Την ανάγκη φιλοτιμία κάνουν Ρωσία και Σ. Αραβία

Δύο χώρες που τις χωρίζουν πολλά αλλά τις ενώνει η ανάγκη στήριξης των τιμών πετρελαίου - Θα κατορθώσουν, όμως, να πείσουν και τους υπόλοιπους για τη μείωση παραγωγής;

Για περισσότερο από ένα έτος, οι διπλωμάτες του πετρελαίου εργάζονταν στο παρασκήνιο προσπαθώντας να επιτύχουν μία συμφωνία μεταξύ των κρατών-μελών του OPEC και των παραγωγών εκτός καρτέλ, ώστε να ανακάμψουν οι τιμές μέσω της μείωσης της παραγωγής.

Όλη αυτή

η δραστηριότητα ξεκίνησε από την Αλγερία και τώρα συνεχίζεται από το Κατάρ, με Ρωσία και Σ. Αραβία, οι οποίες βρίσκονται σε κόντρα για το θέμα της Συρίας, να αποφασίζουν πάγωμα της παραγωγής στα επίπεδα του Ιανουαρίου.

Η πρώτη δημόσια συνάντηση μεταξύ των υπουργών Πετρελαίου των δύο μεγαλύτερων παραγωγών πετρελαίου σε διάστημα οκτώ μηνών, ουσιαστικά σταματά τον πόλεμο μεταξύ τους για την κατάκτηση μεριδίων στην αγορά, ενώ είναι αποτέλεσμα μηνών παρασκηνιακών επαφών, όπως αναφέρουν καλά πληροφορημένες πηγές.

Όμως τώρα οι δύο βρίσκονται αντιμέτωποι με ορισμένα πιο δύσκολα καθήκοντα. Πρέπει να πείσουν τους άλλους παραγωγούς, κυρίως το Ιράν, το οποίο μόλις απελευθερώθηκε από τις κυρώσεις. Η χώρα στοχεύει να επανακτήσει το μερίδιό της στην αγορά, το οποίο έχασε κατά τη διάρκεια του εμπάργκο, ανεξάρτητα από την πορεία των τιμών.

Η επαναλαμβανόμενη διπλωματία δείχνει ότι η κατάρρευση των τιμών μπορεί να φέρει κοντά και χώρες που διαφωνούν για πολύ σημαντικά θέματα. Η μείωση των εσόδων είναι αισθητή παντού, από τη Μόσχα και το Ριάντ, έως το Καράκας και το Όσλο και ως εκ τούτου αυξάνει τις πιθανότητες μίας εξ ανάγκης συμφωνίας, ακόμη και εάν υπάρχουν τεράστιες διαφορές για θέματα όπως οι πόλεμοι σε Συρία και Υεμένη.

Ο OPEC άλλωστε το έχει κάνει και στο παρελθόν, στη διετία 1998-99, κατορθώνοντας με αυτόν τον τρόπο να δημιουργήσει μία 10ετή bull market, ανεβάζοντας την τιμή πετρελαίου από τα 10 δολάρια πάνω από τα 140 δολάρια.

Εκείνην την εποχή υπουργοί Πετρελαίου συνομιλούσαν «κρυφά» για μήνες σε ξενοδοχεία και πρεσβείες από το Μαϊάμι έως τη Χάγη και τελικά ξάφνιασαν τις αγορές ανακοινώνοντας μείωση παραγωγής όχι μόνο του OPEC αλλά και χωρών όπως το Μεξικό και η Νορβηγία. Τότε η Ρωσία απλά συνεχάρη την όλη υπόθεση.

«Εάν οι Βενεζουέλα, Σ. Αραβία, Ιράν και Ρωσία και άλλοι κορυφαίοι παραγωγοί είχαν σοβαρές συζητήσεις για μείωση παραγωγής, βάσει των ιστορικών δεδομένων, αυτές θα ήταν μυστικές», υποστηρίζει ο Jason Bordoff, επικεφαλής του Center on Global Energy Policy του Columbia University και πρώην στέλεχος του Λευκού Οίκου.

Keywords
Τυχαία Θέματα