Τουρισμός: Ασφαλής και με value for money η Ελλάδα παρά το προσφυγικό

Tης Στεφανίας Σούκη

Με το μεγάλο παιχνίδι στον τουρισμό της Μεσογείου φέτος να ''παίζεται'' γύρω από το θέμα της ασφάλειας, τα πρώτα δείγματα από την έρευνα που διεξάγει ο Σύνδεσμος Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων ακριβώς γι' αυτόν τον σκοπό δείχνει ότι η χώρα μας έχει μία καλή εικόνα συνολικά ως ασφαλής προορισμός αυτή την στιγμή, ενώ εξαιρετική φαίνεται να είναι η σχέση της ποιότητας τιμής - προορισμού.

Ο ΣΕΤΕ πραγματοποιεί αυτή την περίοδο μελέτη με αντικείμενο το πόσο ασφαλείς θεωρούν οι τουρίστες

τους ελληνικούς- και όχι μόνο- προορισμούς, λαμβάνοντας υπόψη στοιχεία από Μ. Βρετανία, Γερμανία και ΗΠΑ. Οπως φαίνεται, ανταγωνίστριές μας χώρες όπως η Ισπανία και η Πορτογαλία, ανήκουν στους πλέον ασφαλείς προορισμούς- εξ' ού και είναι αυτή την περίοδο σαφώς πιο κερδισμένες όσον αφορά τις κρατήσεις της θερινής σεζόν.

Η Ελλάδα, με ''ανοικτό'' το προσφυγικό ζήτημα αφενός και αφετέρου λόγω μεγαλύτερης εγγύτητας με την Τουρκία, όπου σημειώθηκαν οι πρόσφατες τρομοκρατικές επιθέσεις, θεωρείται σχετικά ασφαλής, ενώ η έτερη...''ανταγωνίστρια'' της περιοχής μας, η Τουρκία ανήκει, όπως είναι ευνόητο τη δεδομένη συγκυρία, κατατάσσεται στους μή ασφαλείς προορισμούς. Αυτό που τονίζουν τώρα και μάλιστα με ιδιαίτερη έμφαση οι τουριστικοί φορείς είναι ότι το αίσθημα ασφάλειας που έως τώρα εκπέμπει η χώρα, είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με την παραμονή της στη ζώνη Σένγκεν.

Πάντως, στα ''δυνατά'' σημεία της Ελλάδας ως προορισμού είναι η ''εξαιρετική'' όπως χαρακτηριστικά αναφέρει ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ κ. Ανδρέας Ανδρεάδης ποιότητας- τιμής, κάτι το οποίο πιστοποιείται και από τους δείκτες ικανοποίησης πελατών των ελληνικών ξενοδοχείων που δημοσιεύει κάθε μήνα το Sete Intelligence. Τα στοιχεία βασίζονται στις αξιολογήσεις από 280.291 πελάτες ελληνικών ξενοδοχείων και 1.094.807 πελάτες των ανταγωνιστικών προορισμών και προέρχονται από το σύστημα της Review Pro.

Συνολικά για το παρελθόν έτος, ο δείκτης ικανοποίησης για την Ελλάδα βρίσκεται στο 84,5%, σημαντικά υψηλότερα από τον δείκτη των ανταγωνιστών (81,5%).

Επίσης, είναι σημαντικό ότι και οι επιμέρους δείκτες όπως η σχέση ποιότητας τιμής, εξυπηρέτηση, δωμάτιο, φαγητό ποτό και καθαριότητα, κινούνται σε υψηλότερα ποσοστά στην Ελλάδα σε σχέση με τους ανταγωνιστές.

Στην υψηλότερη θέση ικανοποίησης βρίσκεται η Ήπειρος με το εντυπωσιακό ποσοστό 89,3% και ακολουθούν οι Κυκλάδες με το επίσης εντυπωσιακό ποσοστό 88%. Επίσης, εντυπωσιακά υψηλό ποσοστό ικανοποίησης (87,9%) έχουν και οι πελάτες των ξενοδοχείων 5*.

Η Σαντορίνη, η Μύκονος, οι Κυκλάδες, η Κρήτη, η Χαλκιδική, τα Δωδεκάνησα και το Ιόνιο υπερτερούν έναντι των ανταγωνιστικών τους προορισμών. Η Αθήνα υστερεί μόνο έναντι της Κωνσταντινούπολης και υπερτερεί στη σύγκριση με τη Ρώμη ενώ ισοβαθμεί με τη Βαρκελώνη. Η Θεσσαλονίκη έχει δείκτη ποιότητας 80% και υπερτερεί έναντι της Σμύρνης και της Μασσαλίας ενώ υστερεί έναντι της Μπολώνιας.

Επισημαίνεται εδώ ότι η Κύπρος υπερτερεί έναντι όλων των ανταγωνιστικών προορισμών εκτός της Ελλάδας.

Keywords
Τυχαία Θέματα