Προσωρινή αναστολή διαπραγμάτευσης για τρεις ιταλικές τράπεζες

Τρεις ιταλικές τραπεζικές, η Banca Monte dei Paschi di Siena, η Intesa Sanpaolo και η UBI Banca ανέστειλαν προσωρινά τη διαπραγμάτευση των μετοχών τους λόγω των μεγάλων απωλειών.

Ήδη από χθες υπάρχει μια μεγάλη αναστάτωση στο τραπεζικό κλάδο, λόγω των επικείμενων συγχωνεύσεων των τραπεζών, αλλά και των συσσωρευμένων «κόκκινων» δανείων. Παρά το γεγονός πως υπήρχε μια ανάκαμψη του δείκτης FTSE MIB του Μιλάνου

κατά το άνοιγμα, τελικά ο δείκτης γύρισε στο μηδέν.

Σήμερα, οι μετοχές της Monte dei Paschi παραμένουν σε αναστολή αφού κατέγραψαν πτώση άνω του 8%, ενώ τη Δευτέρα, υποχώρησαν έως και 15%. Ο τραπεζικός δείκτης χθες υποχώρησε κατά 5,7%. Το πρωί οι μετοχές της Monte dei Paschi κατέγραφαν ριμπάουντ.

Τη Δευτέρα έγινε γνωστό ότι μια σειρά ιταλικών τραπεζών, μεταξύ των οποίων η UniCredit και η Banca Monte dei Paschi di Siena έλαβαν αίτημα από την ΕΚΤ να παραχωρήσουν στοιχεία για τα «κόκκινα» δάνεια, στο πλαίσιο έρευνας της κεντρικής τράπεζας, η οποία από την αρσή του έτους έχει αναλάβει εποπτικό ρόλο για τις ευρωπαϊκά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα.

Όπως ανακοίνωσε εκπρόσωπος της ΕΚΤ, η Φρανκφούρτη ελέγχει ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες για το υψηλό ποσοστό προβληματικών δανείων, σε μια προσπάθεια να καταπολεμήσει το πρόβλημα χρέους που αντιμετωπίζει συνολικά η Ευρωζώνη.

Τα προβληματικά δάνεια απειλούν να υπονομεύσουν την οικονομική ανάκαμψη και τη δυνατότητα των τραπεζών να δανείζουν σε επιχειρήσεις, ιδιαίτερα στις οικονομίες που δυσκολεύονται να αναπτυχθούν.

Η κατάσταση αυτή είναι ιδιαίτερα δύσκολη στην Ιταλία, όπου οι επενδυτές γίνονται ολοένα και πιο ανήσυχοι για το «βουνό» των μη εξυπηρετούμενων δανείων, ύψους 200 δισ. ευρώ στις ιταλικές τράπεζες.

Keywords
Τυχαία Θέματα