Στα χέρια των γυναικών το χάος του Brexit

Αφού οι άνδρες πολιτικοί οδήγησαν τη Βρετανία στο Brexit, τώρα οι γυναίκες πολιτικοί αναλαμβάνουν να διαλύσουν το χάος.

Οι λύσεις που προτείνουν είναι διαφορετικές, αλλά δεν ισχύει το ίδιο και για τις φιλοδοξίες τους. Η Τερέσα Μέι θα είναι η δεύτερη γυναίκα πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου, μετά τη Μάργκαρετ Θάτσερ και αυτή που θα οδηγήσει τη χώρα εκτός Ε.Ε.

Στη Σκωτία, όπου τρεις γυναίκες βρίσκονται στην αρχηγία των τριών μεγαλύτερων κομμάτων, η πρωθυπουργός Νίκολα Στέρτζον θα είναι μία από τις πιο δυναμικές παρουσίες, καθώς απειλεί με δημοψήφισμα

για ανεξαρτησία της Σκωτίας, εάν δεν υπάρξει ειδική μέριμνα για παραμονή της στην Ε.Ε. Στη Β. Ιρλανδία εκ των δύο προέδρων της Βουλής, η μία είναι γυναίκα.

Δεν πρόκειται για κάτι που συνέβη τυχαία, ούτε για ατύχημα, τονίζουν οι γυναίκες που έχουν ασκήσει πιέσεις για μεγαλύτερη αντιπροσώπευση του «αδύναμου» φύλου στη βρετανική βουλή. Και τα έχουν καταφέρει, καθώς το ποσοστό των γυναικών έφθασε στο 29,4% πέρυσι από μόλις 9% που ήταν το 1992.

Ταυτόχρονα η Μέι θα διαπραγματευθεί την έξοδο της χώρας της από την Ε.Ε. και με την Άγκελα Μέρκελ, μεταξύ άλλων, ενώ τον Νοέμβριο μία ακόμη κυρία μπορεί να βρεθεί στην κορυφή, η οποία δεν είναι άλλη από τη Χίλαρι Κλίντον σε περίπτωση που κερδίσει τις προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ.

«Πρόκειται για το αποτέλεσμα πολλών χρόνων σκληρής δουλειάς και είμαστε πολύ τυχεροί που έχουμε τη σωστή γυναίκα, στη σωστή θέση, τη σωστή στιγμή», υποστηρίζει η Αν Τζένκιν, μέλος της Βουλής των Λόρδων, η οποία μαζί με τη Μέι, δημιούργησε την κίνηση Women2Win, εντός του Συντηρητικού κόμματος, με στόχο την ενίσχυση της παρουσίας των γυναικών στο βρετανικό κοινοβούλιο.

Οι γυναίκες αντιστοιχούν στο 21% των βουλευτών του Συντηρητικού κόμματος, ενώ στο Εργατικό κόμμα το αντίστοιχο ποσοστό φθάνει στο 43%.

Keywords
Τυχαία Θέματα