Συμφωνία για ανταλλαγή πληροφοριών με στόχο την φορολόγηση πολυεθνικών υπέγραψε η Ελλάδα

Συμφωνία ανταλλαγής πληροφοριών για τη φορολόγηση πολυεθνικών εταιριών υπέγραψαν την Τετάρτη 31 χώρες, ανάμεσά τους και η Ελλάδα.

Την Πολυμερή Συμφωνία των Αρμοδίων Αρχών για την Ανταλλαγή των Αναφορών ανά χώρα (Multilateral Competent Authority Agreement on the Exchange of Country by Country Reports) υπέγραψε χθες ο Γενικός Γραμματέας Δημοσίων Εσόδων, Γεώργιος Πιτσιλής, ως εκπρόσωπος της Ελληνικής Κυβέρνησης, στο πλαίσιο

του Ο.Ο.Σ.Α..

Σύμφωνα με τις διατάξεις της Πολυμερούς Συμφωνίας οι πολυεθνικές επιχειρήσεις θα υποχρεούνται να παρέχουν στις φορολογικές διοικήσεις τις απαραίτητες πληροφορίες σχετικά με την παγκόσμια κατανομή του εισοδήματός τους, της οικονομικής δραστηριότητάς τους και των φόρων που έχουν καταβληθεί.

Ως εκ τούτου, οι φορολογικές διοικήσεις θα έχουν σημαντικές ενδείξεις για την εκτίμηση των κινδύνων των ενδοομιλικών τιμολογήσεων και την αποτελεσματικότερη στόχευση επιχειρήσεων για έλεγχο, το οποίο αναμένεται να βοηθήσει σημαντικά στην καταπολέμηση της φοροαποφυγής των πολυεθνικών επιχειρήσεων.

Η Συμφωνία συντελεί στην ταχεία και αποτελεσματική εφαρμογή των κανόνων και προτύπων που αναπτύχθηκαν στο πλαίσιο της Δράσης 13 του Σχεδίου Δράσης BEPS του Ο.Ο.Σ.Α. αναφορικά με τη διάβρωση της φορολογικής βάσης και τη μεταφορά κερδών, στο οποίο η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων συμμετέχει ενεργά.

Μοσκοβισί: Μετρημένες οι μέρες των εταιρειών που φοροαποφεύγουν

«Οι μέρες είναι μετρημένες για τις εταιρίες που επιθετικά μειώνουν τους φόρους τους», τόνισε, στο μεταξύ, ο Πιερ Μοσκοβισί μιλώντας στους δημοσιογράφους στις Βρυξέλλες πριν τη σημερινή ανακοίνωση για νέα μέτρα, σύμφωνα με το Bloomberg. Όπως είπε ο Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων, η ΕΕ αντιμετωπίζει μέχρι και 700 δισ. ευρώ σε χαμένα έσοδα από τη φοροαποφυγή των εταιριών ή περίπου πέντε φορές το ποσό που προτίθεται να δαπανήσει το μπλοκ λόγω της προσφυγικής κρίσης το 2015 και 2016. Επιπλέον, επεσήμανε ότι η φοροαποφυγή έχει επιφέρει φορολογία κατά 30% υψηλότερη για τις τοπικές ευρωπαϊκές επιχειρήσεις σε σχέση με τις πολυεθνικές εταιρίες.

Keywords
Τυχαία Θέματα