Οι πρώτες θετικές ενδείξεις για τη διεθνή οικονομία

Τα σοκ των διεθνών αγορών της προηγούμενης εβδομάδας από μόνα τους μπορεί να συσκότισαν την εικόνα για την πορεία της διεθνούς οικονομίας όμως τόσο η πορεία βασικών μετάλλων όσο και μια αναφορά της Morgan Stanley δείχνουν ότι τα πράγματα δεν είναι και τόσο άσχημα.

Στο ίδιο μήκος είναι και η αίσθηση κορυφαίου εκπρόσωπου της ελληνικής βιομηχανίας, που εκτιμά ότι η εικόνα δεν είναι ανησυχητική από την ζήτηση στο εξωτερικό και ότι βαίνει σταθεροποιούμενη στην Κίνα. Τον Ιανουάριο

σύμφωνα με την Morgan Stanley οι παραγγελίες ενισχύθηκαν για τις πρώτες ύλες και τον χαλκό.

Ο χαλκός δείχνει να ανακάμπτει με την τιμή να γυρίζει ανοδικά πάνω από τα 2 δολάρια ανά μονάδα(λίβρα) καθώς και οι μετοχές των μεγάλων διεθνών μεταλλουργικών ομίλων BHP Billiton, Freeport κλπ. Τα αποθέματα έχουν περιοριστεί εκ νέου και οι εξειδικευμένοι αναλυτές επισημαίνουν ότι για πολλούς λόγους φαίνεται ότι οι τιμές έχουν ξύσει πάτο.

Στην ίδια κατεύθυνση κινείται το αλουμίνιο,που ανήλθε στα 1540 δολ. ο τόνος. Η Morgan Stanley εκτιμά ότι είναι μάλλον υπερβολικό να μιλήσει κανείς για ύφεση την τρέχουσα περίοδο και διαβλέπει ελπίδες για τις ευρωπαϊκές εταιρίες στο σύνολο της οικονομίας. Τράπεζες, Μεταλλουργικές, Αυτοκίνητα, Media, Κεφαλαιουχικά αγαθά, Μεταφορικές είναι οι κλάδοι που βλέπουν φως. Στον καταναλωτικό τομέα η πορεία της κερδοφορίας των εταιριών αναμένεται επίσης ανοδικά σε Ευρώπη και ΗΠΑ το 2016.

Πρέπει να σημειωθεί ότι έχει υπάρξει μια παρατήρηση από την Goldman για ευκαιρίες σορταρίσματος στο ριμπάουντ των μετάλλων που είναι σε εξέλιξη αλλά η συνολική εικόνα δεν αποκλείεται να εκπλήξει θετικά στην πορεία.

Κατά τον τρόπο αυτό η συνέχεια θα είναι αποφασιστικής σημασίας για την διαμόρφωση του διεθνούς περιβάλλοντος μετά το σοκ της Κίνας με το οποίο η χρονιά ξεκίνησε, δεν αποκλείεται όμως να αρχίσουν οι συνθήκες να σταθεροποιούνται.

Το τι θα γίνει είναι φυσικά μείζονος σημασίας για την διεθνή οικονομία,όμως όλα δείχνουν ότι οι ελληνικές βιομηχανίες ανησυχούν περισσότερο για το εσωτερικό παρά για το εξωτερικό μέτωπο.

Οι αγορές ανέκαμψαν την εβδομάδα που πέρασε τόσο ο S&P όσο και ο DAX όμως οι χρηματιστηριακοί αναλυτές επιμένουν ότι είναι ένα bear market rally, δηλαδή προσωρινή ανάκαμψη μέσα σε μεσοπρόθεσμα πτωτική τάση.

Keywords
Τυχαία Θέματα