Κοροναϊός: Το πρώτο κρούσμα άνοιξε τον ασκό του Αιόλου, εξετάζονται πολλά ύποπτα περιστατικά – Πρώτα κρούσματα σε Δανία κι Εσθονία

09:54 27/2/2020 - Πηγή: People

Την ώρα που στην Κίνα ο κοροναϊός φαίνεται να βαίνει προς μια κάποια εκτόνωση, έστω και προσωρινή, σε όλο τον υπόλοιπο κόσμο έχουμε μια αυξητική τάση των κρουσμάτων, με τη Γερμανία να έχει 10 νέες υποθέσεις, ενώ το πρώτο κρούσμα στην Ελλάδα έχει φέρει διαρκή επαγρύπνιση σε νοσοκομεία για περιστατικά που ενδέχεται να αφορούν τον κορονοϊό. Παράλληλα, στην Ιταλία ο περιφερειάρχης της Λομβαρδίας τέθηκε σε καραντίνα, ενώ οι επιδράσεις του ιού έχουν κάνει την εμφάνιση

τους και στους οικονομικούς στόχους πολυεθνικών κολοσσών όπως η Microsoft και η Apple.

Ξεκινώντας από την Ελλάδα, μετά την επιβεβαίωση του κοροναϊού στην 38χρονη γυναίκα, οι αρχές της χώρας βρίσκονται σε επιφυλακή και τα ρεπορτάζ αναφέρουν ότι καθημερινά εξετάζονται σε κάθε νοσοκομείο της χώρας ως και 30 περιπτώσεις. Είναι ενδεικτικό πως στη Θεσσαλονίκη εξετάζονται άλλα δύο πιθανά κρούσματα.

Είναι πλέον πάρα πολλοί οι ασθενείς ή οι συγγενείς ασθενών που ζητούν να εξεταστούν για τον κοροναϊό, ενώ το προσωπικό στα νοσοκομεία προσπαθεί να αντεπεξέλθει στον τεράστιο όγκο των τελευταίων 24ωρων. Ένας όγκος που δεν αφορά μόνο Έλληνες, αλλά και πολλούς που ήρθαν την τελευταία εβδομάδα στην Ελλάδα από τις πληγείσες χώρες της Ευρώπης, ιδίως την Ιταλία.

Ο υπουργός Υγείας κ. Κικιλίας βρίσκεται στη Θεσσαλονίκη μαζί με την επιστημονική ομάδα που έχει τεθεί επικεφαλής σε εθνικό επίπεδο για την αντιμετώπιση του ιού και συντονίζει τις προσπάθειες στα νοσοκομεία και στόχος είναι να τεθούν υπό έλεγχο όσο είναι νωρίς, ώστε να μη φτάσουμε στην εφαρμογή των έκτακτων μέτρων που έχουν οριστεί με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου.

ΑΥΤΟΑΠΟΜΟΝΩΘΗΚΕ Ο ΗΓΕΤΗΣ ΤΗΣ ΛΟΜΒΑΡΔΙΑΣ

Την ίδια στιγμή, στη γείτονα Ιταλία, ο περιφερειάρχης της Λομβαρδίας Ατίλιο Φοντάνα έκανε γνωστό ότι έθεσε τον εαυτό του «σε απομόνωση», επειδή μια συνεργάτιδά του έχει μολυνθεί από τον κοροναϊό.

«Θα προσαρμοστώ κι εγώ στις οδηγίες του Ανώτατου Ινστιτούτου Υγείας της Ιταλίας και για δυο μήνες θα ζήσω σε ένα είδος αυτοπομόνωσης. Την Τετάρτη φορούσα συνεχώς μάσκα και θα συνεχίσω να το κάνω, ώστε αν τύχει να προκύψω θετικός, στο μεταξύ να μην έχω μεταδώσει σε κανέναν τον ιό. Μην τρομάξετε , λοιπόν, όταν με δείτε, διότι είμαι πάντα έτοιμος να προστατέψω τους κατοίκους της Λομβαρδίας από κάθε είδος μόλυνσης».

Στο τέλος του βίντεο που ανάρτησε ο Φοντάνα στο Facebook, εξέφρασε την καθησυχαστική του πεποίθηση πως σύντομα οι επιστήμονες θα περιορίσουν την εξάπλωση και θα επανέλθει σιγά σιγά η κανονικότητα.

10 ΝΕΑ ΚΡΟΥΣΜΑΤΑ ΣΤΗ ΓΕΡΜΑΝΙΑ, ΠΡΩΤΑ ΚΡΟΥΣΜΑΤΑ ΣΕ ΔΑΝΙΑ ΕΣΘΟΝΙΑ

Στο χορό του κοροναϊού μπήκαν η Δανία και η Εσθονία. Στη Δανία ο ασθενής είναι Δανός που είχε ταξιδέψει στη Βόρεια Ιταλία και κόλλησε εκεί τον κοροναϊό, με τις αρχές να τον έχουν θέσει υπό καραντίνα στο σπίτι του. Στην Εσθονία ο ασθενής είναι Ιρανός, μόνιμος κάτοικος της χώρας, ο οποίος είχε ταξιδέψει στο Ιράν, χώρα που αποτελεί μια από τις έντονα πληγείσες από τον ιό.

