«Κραχ» 5% στο Χ.Α. - «Βουλιάζουν» ξανά οι παγκόσμιες αγορές λόγω πετρελαίου

«Εικόνα» κατάρρευσης και πάλι στις παγκόσμιες αγορές με το ελληνικό χρηματιστήριο να οδεύει προς χαμηλά τετραετίας, μετά την εμπλοκή στο ασφαλιστικό και την αξιολόγηση, τις αναδυόμενες αγορές να βρίσκονται σε χαμηλό 6 ετών και την Ευρώπη να έχει ήδη εισέλθει σε bear market.

Ο Γενικός Δείκτης έχει υποχωρήσει στις 532 μονάδες (-4,6%) καθώς μετά τις τελευταίες εξελίξεις είναι ξεκάθαρο πλέον ότι η αξιολόγηση θα αργήσει πολύ να έρθει, με αρκετούς να τη μεταθέτουν ακόμα και για τον Μάρτιο. Οι δανειστές αποφεύγουν να αξιολογήσουν την ελληνική

πρόταση για το ασφαλιστικό, ζητώντας πλήρως κοστολογημένες προτάσεις ενώ οι πληροφορίες που βγαίνουν προς τα έξω λένε ότι το ΔΝΤ δεν είναι ικανοποιημένο από την πορεία των μεταρρυθμίσεων και ενδεχομένως να ζητήσει και νέα μέτρα.

Σε αυτό το κλίμα, οι ρευστοποιήσεις είναι έντονες στο χρηματιστήριο Αθηνών, με τους επενδυτές να προμηνύουν ακόμα και μια νέα πολιτική κρίση. (ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΕΔΩ)

Το παγκόσμιο επενδυτικό κλίμα είναι ιδιαίτερα αρνητικό καθώς η πτώση του πετρελαίου σε νέα χαμηλά από το 2003, μετά και τις προειδοποιήσεις της ΙΕΑ για τεράστια υπερπροσφορά, οι ανησυχίες για την παγκόσμια ανάπτυξη, όπως αντικατοπτρίζονται και στις υποβαθμισμένες προοπτικές του ΔΝΤ, αλλά και η έντονη μεταβλητότητα στην Κίνα καθώς η χώρα προσπαθεί να προσαρμοστεί στους νέους ρυθμούς ανάπτυξης, αποτελούν ένα «εκρηκτικό» μίγμα για τις αγορές.

Πρόκειται για ένα από τα χειρότερα ξεκινήματα χρηματιστηριακής χρονιάς παγκοσμίως καθώς υπολογίζεται ότι από τις αγορές έχουν χαθεί (μέχρι χθες) περίπου 6,6 τρισ. δολάρια. Ο παγκόσμιος δείκτης μετοχών έχει υποχωρήσει κατά 9,2% μέσα στο 2016.

«Όλες οι μετοχές πέφτουν. Είναι δύσκολο για τις αγορές να κάνουν ριμπάουντ εκτός κι αν το πετρέλαιο ή κάτι άλλο πιάσει πάτο. Αν αυτό θα είναι το πετρέλαιο, η ισοτιμία δολαρίου/γεν, οι αμερικανικές μετοχές, οι μετοχές του Χονγκ Κονγκ ή του Shanghai δεν ξέρω, αλλά κάτι πρέπει να ανακάμψει» σημειώνει ο Tsutomu Yamada, αναλυτής αγορών στην Kabu.com Securities Co.

Ο Stoxx 600 υποχωρεί στο ξεκίνημα κατά 3% στις 322 μονάδες. Ο πανευρωπαϊκός δείκτης έπραγματοποίησε ριμπάουντ χθες (+1,3%), μετά από πτώση τριών εβδομάδων, ωστόσο, η ανάκαμψη αποδείχθηκε βραχύβια αφού δεν έχει κανένα θετικό στήριγμα, ούτε καν από τα αποτελέσματα τριμήνου των ευρωπαϊκών εταιρειών τα οποία είναι σε γενικές γραμμές απογοητευτικά.

Τη μεγαλύτερη πτώση στην Ευρώπη καταγράφουν οι ενεργειακές μετοχές και οι μετοχές πρώτων υλών καθώς τα προθεσμιακά συμβόλαια του WTI υποχωρούν κατά 85 σεντς στα 27,61 δολάρια το βαρέλι και τα συμβόλαια του Brent κατά 53 σεντς στα 28,23 δολάρια το βαρέλι.

Τα προθεσμιακά συμβόλαια Μαρτίου του Standard & Poor's 500 υποχωρούν 1,5% και του Nasdaq 100 Index κατά 1,8%.

Ο FTSE 100 υποχωρεί 2,6% στις 5.724 μονάδες, ο DAX κινείται με πτώση 3% στις 9.373 μονάδες, ο CAC 40 με πτώση 3,17% στις 4.136 μονάδες, ο ΙΒΕΧ με πτώση 2,57% στις 8.334 μονάδες και ο FTSE MIΒ με πτώση 3,31% στις 18.256 μονάδες.

Στο πεδίο των μετοχών, ενδεικτικά, η Shell υποχωρεί 3,7% μετά την ανακοίνωση ότι μειώθηκε αισθητά η κερδοφορία του δ' τριμήνου. Η BHP Billiton Ltd. καταγράφει «βουτιά» 5,7% μετά την υποβάθμιση των εκτιμήσεών της για την παραγωγή σιδηρομεταλλεύματος.

Απώλειες 6,8% για την Zurich Insurance Group AG μετά από απογοητευτικά αποτελέσματα τριμήνου. Πτώση 2,1% για την Vinci SA μετά την ανακοίνωση ότι παγώνουν οι συνομιλίες εξαγοράς με την Abengoa SA.

Στην Ασία, οι αναδυόμενες αγορές και το χρηματιστήριο του Χονγκ Κονγκ βρέθηκαν σε χαμηλά έξι ετών καθώς η πτώση του δολαρίου HK (σε νέο χαμηλό από το 2007) δημιούργησε ανησυχίες για μαζικές εκροές κεφαλαίων. Το μεγαλύτερο πλήγμα δέχτηκαν οι μετοχές πετρελαίου και ακινήτων.

«Η 'βουτιά' του δολαρίου HK αναζωπυρώνει τις ανησυχίες ότι οι εκροές κεφαλαίων επιταχύνονται καθώς τα funds πωλούν μαζικά μετοχές. Το κλίμα στο Χονγκ Κονγκ είναι πολύ άσχημο» τονίζει ο Castor Pang, επικεφαλής έρευνας στην Core-Pacific Yamaichi Hong Kong.

«Η εύθραυστη κινεζική ανάπτυξη παραμένει το βασικό πρόβλημα για τους επενδυτές» τονίζει ο Naeem Aslam, επικεφαλής αναλυτής αγορών στην AvaTrade.

Σε bear market βρίσκεται κι επίσημα το χρηματιστήριο της Ιαπωνίας, για πρώτη φορά από τον Ιούνιο του 2013.

Keywords
Τυχαία Θέματα