Πέτρος Τζαννετάκης (Motor Oil): Δυναμική ανάπτυξη με επέκταση δικτύου και εξαγωγές

Η συνέχιση του επενδυτικού της προγράμματος για την τεχνολογική αναβάθμιση του διυλιστηρίου της, το οποίο συγκαταλέγεται στις κορυφαίες μονάδες διύλισης παγκοσμίως, παραμένει πρωταρχικός στόχος για τον όμιλο της Motor Oil, μαζί με τη διατήρηση της ανεξαρτησίας της στην αγορά και την επίτευξη αυξημένων περιθωρίων διύλισης

Εχοντας επενδύσει περισσότερο από 1,2 δισ. ευρώ από το 2001 μέχρι σήμερα, ο Ομιλος διύλισης πετρελαίου

έχει αυξήσει τη δυναμικότητά του από 115.000 βαρέλια ημερησίως (ετήσια παραγωγή προϊόντων 7,2 εκατ. Μ.Τ.) σε 185.000 βαρέλια (ετήσια παραγωγή προϊόντων 12 εκατ. Μ.Τ.). Οι συνολικές πωλήσεις της Motor Oil ξεπερνούν τη συνολική παραγωγή του διυλιστηρίου της, με αποτέλεσμα ο βαθμός απασχόλησης των μονάδων του να διατηρείται στο 100%.

Πάνω από το 75% των πωλήσεων προορίζεται για διεθνείς πελάτες, ενώ το 90% των πωλήσεων στο εσωτερικό διοχετεύεται προς τις θυγατρικές εταιρείες λιανικής εμπορίας υγρών καυσίμων που διαθέτει ο όμιλος: την Coral με 700 πρατήρια στην Ελλάδα που φέρουν το εμπορικό σήμα Shell, και την Avin με 500 πρατήρια στην Ελλάδα που φέρουν το εμπορικό σήμα Avin και επιπλέον 200 πρατήρια που φέρουν το εμπορικό σήμα Cyclon.

Η εταιρεία εστιάζει στην περαιτέρω ενίσχυση του μεριδίου στον τομέα λιανικής εμπορίας υγρών καυσίμων μέσω των δικτύων Shell (μερίδιο αγοράς 23%) και Avin-Cyclon (μερίδιο 12%) που διαθέτει. Σε αυτό το πλαίσιο, η Coral A.E. απέκτησε και την εταιρεία Lukoil στην Κύπρο, που αριθμεί 31 πρατήρια καυσίμων, με σκοπό την περαιτέρω ανάπτυξή της και σε γειτονικές αγορές.

Παράλληλα, απέκτησε τις εγκαταστάσεις αποθήκευσης της Revoil, οι οποίες βρίσκονται στην περιοχή της Καβάλας, αντί 15 εκατ. ευρώ. Η απόκτηση των εν λόγω εγκαταστάσεων συνάδει με τον εξαγωγικό προσανατολισμό της Motor Oil και αναμένεται να διευκολύνει τις πωλήσεις του ομίλου προς τις χώρες της Βαλκανικής.

Τη σχέση εμπιστοσύνης που έχει χτίσει η εταιρεία με τους ξένους θεσμικούς επενδυτές επιβεβαιώνει η πρόσφατη επιτυχής έκδοση του ομολογιακού δανείου ύψους 350 εκατ. ευρώ.

Τον περασμένο Απρίλιο η θυγατρική της Motor Oil, η Motor Oil Finance Plc, με έδρα το Ηνωμένο Βασίλειο, τιμολόγησε την προσφορά των ομολογιών ομολογιακού δανείου με επιτόκιο τοκομεριδίου 3,25% ετησίως. Τα αντληθέντα κεφάλαια χρησιμοποιήθηκαν για την αποπληρωμή των ομολογιών ύψους 350 εκατ. ευρώ σταθερού επιτοκίου 5,125% λήξεως 2019. Με την κίνηση αυτή η Motor Oil πέτυχε τη βελτίωση των όρων δανεισμού από ομολογιούχους περίπου κατά 180 μονάδες βάσης και την επέκταση του χρονικού ορίζοντα ωρίμανσης του μεσοπρόθεσμου δανεισμού της.

Πριν από έναν χρόνο η Motor Oil εισήλθε και στον κλάδο της αναζήτησης, έρευνας και εκμετάλλευσης νέων κοιτασμάτων πετρελαίου (upstream) μέσω της Motor Oil Vegas Upstream Limited (έδρα Κύπρος) στην οποία συμμετέχει με 65%. Τον Δεκέμβριο 2016 η θυγατρική της MVU με την επωνυμία MVU Brazos Corporation (έδρα ΗΠΑ) απέκτησε αντί 2,56 εκατ. δολαρίων τα δικαιώματα έρευνας και εξόρυξης υδρογονανθράκων στο Τέξας (Brookshire Salt Dome Project).

Η περιοχή αποτελείται από μεταλλευτικά δικαιώματα καθώς και δικαιώματα διενέργειας σεισμικών ερευνών σε έκταση 78 τετραγωνικών μιλίων βορειοδυτικά του Χιούστον στο Τέξας.

169,3 εκατ. ευρώ τα λειτουργικά κέρδη (EBITDA) το α' τρίμηνο του 2017 και με καθαρό δανεισμό στα 400,8 εκατ. από 536 εκατ. ευρώ το 201675% των πωλήσεων προορίζεται για διεθνείς πελάτες, ενώ το 90% των πωλήσεων στο εσωτερικό διοχετεύεται προς τις θυγατρικές εταιρείες λιανικής εμπορίας υγρών καυσίμων που διαθέτει ο όμιλοςΣτο κομμάτι της λιανικής, συνολικά τα τρία δίκτυα καυσίμων του ομίλου αριθμούν περίπου 1.400 πρατήρια, από τα οποία το ποσοστό των ιδιολειτου-ργούμενων ανέρχεται σε 25%
Keywords
Τυχαία Θέματα