Οι ανακοινώσεις του Ντράγκι έχουν... δύναμη 1,2 τρισ. δολαρίων

Οι επενδυτές αναμένουν πως ο Mario Draghi θα προωθήσει περισσότερα κίνητρα, και από ό,τι φαίνεται δεν θα τους αφήσει παραπονεμένους.

Με τον πρόεδρο της ΕΚΤ να είναι έτοιμος να κάνει την επόμενη ανακοίνωσή του στις 10 Μαρτίου, οι επενδυτές είναι έτοιμοι για μία νομισματική χαλάρωση, βασιζόμενοι στην πτώση των αποδόσεων των ευρωπαϊκών ομολόγων.

Η ποσότητα των ομολόγων με απόδοση κάτω από -0,3% - που σημαίνει

πως μπορούν να αγοραστούν από την ΕΚΤ μόνο εάν οι ρυθμιστές μειώσουν τα επιτόκια καταθέσεων- αυξήθηκε πάνω από 1/3 σε τουλάχιστον 1,22 τρισ. δολάρια μετά από την συνάντηση της ΕΚΤ στις 21 Ιανουαρίου. Τότε είχε ανακοινώσει ο Draghi πως προετοιμάζονταν περισσότερα οικονομικά κίνητρα. Ο ίδιος ανέφερε ενώπιον του ευρωκοινοβουλίου την Δευτέρα πως οι χαμηλότερες τιμές πετρελαίου και η αναταραχή στις αγορές μπορεί να οδηγήσουν την ΕΚΤ σε περαιτέρω μέτρα.

Πριν τη συνάντηση της ΕΚΤ τον Δεκέμβριο, οι αποδόσεις μειώθηκαν λόγω της αναμονής της αύξησης των οικονομικών κινήτρων. Τα επιτόκια καταθέσεων των 10 μονάδων βάσης και η εξάμηνη παράταση στο πλάνο αγοράς ομολόγων δεν πίεσαν τις αγορές οι οποίες βίωσαν μία γρήγορη αντιστροφή των πτωτικών αποδόσεων. Το γερμανικό δεκαετές επέδειξε ρεκόρ αύξησης 4ετίας εκείνη την ημέρα.

Η μείωση των δέκα μονάδων βάσεως στο επιτόκιο καταθέσεων τον Μάρτιο είναι σχεδόν βέβαιη, σύμφωνα με τα ΣΜΕ. Εάν αυτή η κίνηση λάμβανε χώρα σήμερα, θα απελευθέρωνε χρέους 400 δισ δολαρίων για το πλάνο της ΕΚΤ. Το πρόγραμμα είναι σχεδιασμένο να ωθήσει τον πληθωρισμό και να βελτιώσει τις τοπικές οικονομίες.

Keywords
Τυχαία Θέματα