Νουί: «Οι κεφαλαιακές ανάγκες των ελληνικών τραπεζών θα κριθούν κατά περίπτωση»

Του Στέλιου Μορφίδη

Τα stress test των ελληνικών τραπεζών δεν θα προσδιορίσουν κεφαλαιακές ανάγκες, αλλά αδυναμίες και είναι νωρίς για να εκτιμήσουμε το αποτέλεσμα, τόνισε η Ντανιέλ Νουί, επικεφαλής του Εποπτικού μηχανισμού της ΕΚΤ, SSM.

Κατά την ετήσια συνέντευξη Τύπου που παρέθεσε στη Φρανκφούρτη η κα Νουί απάντησε πως «δεν υπάρχει βαθμός pass/fail (επιτυχής/αποτυχής)

για τα stress test των ελληνικών τραπεζών». Όπως εξήγησε τα stress test θα εντοπίσουν τις αδυναμίες των ισολογισμών και μετά έγκειται στις τράπεζες, υπό τον έλεγχο των εποπτικών αρχών, πως θα τις αντιμετωπίσουν.

Στο σημείο αυτό η αναπληρώτρια της κα Νουί, Σαμπίν Λάουτενσλέγκερ συμπλήρωσε πως «το ενδεχόμενο πιθανής ανακεφαλαιοποίησης θα αποφασιστεί κατά περίπτωση», ανάλογα με το τι θα βγάλουν και τα stress tests. Όπως τόνισε «η μεθοδολογία της ΕΒΑ αφορά 50 τράπεζες και είναι αυτό που λένε 'one size fits all'. Ως εκ τούτου, αφού βγει το αποτέλεσμα προκύπτει ένα θεμελιώδες ερώτημα: τι πρέπει να προσαρμόσεις και να εξετάσεις ώστε να υπολογίσεις πως κάθε τράπεζα επηρεάζεται με βάση τη δομή της και το ενεργητικό της και εάν αυτή όντως χρειάζεται να προχωρήσει σε παρεμβάσεις και τι ειδους θα είναι αυτές. Όλες οι υποθέσεις θα εξεταστούν κατά περίπτωση».

Σε επόμενη ερώτηση που τέθηκε η κα Νουί εξέφρασε την ικανοποίηση του SSM για την «καλή πρόοδο» που έχει συντελεστεί στην Ελλάδα όσον αφορά την αντιμετώπιση των NPLs. Έσπευσε πάντως να προσθέσει πως «έχουν πολλά να γίνουν ακόμα».

Σύμφωνα με την επικεφαλής του SSM, οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί στην Ελλάδα είναι προς τη σωστή κατεύθυνση και τόνισε πως πρέπει να αντιμετωπιστούν οι στρατηγικοί κακοπληρωτές που εκμεταλλεύτηκαν το πάγωμα των πλειστηριασμών.

Παράλληλα όμως ζήτησε απ' τις τράπεζες να προβούν σε γενναιότερες ρυθμίσεις δανείων. «Πρέπει να κάνουν μεγαλύτερες παραχωρήσεις. Για παράδειγμα να μειώσουν επιτόκια», δήλωσε η κα Νουί.

Επιπλέον υπογράμμισε ότι η «έκθεση στα μη εξυπηρετούμενα δάνεια είναι ένα πρόβλημα που ξεπερνά την εποπτεία. Αφορά την επάρκεια των νομικών διαδικασίων αλλά και του νομικού πλασίου. Είναι πολύ σημαντικό για την τιμή των NPLs». Στο πλαίσιο αυτό τόνισε την ανάγκη να υπάρχει «απλοποίηση και επαρκές θεσμικό πλαίσιο για NPLs και τα ενέχυρα ώστε το πρόβλημα να μπορεί να αντιμετωπίζεται πολύ εύκολα.

Στο σημείο αυτό η κα Λάουτενσλέγκερ πρόσθεσε στα λεγόμενα της επικεφαλής του SSM πως «πρέπει να γίνονται διαρκείς προσπάθειες. Το να υπάρχουν καλές επιδόσεις μόνο για ένα έτος δεν αρκεί»

«Καλή εποπτεία»

Η «καλή εποπτεία» που ασκεί η ΕΚΤ ωθεί τις τράπεζες να μειώσουν το ποσό των κόκκινων δανείων ταχύτερα απ' ότι αρχικά είχε εκτιμηθεί, σύμφωνα με την επικεφαλής του SSM, Ντανιέλ Νουί.

«Όντως ένας αριθμός τραπεζών αλλάζουν την πολιτική τους εκμεταλλευόμενες τις καλές εποχές για να κάνουν ο,τι μπορούν (ώστε να μειώσουν τα NPLs) για να υπερκαλύψουν τους στόχους που είχαν τεθεί», δήλωσε η κα Νουί στην ετήσια συνέντευξη Τύπου που παρέθεσε. «Αυτό, κατά την άποψη μου, είναι αποτέλεσμα της καλής εποπτείας», συμπλήρωσε.

Σημειώνεται ότι οιι τράπεζες, κυρίως στην Ιταλία, έχουν παραπονεθεί ότι η ΕΚΤ ασκεί μεγάλη πίεση να προχωρήσουν σε πωλήσεις μη Εξυπηρετούμενων δανείων, ακόμα και εάν αυτό προκαλέσει ζημιά για τις ίδιες

Η αναπληρωτής της, Σαμπίν Λάουτενσλέγκερ, τόνισε πως στόχος δεν είναι μόνο να πουληθούν τα κόκκινα δάνεια αλλά να στηθεί και μία καλή και επαρκή εσωτερική διαδικασία για την αντιμετώπιση τους μέσα στις τράπεζες.

Ακολουθεί το βίντεο με την συνέντευξη Τύπου

Keywords
Τυχαία Θέματα