Τί απαντά το υπουργείο Υποδομών στα καρφιά ΝΔ και επενδυτών

Τους λόγους που επέβαλλαν την απόφαση της κυβέρνησης να απαγορεύσει την άδεια ίδρυσης υδατοδρομίου σε ιδιώτες, εξηγεί το υπουργείο Υποδομών, απαντώντας στις επικρίσεις της ΝΔ αλλά και ομάδας επενδυτών που έσπευσε να κατακεραυνώσει με ανακοίνωσή της, την αλλαγή στο θεσμικό πλαίσιο.

Την Παρασκευή το υπουργείο έδωσε σε δημόσια διαβούλευση το σχέδιο νόμου για την λειτουργία της αγοράς των υδατοδρομίων, το οποίο προκάλεσε την αντίδραση της Hellenic Seaplanes, κυπριακών και αμερικανικών συμφερόντων που είχαν

στηρίξει την επιχειρηματική στρατηγική τους στην δημιουργία ιδιωτικών υδατοδρομίων, μέσα από συμφωνίες παραχώρησης χερσαίων εγκαταστάσεων σε 15 λιμένες.

Με τον τρόπο θα ήταν και οι ιδιοκτήτες αλλά και λειτουργοί των νέων εγκαταστάσεων. Όπως αναφέρει το υπουργείο, απαντώντας σε ανακοίνωση της ΝΔ περί σοβαρών εμποδίων σε ιδιωτικοποιήσεις και επενδυτικά σχέδια, "οι άδειες ίδρυσης ανήκουν σε δημόσιους φορείς και οι άδειες λειτουργίας μπορούν να ανήκουν είτε σε ιδιώτες είτε σε συμπράξεις είτε σε δημόσιους φορείς".

Τονίζει μάλιστα ότι οι άδειες δεν θα μπορούσαν να είναι ιδιωτικές καθώς:

- Είναι αδύνατο τον συνολικό σχεδιασμό των υδατοδρομίων και το που αυτά θα χωροθετηθούν, να το ρυθμίζουν οι ιδιώτες, βάσει των αιτήσεων που θα κάνουν. "Σε ποια ευνομούμενη χώρα θα γινόταν κάτι τέτοιο; Δυστυχώς, όμως, κρίνει εξ ιδίων τα αλλότρια, καθώς τόσα χρόνια έδινε γη και ύδωρ στα ιδιωτικά συμφέροντα χωρίς εθνικό σχέδιο το οποίο και βεβαίως συνεχίζει με τη στάση της, εντός και εκτός χώρας και τις προτεινόμενες πολιτικές της" σημειώνουν.

- Τι θα συμβεί στην περίπτωση που ένας ιδιώτης ή μία εταιρεία ή ένα φυσικό πρόσωπο στο όνομα της οποίας έχουν εκδοθεί οι άδειες ίδρυσης πτωχεύσει; Η απόφαση ότι στη συγκεκριμένη γεωγραφική θέση, υπάρχει υδατοδρόμιο από ποιόν και πως θα πρέπει να επανεκδοθεί;

Η ανακοίνωση του υπουργείου καταλήγει: "Οι ανακοινώσεις της ΝΔ συμπίπτουν με τις συνεντεύξεις και τις ανακοινώσεις συγκεκριμένης ιδιωτικής εταιρείας. Είναι τυχαίο; Ή η ΝΔ δυστυχώς συνεχίζει τον ολισθηρό δρόμο της εξυπηρέτησης συμφερόντων συνεχίζοντας να είναι μία συντηρητική δύναμη που εξυπηρετεί τους μεταπράτες στον αντίποδα μίας αστικής συντηρητικής παράταξης που θα εκπροσωπεί μία εθνική τάξη".

Keywords
Τυχαία Θέματα