Σε κέρδη «γύρισε» την Ευρώπη ο DAX παρά την πτώση στην Κίνα

Με έντονη μεταβλητότητα κινούνται τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, μετά από πτωτικό ξεκίνημα, στον απόηχο της νέας πτώσης της Κίνας.

Ωστόσο, οι ανησυχίες για την επίδραση μιας επιβράδυνσης της κινεζικής οικονομίας στην παγκόσμια ανάπτυξη και στην Ευρώπη, επιμένουν, παρά τη στήριξη που παρέχει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Ο Stoxx 600 ενισχύεται 0,5%, μετά την κατάρρευση των παγκόσμιων μετοχών την προηγούμενη εβδομάδα. Μετά το χειρότερο ξεκίνημα χρηματιστηριακής χρονιάς στην ιστορία του, ο πανευρωπαϊκός

δείκτης έκλεισε την προηγούμενη εβδομάδα με «βουτιά» 6,7%.

Στο «κόκκινο» βρίσκονται οι μετοχές ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης, οι εταιρίες λιανικής και οι μετοχές πρώτων υλών και ενέργειας, εν μέσω νέας πτώσης του πετρελαίου (άνω του 2%) και της πτώσης των τιμών εμπορευμάτων.

Σε θετικό έδαφος βρίσκεται ο τραπεζικός κλάδος και οι αυτοκινητοβιομηχανίες, με τις Volkswagen AG και Daimler AG να ενισχύονται τουλάχιστον 2,1%, «οδηγώντας» σε θετικό έδαφος τον γερμανικό DAX.

Ο FTSE 100 καταγράφει οριακή άνοδο στις 5.916 μονάδες, ο γερμανικός DAX κινείται με κέρδη 0,6% στις 9.907 μονάδες. Η Γερμανία έχει μεγάλη έκθεση στην Κίνα, ως εξαγωγική χώρα, κι έχει καταγράψει το χειρότερο ξεκίνημα από την αρχή της χρονιάς, ανάμεσα στις ανεπτυγμένες αγορές. Ο δείκτης είχε εβδομαδιαία πτώση 8,3%.

Ο γαλλικός CAC 40 ενισχύεται 0,65% στις 4.361 μονάδες, ο IBEX κινείται με κέρδη 0,72% στις 8.973 μονάδες και ο FTSE MIB με άνοδο 0,68% στις 20.005 μονάδες.

Στο ταμπλό ξεχωρίζει επίσης η μετοχή της Qiagen NV με πτώση 7,7% μετά την ανακοίνωση ότι οι καθαρές πωλήσεις του δ' τριμήνου αυξήθηκαν λιγότερο από το αναμενόμενο.

Ισχυρές απώλειες καταγράφουν οι Old Mutual Plc και Investec Plc, οι οποίες έχουν μεγάλη έκθεση στο νόμισμα της Νοτίου Αφρικής, το ράντ, το οποίο βρέθηκε σε νέο χαμηλό ρεκόρ.

Keywords
Τυχαία Θέματα