Το Ασφαλιστικό βγάζει εξελίξεις

Σημασία δεν έχει μόνο τι θα κάνει η κυβέρνηση με το Ασφαλιστικό, αλλά και τι θα δεχτούν οι εταίροι-πιστωτές. Οπως εξελίχθηκαν τα πράγματα, η κυβερνητική πλευρά κατέβαλε μια προσπάθεια για να πείσει ότι οι πόροι μπορεί να βρεθούν χωρίς περικοπές στις συντάξεις - όπως ήταν και η αρχική της δέσμευση.

Εκεί βρίσκεται και η κρίσιμη πολιτική παράμετρος απέναντι στην οποία ενδέχεται να βρεθεί ο ΣΥΡΙΖΑ, εφόσον επιβεβαιωθούν οι πληροφορίες και οι εκτιμήσεις για την πλευρά των θεσμών: ότι το Ασφαλιστικό

με τη σημερινή μορφή του δεν περνάει.

Οι θεσμοί - και ειδικά το ΔΝΤ, το οποίο όλα δείχνουν ότι διατηρεί τον καθοριστικό ρόλο του - δεν είναι εύκολο να περάσουν το πακέτο των εισφορών όπως έχει προετοιμαστεί, επειδή εκτιμούν ότι τελικά δεν θα μπορέσει να λειτουργήσει για τη βάση της οικονομίας. Παράλληλα, είναι άγνωστο τι θα γίνει όσον αφορά στο ζήτημα των προσωπικών διαφορών, που αποτελεί το κλειδί του νέου σχεδιασμού.

Μεγάλη σημασία για την αντιμετώπιση του θέματος από τους κοινωνικούς εταίρους έχουν οι επισημάνσεις που δημοσιοποίησε ο ένας εκ των δύο φορέων που παρέστη στη συνάντηση με τον πρωθυπουργό. Πρόκειται για τη ΓΣΕΒΕΕ, το προεδρείο της οποίας διακρίνεται για την ευρύτερη κοινωνική αποδοχή του, αλλά και την καλή σχέση που διατηρεί με το κυβερνητικό στρατόπεδο.

Οπως σημείωσε, όμως, τα καθαρά φορολογητέα εισοδήματα 15.000-20.000 ευρώ με το παρόν σχέδιο υφίστανται σημαντικές επιβαρύνσεις ως προς το σύνολο των ετήσιων εισφορών που καλούνται να πληρώσουν και θα πρέπει να ληφθεί πρόνοια ώστε να μη δημιουργούνται αντικίνητρα ασφάλισης και δήλωσης των πραγματικών εισοδημάτων. Το πλαφόν που υπολογίζεται στο 10πλάσιο του κατώτατου μισθού είναι όχι μόνο αυθαίρετα υψηλό αλλά και καταστροφικό για τις επιχειρηματικές μονάδες.

Αυτό το απόσπασμα φωτογραφίζει το βάθος του διαφαινόμενου προβλήματος. Είναι αλήθεια ότι το τρίτο μνημόνιο μιλά για αναλογικότητα στις ασφαλιστικές εισφορές ως προς το εισόδημα. Ομως από το σημείο αυτό μέχρι το να επιβαρυνθεί υπέρμετρα όποιος έχει την εντιμότητα να δηλώνει πάνω από 30.000 ευρώ υπάρχει πολύ μεγάλη απόσταση. Αναρωτιέται βέβαια κάποιος αν βασικός στόχος είναι η βιώσιμη αναδιάρθρωση του συστήματος ή αν πρόκειται για μια έντονα ταξική επιλογή που θέλει να επιβαρύνει τα θεωρητικά μεγάλα εισοδήματα με 50%-70%.

Στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ υπήρξε έντονος προβληματισμός, καθώς υπάρχουν μέλη της που προέρχονται από τον χώρο των επαγγελματιών και αντιλαμβάνονται ότι τέτοια νομοθετήματα δεν μπορούν να λειτουργήσουν στην κοινωνία. Παράλληλα, η παράλυση από την αποχή των δικηγόρων κατέδειξε ότι οι παρενέργειες των αντιδράσεων θα νεκρώσουν βασικούς τομείς της εύρυθμης δραστηριότητας. Για παράδειγμα, μπορεί να μην έγιναν οι πρώτοι προγραμματισθέντες πλειστηριασμοί -καλό για τους πληγέντες δανειολήπτες-, αυτό όμως δείχνει την παράλυση ενός θεωρητικού σχεδιασμού που έχει εκπονηθεί για τα κόκκινα δάνεια.

Με αντίστοιχες προϋποθέσεις, δε, ποιος επαγγελματίας θα προχωρήσει σε ρυθμίσεις των δανείων του ή, ακόμα, ποιος θα αποφύγει μια επιδείνωση των υποχρεώσεών του; Η ανακοίνωση της ΓΣΕΒΕΕ κάνει επίσης λόγο για τα μπλοκάκια, όπου ο κ. Κατρούγκαλος ανέφερε ως προτεραιότητα τις εισφορές αλλά και τον τρόπο κατανομής. Λέει χαρακτηριστικά ο φορέας: «Η δαπάνη και αμοιβή εξωτερικών συνεργατών με το μπλοκάκι θα επιβαρύνει τον τελικό ανάδοχο ανεξάρτητα από την κατανομή σε εργοδότη - εργαζόμενο. Προσκρούει σε τεχνικές δυσκολίες αλλά και διαπραγματευτικές διευθετήσεις και θα λειτουργήσει ως αντικίνητρο. Δεν χρειάζεται και πολύ μυαλό για να καταλάβουμε ότι οι εργοδότες θα μετακυλίσουν το κόστος μειώνοντας την αμοιβή ή ακόμα και θα απολύσουν».

Η σχετική ανακοίνωση έχει ένα ακόμα κρίσιμο σημείο: μιλά για τα κίνητρα φοροαποφυγής και εισφοροδιαφυγής που δημιουργεί η διατήρηση της αναλογικής χρέωσης στις εισφορές υγείας με το πολύ υψηλό πλαφόν.

Είναι προφανές ότι το ζήτημα του Ασφαλιστικού περιέχει εξαιρετικά δύσκολες πτυχές που δεν θα ξεπεραστούν εύκολα. Η διαχείρισή του από την κυβέρνηση θα σηματοδοτήσει τις όποιες εξελίξεις, θα χρειαστούν όμως «κουμπώματα» για να φτάσουμε στον στόχο της αξιολόγησης. Τα «κουμπώματα» αυτά θα έχουν τιμήματα και πιθανώς η πλευρά των πιστωτών να σκληρύνει τη στάση της - ειδικά μετά τα εκλογικά αποτελέσματα στη Νέα Δημοκρατία. Εχουμε μπροστά μας ένα πολύ σύνθετο ζήτημα, η λύση του οποίου βρίσκεται πολύ μακριά.

Keywords
Τυχαία Θέματα