Κέρδη στην Ασία - Σε υψηλό τριών μηνών το χρηματιστήριο της Κίνας

Οι ασιατικές αγορές οδεύουν προς τη μεγαλύτερη άνοδο των τελευταίων τεσσάρων ετών, διευρύνοντας το παγκόσμιο ράλι και σε πιο ριψοκίνδυνους τίτλους, μετά την αισιοδοξία ότι οι κεντρικές τράπεζες θα στηρίξουν την οικονομία και τις αγορές.

Την ίδια στιγμή, ευφορία επικρατεί και στην αγορά πετρελαίου μετά τις πληροφορίες ότι οι υπουργοί Σαουδικής Αραβίας και Ρωσίας θα έχουν σήμερα συνάντηση με στόχο την σταθεροποίηση της αγοράς.

Ο MSCI Asia Pacific έκλεισε με άνοδο 0,8%, διευρύνοντας την διήμερη άνοδο στο +4,9%.

Οι κινεζικές αγορές έκλεισαν σε υψηλό τριών μηνών τη δεύτερη μέρα διαπραγμάτευσης, μετά από αργία μιας εβδομάδας, με ισχυρά κέρδη μετά τα στοιχεία ότι τα νέα δάνεια για τον Ιανουάριο ανήλθαν σε επίπεδα ρεκόρ στα 3,42 τρισ. γιουάν έναντι εκτιμήσεων για 2,2 τρισ. γιουάν. Ο δείκτης του Χονγκ Κονγκ ενισχύθηκε κατά 2,3%.

Ο Shanghai composite ενισχθηκε κατά 3,13% ενώ ο Shenzhen composite κατέγραψε άνοδο 4%.

Στην Ιαπωνία ο Nikkei διέγραψε τις πρωινές απώλειες κλείνοντας τελικά με άνοδο 0,2% στις 16.054 μονάδες ενώ ο Topix έκλεισε με άνοδο 0,4% με «οδηγό» την άνοδο 16% της SoftBank η οποία ανακοίνωσε επαναγορά μετοχών. Στη Νότιο Κορέα, ο Kospi έκλεισε με κέρδη 1,4% στις 1.888 μονάδες.

Στην Αυστραλία, ο ASX 200 έκλεισε με άνοδο 1,37% στις 4.910 μονάδες ύστερα από εναλλαγές προσήμων, με τον ενεργειακό δείκτη να κλείνει με άνοδο 4,45%.

Η έντονη μεταβλητότητα δεν έχει εκλείψει, τονίζουν οι αναλυτές

Παρά τα κέρδη των τελευταίων ημερών η μεταβλητότητα δεν έχει εκλείψει προειδοποιούν οι αναλυτές.

«Δεν νομίζω ότι έχουμε δει το τέλος της μεταβλητότητας» υποστηρίζει ο Thomas Poullaouec, διευθύνων σύμβουλος και επικεφαλής στρατηγικής έρευνας για την Ασία και τον Ειρηνικό στην State Street Global Advisors, προσθέτοντας ότι οι αγορές θα σταθεροποιηθούν οριστικά όταν σταθεροποιηθούν οι τιμές πετρελαίου, οι χρηματοοικονομικές συνθήκες και η κινεζική οικονομία.

«Αυτοί οι τρεις παράγοντες δεν έχουν ακόμα σταθεροποιηθεί» προσθέτει.

Κέρδη 4% για το πετρέλαιο στην Ασία

Η κατρακύλα του πετρελαίου έχει προκαλέσει υπερευαισθησία σε οποιαδήποτε νύξη για συντονισμένη προσπάθεια μείωσης της παραγωγής, κάτι που ωστόσο, δεν είναι ακόμα ορατό ως ενδεχόμενο.

Στα ασιατικά χρηματιστήρια, η τιμή του brent αυξήθηκε κατά 4,13% στα 34,77 δολάρια το βαρέλι ενώ του WTI κατά 4,42% στα 30,74 δολάρια, μετά τις πληροφορίες ότι οι υπουργοί Πετρελαίου της Σαουδικής Αραβίας, της Ρωσίας, του Κατάρ και της Βενεζουέλας θα έχουν συνάντηση αυτή την εβδομάδα στη Ντόχα.

Στα μέταλλα, τα προθεσμιακά συμβόλαια του χαλκού ενισχύθηκαν κατά 0,6% στο Λονδίνο, ενώ ο χρυσός για άμεση παράδοση υποχώρησε κατά 0,8%.

Μετοχές

Οι ενεργειακές μετοχές κινήθηκαν κυρίως ανοδικά, με την Santos να ενισχύεται κατά 5,9%, τη Oil Search να καταγράφει άνοδο 5,77%, την Inpex να ενισχύεται κατά 2,24% και την S-Oil να ενισχύεται κατά 4,31%.

Στο Χονγκ Κονγκ οι μετοχές των CNOOC, Petrochina και Sinopec κινήθηκαν ανοδικά με κέρδη 3,51%-7,07%.

Οι εξαγωγικές μετοχές της Ιαπωνίας, όπως οι Toyota, Nissan, Honda και Sony κινήθηκαν με μεικτά πρόσημα, από -0,22% έως και +1,5%.

Η ισοτιμία δολαρίου/γεν υποχώρησε σε νέο χαμηλό, κάτω από το όριο του 111.

Στις μετοχές εξόρυξης, οι Rio Tinto και BHP Billiton έκλεισαν με άνοδο 2,32% και 3,82% αντίστοιχα. Κέρδη 10% για την Fortescue.

Στις μετοχές χρυσού, η Newcrest υποχώρησε κατά 5,61%, η Alacer Gold υποχώρησε πάνω από 1%.

Keywords
Τυχαία Θέματα