Η πανωλεθρία του Ντάισελμπλουμ

Την πορεία του ΠΑΣΟΚ μετά το πρώτο μνημόνιο και την κυβερνητική συνεργασία με τη ΝΔ θυμίζουν οι επιδόσεις του παραδοσιακού σοσιαλιστικού κόμματος των Εργατικών της Ολλανδίας. Πρόκειται για το κόμμα, ηγέτης του οποίου είναι ο γνωστός μας Γερούν Ντάισελμπλουμ.

Αν και τους τελευταίους μήνες επιχειρήθηκε μία στροφή στη ρητορική του κόμματος προς την ανάγκη περιορισμού της λιτότητας, οι ψηφοφόροι του γύρισαν την πλάτη

με αποτέλεσμα απ' τις 38 έδρες που κατείχε στην Βουλή μετά το χθεσινό αποτέλεσμα να περιοριστεί στις 9!

Αναμφισβήτητα ο μεγάλος χαμένος της χθεσινής μάχης είναι ο Γερούν Ντάισελμπλουμ, αν και ο ίδιος δηλώνει ότι δεν θα τα παρατήσει ποτέ. «Είχαμε τα πάνω και τα κάτω μας τους τελευταίους μήνες. Αύριο θα αρχίσουμε να ξαναχτίζουμε, μαζί με όλα μας τα μέλη. Είμαστε σοσιαλδημοκράτες, δεν θα τα παρατήσουμε ποτέ», αρκέστηκε να δηλώσει μετά την ανακοίνωση των πρώτων αποτελεσμάτων.

Σύμφωνα με τους αναλυτές ένα μεγάλο μέρος των ψηφοφόρων του κατευθύνθηκε στο κόμμα των Πρασίνων που θεωρείται ο μεγαλύτερος νικητής των εκλογών αφού κατάφερε να τετραπλασιάσει τη δύναμη του. Πρόκειται για ένα κόμμα «αριστερής οικολογίας» θυμίζοντας πολύ έντονα τον Συνασπισμό προ του 2010 με ηγέτη ένα 30χρονο, τον Γέσε Κλάβερ ο οποίος κατάφερε να κινητοποιήσει κυρίως τη νεολαία «κατά του λαϊκισμού» αυξάνοντας τις 4 έδρες που κατείχε στη Βουλή σε 14. Μάλιστα το κόμμα κατάφερε να βγει πρώτο στο Άμστερνταμ.

Keywords
Τυχαία Θέματα