Η ευρωζώνη δείχνει σημάδια κούρασης λόγω της παγκόσμιας οικονομικής επιβράδυνσης

Η περιορισμένη ανάπτυξη και η μεγαλύτερη πτώση των τιμών από τις εταιρείες, σύμφωνα με την μηνιαία αναφορά της Markit Economics, έχει προκαλέσει ανησυχίες για την υγεία της οικονομίας. Μπορεί επίσης να αυξηθεί και η πίεση ως προς την στάση της ΕΚΤ και των ρυθμιστών της, για περαιτέρω θέσπιση κινήτρων κατά τη διάρκεια της επόμενης συνάντησής τους τον Μάρτιο.

Η Markit ανέφερε πως ο PMI της ευρωζώνης επέδειξε πτώση 0,9, από το 53,6 στο 52,7. Στη Γερμανία η βιομηχανική παραγωγή πλήγηκε από την μείωση της ζήτησης από το εξωτερικό, ενώ ο μικτός δείκτης για τη Γαλλία έδειξε σημάδια "επιβραδυμένης" οικονομικής ανάπτυξης.

"Η αναφορά δεν δείχνει μόνο την χαμηλότερη οικονομική ανάπτυξη εδώ και ένα χρόνο, αλλά και την αύξηση των αποπληθωριστικών τάσεων", υπογράμμισε ο Chris Williamson, επικεφαλής οικονομολόγος της Markit στο Λονδίνο, ενώ προσέθεσε πως τα δεδομένα υποδεικνύουν πως θα υπάρξει πιο δυναμική πολιτική στήριξης από την ΕΚΤ.

Ο ΟΟΣΑ, παράλληλα, μείωσε τις εκτιμήσεις του για την ευρωζώνη την προηγούμενη εβδομάδα. Οι ρυθμιστές της ΕΚΤ όχι μόνο μελετούν την πιθανότητα περισσότερων κινήτρων αλλά ανησυχούν για την πιθανότητα πως μία ανανεωμένη πτωτική τάση των τιμών του πετρελαίου θα επιβάρυνε τον χαμηλό πληθωρισμό.

Η Markit ανέφερε πως η τριμηνιαία ανάπτυξη της ευρωζώνης μπορεί να μειωθεί και κάτω του 0,3% που επέδειξε στο τέλος του 2015.

Ο βιομηχανικός δείκτης στη Γερμανία μειώθηκε στο 50,2 αυτό το μήνα, με το 50 ως γνωστόν να είναι η διαχωριστική γραμμή μεταξύ ανάπτυξης και συρρίκνωσης.

Keywords
Τυχαία Θέματα