Από επίσκεψη στο Ιράν επέστρεψε άλλωστε και το 6ο κρούσμα κοροναϊού που εμφανίστηκε στο Ιράκ, με τη χώρα να κηρύσσει περίπτωση επιδημίας πνευμονίας, η οποία προκλήθηκε από τον ιό.

Ως προς τη Γερμανία, την Τετάρτη επιβεβαιώθηκαν 10 νέα κρούσματα, με τα 4 εξ αυτών να αφορούν το κρατίδιο της Βάδης-Βιττεμβέργης, ενώ 5 βρίσκονται στο Ντίζελντορφ.

Αυτή η απότομα ανοδική εξάπλωση οφείλεται σύμφωνα με τις αρχές σε ένα καρναβάλι που έλαβε χώρα στις 15 Φεβρουαρίου, όπου συμμετείχαν 300 άνθρωποι, μεταξύ των οποίων και μια γυναίκα που είχε βρεθεί νωρίτερα στο Μιλάνο και εντοπίστηκε με τον Covid-19. Και τα 300 άτομα έχουν τεθεί σε καραντίνα, αναφέρουν οι αρχές.

Παράλληλα, οι ηγέτες της Γερμανίας, της Αυστρίας και της Ιταλίας, η κυρία Μέρκελ, ο κύριος Σουλτς και ο κύριος Κόντε, βρίσκονται σε διαρκείς διαβουλεύσεις για να συντονίσουν από κοινού δράσεις. Άλλωστε, στις 4 Μαρτίου είναι προγραμματισμένη να ξεκινήσει στο Βερολίνο η μεγαλύτερη έκθεση τουρισμού, το ITB, όπου έχουν δηλώσει συμμετοχή 10.000 εκθέτες και θα παρευρεθούν πάνω από 160.000 άτομα. Πολλοί από τους εκθέτες, προερχόμενοι από χώρες της Άπω Ανατολής ή χώρες με αρκετά κρούσματα, έχουν ακυρώσει την παρουσία τους, ενώ τα μέτρα των διοργανωτών είναι πολύ αυστηρά για όσους βρεθούν στην έκθεση.

ΣΕ ΚΑΘΟΔΙΚΗ ΠΟΡΕΙΑ Ο COVID-19 ΣΤΗΝ ΚΙΝΑ

Όσον αφορά στη χώρα που ξεκίνησαν όλα, την Κίνα, η 26η Φεβρουαρίου ήταν η λιγότερο τραγική ημέρα από τις 28 Ιανουαρίου, αφού καταγράφηκαν οι λιγότεροι θάνατοι του μήνα, με 29 άτομα να πεθαίνουν από τον ιό. Τα 26 από αυτά είναι στην επαρχία Χουμπέι που έχει άλλωστε τη μερίδα του λέοντος σε νεκρούς και κρούσματα. Συνολικά οι νεκροί έχουν φτάσει τους 2.744 στη χώρα και οι νοσούντες τους 78.497, με τους ανθρώπους που ανάρρωσαν και νίκησαν τον ιό να είναι 32.495.

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΖΗΜΙΕΣ ΣΕ MICROSOFT ΚΑΙ APPLE

Οι δύο μεγάλοι ανταγωνιστές σε επίπεδο τεχνολογίας, ανακοίνωσαν πως οι προβλέψεις τους για τα αυξημένα έσοδα στο πρώτο τρίμηνο του 2020 δεν θα επαληθευτούν και με τον Μάρτιο να μην έχει καν ξεκινήσει, τα περίπου 11 δισ. που εκτιμούσαν στην Microsoft θα απέχουν πολύ από την πραγματικότητα.

«Μολονότι βλέπουμε ισχυρή ζήτηση για τα Windows, ανάλογη με τις προσδοκίες μας, η αλυσίδα τροφοδοσίας επανέρχεται στην κανονική λειτουργία της με αργότερο ρυθμό του αναμενομένου», ανέφερε η εταιρεία, σύμφωνα με το Reuters και τους Financial Times.

«Κανένας δεν έχει ανοσία, ούτε οι καλύτερες τεχνολογικές εταιρείες στον πλανήτη. Τα πράγματα μπορεί να γίνουν χειρότερα, δεδομένου ότι υπάρχει ακόμη ένας μήνας για να κλείσει το πρώτο τρίμηνο», σχολίασε ο αναλυτής Μπρεντ Θιλ της εταιρείας Jefferies.

Keywords
Τυχαία Θέματα
Κοροναϊός, Αιόλου, – Πρώτα, Δανία, Εσθονία,koronaios, aiolou, – prota, dania, esthonia