Ιστορική συμφωνία της Αργεντινής με τα hedge funds

Αποπληρωμή 4,6 δισ. δολαρίων στα hedge funds - Αποδέχθηκαν «κούρεμα» 25% στην αξία των ομολόγων που έχουν στην κατοχή τους - Προσωπική νίκη του Μ. Μάκρι χαρακτηρίζουν τη συμφωνία οι αναλυτές

Τίτλοι τέλους για μία διαμάχη η οποία μετρά 15 χρόνια και κανείς δεν περίμενε ότι κάποια στιγμή θα είχε... ευτυχισμένο τέλος.

Τελικώς η Αργεντινή υπέγραψε συμφωνία με τα αμερικανικά hedge funds προκειμένου να κλείσει η διαμάχη για

την αποπληρωμή ομολόγων συνολικού ύψους 95 δισ. δολαρίων.

Τα funds θα πληρωθούν και με αυτόν τον τρόπο το Μπουένος Άιρες θα «γλιτώσει» δικαστικές διεκδικήσεις ύψους 4,6 δισ. δολαρίων.

Για την ιστορία θα πρέπει να σημειωθεί ότι τα hedge funds μπορεί να περίμεναν αρκετά χρόνια, αλλά σαφώς θα βγουν κερδισμένα, καθώς αγόρασαν τα ομόλογα της Αργεντινής σε εξευτελιστικές τιμές αφού πρώτα η οικονομία της χώρας είχε καταρρεύσει το 2001. Πάντως αποδέχθηκαν, όπως τουλάχιστον αναφέρεται στην κατ' αρχήν συμφωνία, ότι θα δεχθούν «κούρεμα» 25% στην αξία των ομολόγων που έχουν στην κατοχή τους.

Η προηγούμενη κυβέρνηση της Κριστίνα Φερνάντες ντε Κίρχνερ, αρνήθηκε να οποιαδήποτε διαπραγμάτευση με τα hedge funds τα οποία είχε χαρακτηρίσει ως «κεφάλαια γεράκια».

Οι ειδικοί θεωρούν ότι η συμφωνία αποτελεί νίκη για τον Μαουρίτσιο Μάκρι, τον νέο πρόεδρο της Αργεντινής, ο οποίος ανέλαβε τα ηνία της χώρας τον Δεκέμβριο και διατήρησε μία πολύ πιο συμβιβαστική στάση έναντι της προκατόχου του.
Επικεφαλής των δανειστών ήταν τα hedge funds NML Capital και Aurelius Capital Management.

Από την πλευρά του ο διαμεσολαβητής, Daniel Pollack εξέφρασε την πλήρη ικανοποίησή του για τη συμφωνία, τονίζοντας ότι «μου προσφέρει απίστευτη ευχαρίστηση το να ανακοινώσω ότι η μάχη που κράτησε 15 έτη μεταξύ της Δημοκρατίας της Αργεντινής και της Elliott Management, υπό τη διαχείριση του Paul Singer, έχει τελειώσει».

Αξίζει να σημειωθεί ότι μετά την ανακοίνωση του συμβιβασμού ο βασικός δείκτης του χρηματιστηρίου της Αργεντινής, Merval σημειώνει κέρδη που ξεπερνούν το 3%.

Keywords
Τυχαία Θέματα