Ιράν: Ανακοίνωσε την αποφυλάκιση του ανταποκριτή της Washington Post

Μέσα στο γενικότερο θετικό κλίμα που επικρατεί σήμερα σχετικά με το Ιράν, και σε ένδειξη καλής θέλησης, η κυβέρνηση της χώρας ανακοίνωσε την απελευθέρωση τεσσάρων Αμερικανών που κρατούνταν στο Ιράν. Ανάμεσά τους είναι και ο ανταποκριτής της Washington Post, Jasaon Rezaian, ο οποίος είχε κατηγορηθεί για κατασκοπεία υπέρ των ΗΠΑ.

«Σήμερα είναι μια καλή μέρα για τον ιρανικό λαό και οι κυρώσεις θα αρθούν», δήλωσε ο Ζαρίφ. «Σήμερα είναι μια καλή ημέρα για την

περιοχή που απαλλάσσεται από τη σκιά μιας ανώφελης αντιπαράθεσης. Είναι επίσης μια καλή μέρα για τον κόσμο, γιατί δείχνει ότι μεγάλα προβλήματα μπορούν να επιλύονται μέσω της διπλωματίας και όχι μέσω της πίεσης και απειλών».

Ο πρόεδρος του Ιράν Χασάν Ρουχανί δήλωσε ότι η συμφωνία είναι «ιστορική», όμως αρκετοί Ρεπουμπλικανοί στην Αμερική εγείρουν αμφιβολίες για το αν θα έχει κάποιο αποτέλεσμα στο αν τελικά μπορεί να κατασκευάσει πυρηνικά όπλα η Τεχεράνη.

Η επιστροφή του Ιράν πάντως στην παγκόσμια οικονομική κοινότητα αναμένεται με μεγάλο ενδιαφέρον από οικονομικούς κολοσσούς σε όλο τον κόσμο (και ιδίως στην Ευρώπη), καθώς θα είναι η μεγαλύτερη «επιστροφή» ενός κράτους-παρία στην κεντρική οικονομική σκηνή από το τέλος του Ψυχρού Πολέμου.

Όλοι ετοιμάζονται για μεγάλες μπίζνες στην χώρα, η οποία παραμένει η πιο πλούσια και με την μεγαλύτερη δυναμική ανάπτυξης στην περιοχή, ενώ και η είσοδος του πετρελαίου του Ιράν στην παγκόσμια αγορά (κατά τουλάχιστον 500 χιλιάδες βαρέλια την ημέρα) είναι σίγουρο ότι θα φέρει πολύ μεγάλη αναστάτωση στην ήδη ταλαιπωρημένη αγορά πετρελαίου σε όλο τον κόσμο.

Keywords
Τυχαία Θέματα