Ώρα μηδέν για την ΝΔ: 404.000 ψηφοφόροι εκλέγουν το νέο αρχηγό

Λίγες μόνο ώρες απέμειναν μέχρι να γίνει γνωστό ποιος θα είναι ο επόμενος αρχηγός της Νέας Δημοκρατίας. Στις 7:00 το πρωί της Κυριακής ανοίγουν οι κάλπες προκειμένου οι 404.000 «γαλάζιοι» που έχουν δικαίωμα ψήφου από την πρώτη Κυριακή να εκλέξουν τον επόμενο πρόεδρο της ΝΔ ενώ εκτός απροόπτου θα γνωρίζουμε το νέο αρχηγό λίγο μετά τις 11 το βράδυ.

Οι δύο υποψήφιοι Ευάγγελος Μεϊμαράκης και Κυριάκος Μητσοτάκης, συνεχίζουν μέχρι και την τελευταία στιγμή να δίνουν τα μηνύματά τους προς

τους ψηφοφόρους.

«Πιστεύω ότι θα κερδίσω. Το ρεύμα είναι με το μέρος μου», ανέφερε χαρακτηριστικά, μιλώντας στο «Mega» το Σάββατο ο Κυριάκος Μητσοτάκης και συμπλήρωσε «ο ΣΥΡΙΖΑ θα ανησυχεί πολύ αν εκλεγώ πρόεδρος της ΝΔ. Μην ξεχνάμε ότι οι εκλογές κρίνονται στο μεσαίο χώρο».

Αναφερόμενος στα εσωτερικά της Νέας Δημοκρατίας σημείωσε ότι «το κόμμα είναι σε κώμα. Αν καταφέρω να κερδίσω θα έχω ισχυρή εντολή να ανανεώσω τη ΝΔ. Το δίλημμα είναι στασιμότητα ή δημιουργική ανανέωση».

Από την πλευρά του ο Ευάγγελος Μεϊμαράκης μιλώντας στα Παραπολιτικά υποστήριξε ότι δεν θα υπάρξουν νικητές και ηττημένοι.

«Όλοι μαζί, ενωμένοι, θα ξεκινήσουμε την προσπάθεια για την οργανωτική και ιδεολογική ανασυγκρότηση της παράταξής μας» και «θα δώσουμε τη μάχη στη Βουλή, αλλά και στην κοινωνία, κοντά στους πολίτες, για να ανατρέψουμε την πολιτική της κυβέρνησης που δημιουργεί νέα αδιέξοδα» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Παράλληλα απαντώντας στη ρητορική περί ανανέωσης εξήγγειλε αλλαγές σε επίπεδο κόμματος και σε επίπεδο κοινοβουλευτικής ομάδας.

«Θα ξεκινήσουν αμέσως οι διαδικασίες για την οργανωτική ανασυγκρότηση και τη διεξαγωγή του συνεδρίου μας», μέσα από το οποίο η βάση της ΝΔ θα αποφασίσει «πώς θα προχωρήσουμε την ανανέωση σε πρόσωπα και ιδέες, ώστε να αποκαταστήσουμε τη σχέση μας με την κοινωνία» επισήμανε.

Ωστόσο, η επιλογή μεταξύ Βαγγέλη Μεϊμαράκη και Κυριάκου Μητσοτάκη θα σηματοδοτήσει παράλληλα και την πολιτική κατεύθυνση που θέλουν οι ψηφοφόροι να δώσουν στη ΝΔ αλλά και το είδος της αντιπολίτευσης που θα ασκήσει στο προσεχές διάστημα.

Το απότελεσμα πάντως θα κριθεί από το μέγεθος της συμμετοχής και από το τί θα επιλέξουν οι ψηφοφόροι των Απόστολου Τζιτζικώστα και Άδωνι Γεωργιάδη.

Όποιος όμως και αν είναι ο νέος αρχηγός της Νέας Δημοκρατίας τη Δευτέρα το πρωί τον περιμένει σκληρή δουλειά αφού πρωταρχικός του στόχος είναι να επουλώσει τις πληγές και να προχωρήσει στην αναδιοργάνωση του κόμματος.

Διαδικαστικά προβλήματα

Αν και έχουν προκύψει ορισμένα διαδικαστικά προβλήματα αυτά δεν φαίνονται ικανά να σταθούν εμπόδιο στην ομαλή διεξαγωγή της εκλογικής διαδικασίας.

Το πρώτο πρόβλημα αφορά όσους ψήφισαν στις προηγούμενες εκλογές και δεν είχαν καταγραφεί στους ηλεκτρονικούς καταλόγους. Υπολογίζεται πως περίπου 4 χιλιάδες πολίτες ψήφισαν κατά τη διάρκεια της μισής ώρας μετά τις 7 το βράδυ που είχε πέσει το σύστημα και είχαν καταγραφεί στους καταλόγους με το χέρι. Η πλευρά Μητσοτάκη ζήτησε να μην μπορούν να ψηφίσουν αυτά τα άτομα καθώς δεν υπήρξε σαφή διασφάλιση των στοιχείων τους ενώ από την άλλη ο εκπρόσωπος του Βαγγέλη Μειμαράκη ζήτησε να τους δοθεί το δικαίωμα της ψήφου.

Το δεύτερο θέμα αφορά την επαλήθευση των αποτελεσμάτων. Στον πρώτο γύρο υπήρξε διασταύρωση των στοιχείων που έρχονταν στα κεντρικά γραφεία της ΝΔ με φάξ από τα κατά τόπους εκλογικά κέντρα. Η διαδικασία αυτή όμως προκάλεσε τεράστια προβλήματα και καθυστερήσεις στην έκδοση και ανακοίνωση των αποτελεσμάτων. Έτσι η ΚΕΦΕ πρότεινε να αντικατασταθούν τα φάξ από ένα τηλεφωνικό κέντρο στο οποίο θα καλούν οι αρμόδιοι από τα εκλογικά κέντρα και έτσι να υπάρχει η σχετική ταυτοποίηση με τα αποτελέσματα που θα αποστέλλονται με το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο.

Keywords
Τυχαία Θέματα