Οι "a la Greca" εκλογές της Τζαμάικα θα αποφασίσουν για ΔΝΤ και λιτότητα

Η Τζαμάικα δείχνει σημάδια ανάπτυξης μετά από μία δεκαετία συνεχούς οικονομικής συρρίκνωσης και αύξησης των ποσοστών φτώχειας. Οι πολίτες του νησιού θα πρέπει να αποφασίσουν μέσω εκλογών την Πέμπτη εάν μπορούν ή θέλουν να συνεχίσουν με τις πολιτικές λιτότητας τις οποίες έχει αποφασίσει η κυβέρνηση.

Μετά από την αναδιάρθρωση του χρέους των 9 δισ. δολαρίων το 2013, η κυβέρνηση της πρωθυπουργού Portia Simpson Miller έχει θέσει σκληρούς δημοσιονομικούς στόχους. Τη στιγμή που η Simpson

Miller προσφέρει τα ίδια, η αντιπολίτευση του Εργατικού Κόμματος υπόσχεται πως θα μειώσει τους φόρους για τα χαμηλά εισοδήματα, ενώ θα αυξήσει τον κατώτατο μισθό κατά 32%.

Η Τζαμάικα θα επιδείξει την μεγαλύτερη ανάπτυξη της οικονομίας της εδώ και μία δεκαετία, φέτος, σύμφωνα με τους υπολογισμούς του ΔΝΤ, μετά και από τις τρεις συνεχόμενες αναβαθμίσεις της αξιολόγησης της πιστοληπτικής της ικανότητας μέσα σε 12 μήνες, αλλά και την καλύτερα αναπτυσσόμενη χρηματαγορά στον κόσμο. Η χώρα μπαίνει στο τελικό στάδιο τετραετούς προγράμματος του ΔΝΤ, χρηματοδότησης ύψους 932 εκατ. δολαρίων, το οποίο σύμφωνα με την κυβέρνηση θα οδηγήσει σε μείωση του χρέους κάτω από το 100% του ΑΕΠ μέχρι το 2020, από το τωρινό 125%.

Η αντιπολίτευση από τη μεριά της ασκεί κριτική κατά της κυβέρνησης λόγω της ανεργίας του 13,5%, αλλά και λόγω της απουσίας ανάπτυξης. Το κόμμα των Εργατικών έχει επίσης αναφέρει πως θέλει να μετατρέψει το νησί στην "Silicon Valley της Καραϊβικής".

Τα γκάλοπ του Φεβρουαρίου για την εφημερίδα Τhe Gleaner δείχνουν την Simpson στο 45% ενώ ο αντίπαλός της, Holness, βρίσκεται στο 42%.

Keywords
Τυχαία Θέματα