Βασίλισσα στην παραγωγή κρασιού το 2015 η Ιταλία

Εκθρόνισε τη Γαλλία τόσο σε επίπεδο παραγωγής όσο και εξαγωγών

Η Γαλλία έχασε έναν θρόνο που κατείχε εδώ και πολλά έτη: αυτόν του κορυφαίου παραγωγού οίνου, με την Ιταλία να αποδεικνύεται η κορυφαία παραγωγός για το 2015, σύμφωνα με στοιχεία της International Organisation of Vine and Wine.
Βάσει των επίσημων στοιχείων η ιταλική παραγωγή έφθασε πέρυσι στα 49

εκατ. εκατόλιτρα (hectolitres), ενώ η γαλλική διαμορφώθηκε στα 47 εκατ.

Στην ιστορία της οινοποιίας οι δύο χώρες βρίσκονται σε «κόντρα» εδώ και αρκετά έτη, με την Ιταλία να κατακτά την κορυφή της παγκόσμιας παραγωγής το 2011, αλλά την επόμενη 4ετία η Γαλλία κατέκτησε εκ νέου τον θρόνο της.

Ταυτόχρονα η Γαλλία, παρά τη φήμη για τα κρασιά υψηλής ποιότητας, συνεχίζει να υπολείπεται, κατά τη διάρκεια της τελευταίας 8ετίας των Ιταλίας και Ισπανίας από πλευράς εξαγωγών.

Βασική αιτία, σύμφωνα με τον Nicolas Ozanam επικεφαλής της γαλλικής ένωσης εξαγωγέων κρασιού (Federation for Wine and Spirit), είναι το γεγονός ότι τα γαλλικά κρασιά είναι πιο ακριβά. «Παραπάνω από το 80% των γαλλικών κρασιών πωλούνται στο εξωτερικό με τιμή που ξεπερνά τα πέντε ευρώ ανά λίτρο. Την ίδια ώρα τα ιταλικά κρασιά πωλούνται προς 2,5 ευρώ ανά λίτρο, ενώ τα ισπανικά μόλις προς 1,6 ευρώ ανά λίτρο».

Keywords
Τυχαία Θέματα