Σε 30 δήμους θα επεκταθεί από τον Απρίλιο το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα - Οι περικοπές στα επιδόματα

Μέχρι το τέλος του έτους θα πρέπει να ολοκληρωθεί η αναδιάρθρωση των προνοιακών επιδομάτων, ενώ η δεύτερη διευρυμένη φάση του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος που θα ξεκινήσει την 1η Απριλίου θα χρηματοδοτηθεί εξ ολοκλήρου από τον κρατικό προϋπολογισμό. Αυτό συμφωνήθηκε χθες μεταξύ της αναπλ. Υπ. Κοινων. Αλληλεγγύης Θ. Φωτίου και των επικεφαλής των θεσμών σε συνάντηση που άνοιξε και επίσημα τη διαπραγμάτευση για

μια ακόμα μνημοιακή υποχρεώση, τον εξορθολογισμό των προνοιακών επιδμάτων με στόχο την εξεύρεση τουλάχιστον 900 εκατ. ευρώ ώστε να χρηματοδοτηθεί η καθολική εφαρμογή του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος.

Το τελευταίο αναμένεται να επεκταθεί από τον Απρίλιο σε 30 δήμους με σκοπό να καλύψει περί τα 42.000 νοικοκυριά. Πιθανότατα θα πρόκειται για άλλους 17 δήμους από τους 13 που μετέχουν σήμερα στο πρόγραμμα και οι οποίοι θα επιλεγούν με κριτήρια ανεργίας, φτώχειας και πληθυσμού.

Εξορθολογισμός επιδομάτων

Η αναδιάρθρωση των προνοιακών επιδομάτων (υπάρχει μνημονιακή υποχρέωση για εξορθολογισμό και εξοικονόμηση 0,5% του ΑΕΠ) και το νέο Σύστημα Πρόνοιας θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί μέχρι τέλος του έτους, ώστε οι πόροι που θα εξοικονομηθούν από εκεί να κατευθυνθούν στη χρηματοδότηση της τελικής φάσης του ελάχιστου εγγυημένου (420.000 νοικοκυριά και περίπου 700.000 ωφελούμενοι) από το 2017. Σύμφωνα με την κ. Φωτίου, ο εξορθολογισμός θα υπάρξει όπου διαπιστωθεί ότι υπάρχουν επιδόματα που αλληλοκαλύπτονται ή είναι αναποτελεσματικά.

Η ίδια ξεκαθάρισε ότι ΕΚΑΣ και επίδομα ανεργίας, δεν θα υποκατασταθούν από το ελάχιστο εγγυημένο, ενώ υποστήριξε ότι δεν θα γίνουν δυσμενέστερα τα εισοδηματικά κριτήρια για την καταβολή των επιδομάτων. Τα στοιχεία, άλλωστε, της Παγκόσμιας Τράπεζας δείχνουν πως η Ελλάδα είναι ουραγός στην κοινωνική πρόνοια, αφού δαπανά μόλις το 2,1% του ΑΕΠ της, όταν ο μέσος όρος στην ΕΕ των «27» είναι 4,2%.

Keywords
Τυχαία Θέματα