Σόρος: Ως μέλος της Ευρωζώνης η Ελλάδα είναι «απαγορευτική» για τους επενδυτές

Απόλυτα πιστός στην άποψή του ότι η Ελλάδα θα πρέπει να φύγει από την Ευρωζώνη εάν επιθυμεί να ανακάμψει αλλά και να αποτελέσει πόλο έλξης για τους επενδυτές, παραμένει ο μεγαλοεπενδυτής, Τζορτζ Σόρος.

Σε συνέντευξή του στο γερμανικό περιοδικό WirtschaftsWoche, ο κ. Σόρος επαναλαμβάνει ακόμη την άποψή του ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση – και κυρίως ορισμένες βασικές της αρχές, όπως αυτή της ισονομίας, της κοινωνικής αλληλεγγύης, της εφαρμογής κοινών πολιτικών- βρίσκεται στο χείλος της κατάρρευσης εξαιτίας κατά κύριο λόγο του προσφυγικού προβλήματος.

Αναφερόμενος στην Ελλάδα, ο κ. Σόρος υποστηρίζει ότι ο τρόπος που η Ευρώπη χειρίστηκε την κρίση στη χώρα μας ήταν εξ αρχής λανθασμένος. «Όταν ξεκίνησε η ελληνική κρίση το 2009, η Ευρώπη, με αρχηγό τη Γερμανία, σχεδίασε τη σωτηρία της χώρας, αλλά φρόντισε ταυτόχρονα να επιβάλει τιμωρητικά επιτόκια για τη χρηματική βοήθεια που έδωσε. Αυτό έχει καταστήσει το ελληνικό χρέος μη διαχειρίσιμο. Το ίδιο λάθος το επανέλαβαν και στις τελευταίες διαπραγματεύσεις. Η Ευρώπη τιμώρησε τόσο τον Έλληνα πρωθυπουργό Αλέξη Τρίπρας όσο και των πρώην υπουργό Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη και δεν φαίνεται να υπάρχει η δυνατότητα αποφυγής μίας ελληνικής χρεοκοπίας. Η Ευρώπη επέβαλε όρους στην Ελλάδα που θα την οδηγήσουν σε ακόμη πιο βαθιά ύφεση».

Αναφορικά με το εάν η Ελλάδα είναι μία χώρα για την οποία μπορούν να ενδιαφερθούν οι ιδιώτες επενδυτές, ο κ. Σόρος είναι κάτι παραπάνω από αρνητικός. «Όχι όσο παραμένει μέλος της Ευρωζώνης. Με το ευρώ είναι απίθανο η χώρα να κατορθώσει να ανακάμψει, να αναπτυχθεί. Η ισοτιμία του είναι πολύ υψηλή ώστε η Ελλάδα να καταστεί εκ νέου ανταγωνιστική».

Keywords
Τυχαία Θέματα