Πετρέλαιο και κεντρικές τράπεζες «ρίχνουν» τις ευρωαγορές

Διατηρούνται σε πτωτική πορεία οι ευρωπαϊκές αγορές, με την προσοχή των επενδυτών να έχει στραφεί, εκ νέου, στις αποφάσεις των κεντρικών τραπεζών.

Πτώση 0,53% για τον πανευρωπαϊκό δείκτη Euro Stoxx 600 στις 346 μονάδες.

Η προσοχή στρέφεται στις συνεδριάσεις των Fed, Τράπεζας της Ιαπωνίας και Αποθεματικής Τράπεζας

της Ν. Ζηλανδίας, με τους επενδυτές να προσπαθούν να κατανοήσουν ποια στροφή μπορεί να λάβει η νομισματική τους πολιτική.

«Μία απάντηση θα λάβουμε την Πέμπτη, όπου συνεδριάζει η Τράπεζα της Ιαπωνίας, με δεδομένο ότι υπάρχει πλήθος δημοσιευμάτων που την θέλουν να προχωρά σε ακόμη πιο επιθετική πολιτική αρνητικών επιτοκίων», σημειώνει ο Michael Hewson, αναλυτής της CMC Markets.

Σε πτωτική τροχιά συνεχίζει να κινείται το πετρέλαιο, μετά από τρεις εβδομάδες ανοδικής πορείας, με τη Σ. Αραβία να ανακοινώνει το νέο, μακροχρόνιο πλάνο, που έχει, προκειμένου η οικονομία της να μην εξαρτάται σε τόσο μεγάλο βαθμό από τον μαύρο χρυσό.

Η κυβέρνηση της χώρας ανακοίνωσε ότι θα προχωρήσει σε δημόσια εγγραφή της πετρελαϊκής εταιρείας Aramco, με το ποσοστό που θα προσφερθεί στους επενδυτές να μην ξεπερνά το 5%, ενώ εκτίμησε ότι η συνολική αποτίμηση του ομίλου είναι υψηλότερη από τα δύο τρισ. δολάρια.

Πτωτική κίνηση συνεχίζει να ακολουθεί ο πετρελαϊκός κλάδος, με τις μετοχές των BP και Statoil να σημειώνουν τις υψηλότερες απώλειες. Ανάλογη εικόνα πτώσης και για τις μετοχές μεταλλευτικών ομίλων.

Απώλειες 0,99% για τον DAX 30 στις 10.271 μονάδες, με τον FTSE 100 να αποδυναμώνεται 0,8% στις 6.257 μονάδες και τον CAC 40 να κινείται κατά 0,85% χαμηλότερα στις 4.530 μονάδες.

Ανάλογο κλίμα και στις αγορές της ευρωπαϊκής περιφέρειας, με τον ισπανικό IBEX 35 να αποδυναμώνεται 0,7% στις 9.157 μονάδες και τον ιταλικό FTSE MIB να κινείται κατά 1,1% χαμηλότερα στις 18.467 μονάδες.

Keywords
Τυχαία Θέματα