ΒΙΟΧΑΛΚΟ: Τα σχέδια για την ΑΕΕΑΠ, το ξενοδοχείο της πλ. Καραϊσκάκη και το συμβόλαιο του ΤΑΡ

Της Στεφανίας Σούκη

Στις αρχές του 2017 θα έχει οριστικοποιηθεί ο σχεδιασμός για το νέο εγχείρημα της ΒΙΟΧΑΛΚΟ στον τομέα των ακινήτων, που δεν είναι άλλο από τη δημιουργία Εταιρείας Επενδύσεων Ακίνητης Περιουσίας, με την ένταξη των σημαντικότερων ακινήτων του ομίλου. Παράλληλα, στις αρχές του 2017 αναμένεται να επαναλειτουργήσει, κάτω από την ομπρέλα της ξένης αλυσίδας Wyndham, το ξενοδοχείο ιδιοκτησίας του ομίλου στην πλατεία Καραϊσκάκη στο κέντρο της Αθήνας, το οποίο παρέμενε κλειστό

από το 2012 λόγω της κρίσης- τότε- στον τουρισμό της Αθήνας.

«Θέλουμε να βάλουμε τον κλάδο ακινήτων σε μία πιο ''καταστατική'' βάση και δουλεύουμε ώστε να οριστικοποιήσουμε το σχήμα για τη δημιουργία Εταιρείας Επενδύσεων σε Ακίνητη Περιουσία. Είμαστε αυτή την στιγμή στο στάδιο της δημιουργίας και του σχεδιασμού και προς τα τέλη του 2016- αρχές 2017 θα έχουμε νεότερα, ανάλογα με το πώς θα εξελιχθεί η κατάσταση», ανέφερε χθές εκ μέρους της διοίκησης, ο CFO κ. Δημήτρης Κυριακόπουλος κατά τη διάρκεια της παρουσίασης της VIOHALCO στην Ενωση Θεσμικών Επενδυτών. Το ζήτημα βέβαια που προκύπτει στη συγκεκριμένη περίπτωση είναι το τί αλλαγές τελικά θα επέλθουν στις ΑΕΕΑΠ με τις νέες φορολογικές επιβαρύνσεις για τον κλάδο που περιλαμβάνονται στο πολυνομοσχέδιο.

Στον κλάδο σωληνουργίας του ομίλου, το συμβόλαιο που έχει υπογραφεί για τον ΤΑΡ, για την προμήθεια 495 χιλιομέτρων σωλήνων μεγάλης διαμέτρου- το μεγαλύτερο συμβόλαιο που έχει υπογράψει ο όμιλος στο κομμάτι των σωλήνων- θα αποδώσει αποτελέσματα για τη διετία 2016- 2017. Η παραγωγή έχει ήδη ξεκινήσει και αναμένονται κι επιπλέον συμβόλαια στον κλάδο της σωληνουργίας του ομίλου για δίκτυα του εξωτερικού, όπως επεσήμανε η διοίκηση.

«Εχουμε μεγάλη ικανοποίηση για το γεγονός ότι η στρατηγική που έχουμε ακολουθήσει τα τελευταία χρόνια έχει αποδώσει. Το 2015, οι πωλήσεις των 3,27 δισ. ευρώ του ομίλου κατεληξαν σε ένα EBITDA 194 εκατ. ευρώ, από 120 εκατ. ευρώ το αμέσως προηγούμενο έτος, κι αυτό ενώ η περασμένη χρονιά ήταν πολύ κακή για τον κλάδο του χάλυβα κι επομένως ο όμιλος θα είχε παρουσιάσει ακόμη καλύτερα αποτελέσματα, προσαυξημένα κατά 39 εκατ. ευρώ», ανέφερε ο κ. Κυριακόπουλος, προσθέτοντας ότι, πέραν των ''παραδοσιακών'' κλάδων για τον όμιλο έχει δημιουργηθεί μία επιπλέον αυτονομία και δίνεται μεγαλύτερη έμφαση στους τομείς της έρευνας/ανάπτυξης και της ανακύκλωσης.

Οσον αφορά το κομμάτι της χρηματοδότησης για τον όμιλο, όπως ανέφερε η διοίκηση «αυτή την στιγμή χτίζουμε σχέσεις και θεωρούμε ότι μέσα στα επόμενα δύο χρόνια θα έχουμε δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για μία διεθνή χρηματοδότηση της VIOHALCO.

Μόλις τελειώσαμε τις μεγάλες επενδύσεις στους τομείς των καλωδίων και τη σωληνουργία, αλλά και στη χαλυβουργία, με έναν μικρότερο προϋπολογισμό, για τη βελτίωση του κόστους παραγωγής. Οι νέες επενδύσεις που συζητάμε είναι στον τομέα του αλουμινίου».

Ως προς το ενεργειακό κόστος, έχει βελτιωθεί σημαντικά τα τελευταία χρόνια σε σύγκριση με το παρελθόν -«έχουμε φθάσει σε ένα ανεκτό επίπεδο ως προς το κόστος του ηλεκτρικού ρεύματος»-, ανέφερε ο κ. Κυριακόπουλος «ωστόσο ανησυχούμε για τον καινούριο φόρο στο φυσικό αέριο, το οποίο θα αυξήσει σημαντικά το κόστος παραγωγής ειδικά στους τομείς του χάλυβα και του αλουμινίου».

Keywords
Τυχαία Θέματα