Τελεσίγραφο της ΕΕ στην Ελλάδα με κίνδυνο τη διετή αποβολή της από τη Σέγκεν

Η αντίστροφη μέτρηση για την Ελλάδα όσον αφορά το προσφυγικό ξεκίνησε σήμερα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να της δίνει περιθώριο τρεις μήνες προκειμένου να ελέγξεις τις προσφυγικές ροές, διαφορετικά κινδυνεύει να βρεθεί για δύο χρόνια εκτός Σένγκεν.

Συγκεκριμένα, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο επικύρωσε τις ευρωπαϊκές συστάσεις για παρεμβάσεις που θα πρέπει να υλοποιήσει η Ελλάδα ώστε να διασφαλίσει την ασφάλεια των ευρωπαϊκών

συνόρων απέναντι στο προσφυγικό κύμα, αρχίζοντας και τυπικά την προθεσμία τριών μηνών ώστε να λυθούν τα κενά.

Σύμφωνα με ευρωπαϊκή πηγή που επικαλείται το Reuters, η Ελλάδα καλείται τώρα να εφαρμόσει 50 συστάσεις για αποτελεσματικότερη φύλαξη των συνόρων μέσα στους επόμενους τρεις μήνες. Ωστόσο, η μη υλοποίηση των συστάσεων θα μπορούσε να ανοίξει τον δρόμο για την ενεργοποίηση κανόνων που θα επιτρέπουν στα κράτη μέλη να εφαρμόσουν ελέγχους στα εσωτερικά σύνορα της Σένγκεν για διάστημα έως δύο ετών.

«Το θέμα δεν είναι να βρεθεί η Ελλάδα εκτός Σένγκεν. Το θέμα είναι - αν τα εξωτερικά σύνορα δεν ελέγχονται- επιτρέπει στα κράτη μέλη να διατηρούν τους ελέγχους στα εσωτερικά τους σύνορα» δήλωσε ανώτερος αξιωματούχος της ΕΕ και πρόσθεσε:

«Αν δεν το κάνετε αυτό, είστε σε μια άνομη ζώνη και οι έλεγχοι θα μπορούσαν να διαρκέσουν για πάντα.»

Keywords
Τυχαία Θέματα