Μέρκελ: Έκρυθμη κατάσταση στο προσφυγικό» - Υπάρχει ανάγκη για επαναφορά σε τάξη

Toυ Ιωάννη Αντύπα

Με την ολοκλήρωση της Συνόδου και τη μη επίτευξη συμφωνίας η Καγκελάριος Μέρκελ δήλωσε πως έχουμε μια «έκρυθμη κατάσταση στο προσφυγικό» και υπάρχει ανάγκη για επαναφορά σε τάξη. Στη συνέχεια καλωσορίζοντας το κοινό σχέδιο δράσης με τη Τουρκία ανακοίνωσε πως αναμένει τη πρόταση της Επιτροπής σύντομα σχετικά με την αναθεώρηση της συνθήκης του Δουβλίνου.

«Θέλουμε να καταπολεμήσουμε την παράτυπη μετανάστευση και υπάρχει ένα τέλμα με πολύ αρνητικές συνέπειες στην Ελλάδα» τόνισε η

Γερμανίδα ηγέτης και συμπλήρωσε λέγοντας πως εξέτασαν πως θα γίνει βιώσιμη η κατάσταση στο έδαφος.

Σχετικά με την κατάσταση στην Ελλάδα η Άνγκελα Μέρκελ είπε πως έγιναν προσπάθειες για τη στήριξη της Ελλάδας στη Σύνοδο έτσι ώστε να βελτιωθεί η ανθρωπιστική κατάσταση και να αυξηθεί η προστασία των συνόρων της Ελλάδας. Για την Καγκελάριο είναι αναγκαίο η Ελλάδα να βοηθηθεί έτσι ώστε να μπορεί να καταγράψει το 100% των προσφύγων και παράλληλα να αυξηθεί η ταχύτητα των μετεγκαταστάσεων.

Για την Τουρκία η Άνγκελα Μέρκελ τόνισε πως οι αρχηγοί ασχολήθηκαν με το κοινό σχέδιο δράσης και διαπιστώθηκε πως η Τουρκία έχει κάνει σημαντικά βήματα στην προστασία των συνόρων της. Έχει γίνει παράλληλα και πρόοδος για την βελτίωση των συνθηκών των προσφύγων στο Τουρκικό έδαφος και προχωράνε και έργα για την υποστήριξη τους. Δεν παρέλειψε να σημειώσει όμως η Άνγκελα Μέρκελ πως είναι άμεση ανάγκη να γίνει περισσότερη πρόοδος.

«Προσπαθήσαμε να καταπολεμήσουμε τους λαθρέμπορους σε συνεργασία με το ΝΑΤΟ και τη Τουρκία»και χθες καταθέσαμε μια πρόταση» είπε η Καγκελάριος και τόνισε πως είναι μεγάλο ζήτημα να καταπολεμηθεί το λαθρεμπόριο. Σχετικά με τους Σύρους πρόσφυγες υπάρχει η πρόταση από τη Τουρκία ένα πρόγραμμα μετεγκατάστασης «ένας προς έναν», για κάθε Σύρο πρόσφυγα που δέχεται η Τουρκία, θα επανεγκαθίσταται ένας στα κράτη-μέλη της ΕΕ έτσι ώστε να καταπολεμηθεί η παράτυπη μετανάστευση μέσω της δημιουργίας κινήτρων για νόμιμη μετανάστευση.

Η Καγκελάριος Μέρκελ χαρακτήρισε ως τολμηρή τη πρόταση της Τουρκίας και δήλωσε πως η συμφωνία επανεισδοχής θα εφαρμοστεί μόλις υπάρξει συμφωνία στην επόμενη Σύνοδο κορυφής στις 18 Μαρτίου. Τέλος υποδέχτηκε η Γερμανίδα πολιτικός την εμβάθυνση των σχέσεων με τη Τουρκία, ξεκαθάρισε όμως πως χρειαζόμαστε περισσότερο χρόνο διότι υπάρχει ανάγκη να περαιτέρω διαπραγμάτευσης και διαβουλεύσεων μεταξύ των κρατών μελών της ΕΕ και την Τουρκία.

Keywords
Τυχαία Θέματα