσιών. Αυτές είναι η χήρα του Steve Jobs, Laurene Powell Jobs, η κληρονόμος της Mars Inc. Jacqueline

Mars, η κληρονόμος της L'Oreal, Liliane Bettencourt και η κληρονόμος της Walmart, Alice Walton.

Εν τω μεταξύ, περισσότερα από τα 2/3 των 50 πλουσιότερων ανθρώπων του κόσμου, είναι άνδρες που δημιούργησαν τον πλούτο τους από το μηδέν.

Τι θα μπορούσε όμως, να εξηγήσει το χάσμα μεταξύ των φύλων στην κορυφή του πλούτου;

Οι περιουσίες δισεκατομμυρίων δολαρίων δημιουργούνται συνήθως από εξαιρετικά επιτυχημένες εταιρείες (όπως η Google, το Facebook και η Amazon), όμως οι γυναίκες επιχειρηματίες δεν είχαν παρόμοια επιτυχία με τους άνδρες σε αυτόν τον χώρο.

Παρά το γεγονός ότι οι γυναίκες δημιουργούν το 40% των νέων επιχειρήσεων - το 2014 δημιούργησαν περίπου 470.000 - πολλές έχουν δυσκολία να αυξήσουν σε 1 εκατομμύριο δολ. τα έσοδα, χωρίς γενναιόδωρη χρηματοδότηση από τους επενδυτές, οι οποίοι είναι συνήθως άνδρες. Επιπλέον, οι γυναίκες στις ΗΠΑ κερδίζουν ακόμα 78 σεντς για κάθε δολάριο που ένας άνθρωπος κερδίζει, δίνοντάς τους λιγότερο κεφάλαιο για να ξεκινήσουν.

Παρά τις αντιξοότητες, το τοπίο αλλάζει. Σήμερα, οι γυναίκες κατέχουν το 30% του συνόλου των ιδιωτικών επιχειρήσεων σε όλους τους τομείς και κατέχουν το μεγαλύτερο μέρος της διαχείρισης, και των σχετικών θέσεων στις ΗΠΑ, σύμφωνα με μια έκθεση από το Ινστιτούτο Πλούτου της Τράπεζας του Μόντρεαλ (BMO). Ακόμα, οι γυναίκες που βρίσκονται στην ηγεσία των ιδιωτικών εταιρειών τεχνολογίας, είναι σε θέση να εξασφαλίσουν 35% μεγαλύτερη απόδοση στις επενδύσεις από εταιρείες τεχνολογίας με ανδρική ηγεσία.

Καθώς περισσότερες γυναίκες κατέχουν προσοδοφόρες θέσεις, ο αριθμός των δισεκατομμυριούχων γυναικών σε όλο τον κόσμο συνεχίζει να αυξάνεται: Υπάρχουν σήμερα 145 γυναίκες δισεκατομμυριούχοι, από 22 που ήταν το 1995. Ωστόσο, υπάρχει ακόμα αρκετός δρόμος μέχρι τους 1.202 άνδρες που ανήκουν στον σύλλογο των δισεκατομμυριούχων.

Εάν οι γυναίκες έπαιρναν τον πλούτο στα χέρια τους, θα ήταν καλό για όλους. Η έρευνα δείχνει ότι οι γυναίκες δίνουν περισσότερα χρήματα σε φιλανθρωπίες από τους άνδρες συναδέλφους τους σε όλα τα επίπεδα εισοδήματος.

Πράγματι, οι τέσσερις πλουσιότερες γυναίκες στον κόσμο έχουν μια ισχυρή παράδοση στην φιλανθρωπία.

Μάθετε περισσότερα για αυτές παρακάτω

Laurene Powell Jobs

Περιουσία: 14,4 δισ. δολ.

Ηλικία: 52

Χώρα: ΗΠΑ

Κλάδος: Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης

Πηγή πλούτου: Κληρονομιά Disney

Jacqueline Mars

Περιουσία: 28,6 δισ. δολ.

Ηλικία: 76

Χώρα: ΗΠΑ

Βιομηχανία: Candy

Πηγή πλούτου: Κληρονομιά Mars Inc.

Liliane Bettencourt

Περιουσία: 29 δισ. δολ.

Ηλικία: 93

Χώρα: Γαλλία

Βιομηχανία: Καλλυντικά

Πηγή πλούτου: Κληρονομιά/αυτοδημιούργητη L'Oreal Group

Alice Walton

Περιουσία: 33,2 δισ. δολ.

Ηλικία: 66

Χώρα: ΗΠΑ

Κλάδος: Λιανική

Πηγή πλούτου: Κληρονομιά Wal-Mart

Keywords
Τυχαία Θέματα