Brexit και προσφυγικό στο τραπέζι της Συνόδου Κορυφής

Brexit και προσφυγικό στο τραπέζι της διήμερης Συνόδου Κορυφής που διεξάγεται στις Βρυξέλλες αν και λίγες είναι προσδοκίες για λήψη αποφάσεων για το προσφυγικό, απουσία του Τούρκου πρωθυπουργού Αχμέτ Νταβούτογλου από τις συζητήσεις.

Ο Τούρκος πρωθυπουργός, που αρχικά είχε προγραμματιστεί να συμμετάσχει στη Σύνοδο, θα απουσιάζει τελικά μετά την χθεσινή τρομοκρατική επίθεση στην Άγκυρα. Ως εκ τούτου ακυρώθηκαν η προγραμματισμένη τριμερής συνάντηση Ελλάδας - Γερμανίας - Τουρκίας, αλλά και η 11μερής συνάντηση (10 κράτη-μέλη και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου) με την Τουρκία.

Οι μεγάλη παίκτες πάντως, εμφανίζονται σε κοινή γραμμή για παύση της στοχοποίησης της Ελλάδας για το προσφυγικό και τερματισμό των δηλώσεων περί αποπομπής της χώρας μας από την Σένγκεν.

«Δυστυχώς δεν μπόρεσε να γίνει η συνάντηση των 11 χωρών για το προσφυγικό, λόγω των γεγονότων στην Άγκυρα», ανέφερε η επικεφαλής της γερμανικής κυβέρνησης, προσθέτοντας ότι «θα συνεχίσουμε την εντατική προσπάθεια. Το θέμα της μετανάστευσης είναι νούμερο ένα στην ατζέντα. «Το σημαντικότερο ζήτημα είναι η προστασία των εξωτερικών συνόρων της Ε.Ε. και η καταπολέμηση του δουλεμπόριου. Πρέπει να βρούμε μεθόδους για το πώς, ιδιαίτερα οι πρόσφυγες από τη Συρία, θα μπορούν με νόμιμο τρόπο να έρχονται στην ΕΕ», υπογράμμισε η καγκελάριος.

Στάθηκε τέλος στην ανάγκη η λύση η οποία θα δοθεί στο προσφυγικό να είναι λύση στην οποία θα συμφωνήσουν και οι 28 χώρες - μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ενώ εξέφρασε τα συλλυπητήριά της στην Τουρκία για τα θύματα της βομβιστικής επίθεσης στην πρωτεύουσά της. Η Γερμανίδα καγκελάριος η οποία για πρώτη φορά σε Σύνοδο Κορυφής θα ζυγίζει ως σύμμαχό της την Ελλάδα, αναμένεται να καλέσει τα υπόλοιπα κράτη – μέλη να μην επιτρέψουν την απομόνωση της χώρας μας προβάλλοντας ως επιχείρημα ότι η Ελλάδα στον βαθμό που της αναλογεί και αντέχει έχει υλοποιήσει όσα μπορεί για την επιτυχημένη διαχείριση της κρίσης.

Who’s sitting next to who? The seating plan for #EUCO #Brexit talks later this afternoon pic.twitter.com/upPMBR9JSI

— Bruno Waterfield (@BrunoBrussels) February 18, 2016

Ολάντ: Αυτό που με απασχολεί σήμερα είναι το μέλλον της Ευρώπης

«Αυτό που με απασχολεί σήμερα είναι το μέλλον της Ευρώπης. Σε ό,τι αφορά τη Μ. Βρετανία, τους πρόσφυγες, την ανάπτυξη, την καταπολέμηση της ανεργίας, την αγροτική κρίση», δήλωσε προσερχόμενος στη Σύνοδο Κορυφής ο Πρόεδρος της Γαλλίας, Φρανσουά Ολάντ.

Ο ίδιος χαρακτήρισε «αναγκαία» μια συμφωνία με τη Βρετανία, τονίζοντας ωστόσο ότι είναι πιθανή εφόσον «πληρούνται κάποιες προϋποθέσεις».

«Η Μ. Βρετανία πρέπει να μείνει στην ΕΕ. Αυτή είναι η επιθυμία μου, αλλά πρέπει να γίνει στο πλαίσιο των θεμελιωδών αρχών της ΕΕ. Γιατί διαφορετικά και ένα άλλο κράτος μέλος μπορεί να ζητήσει εξαιρέσεις. Μπορούμε να έχουμε ένα συμβιβασμό, αλλά πρέπει να πηγαίνει την Ευρώπη μπροστά όχι να τη σταματάει», σημείωσε ο Γάλλος Πρόεδρος.

Τσίπρας: Το μέλλον της Ευρώπης δεν είναι τα τείχη

Η λύση του προσφυγικού δεν είναι να οικοδομούμε φράκτες, τόνισε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, προσερχόμενος στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ, με αντικείμενο το μεταναστευτικό και τις σχέσεις Βρετανίας - Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Πρέπει να μείνουμε ενωμένοι και αλληλέγγυοι σε όλα τα πεδία, το μέλλον της Ευρώπης δεν είναι τα τείχη και η ξενοφοβία, πρόσθεσε.

Σημειώνεται ότι απέναντι στην Ελλάδα στέκονται τέσσερις χώρες -μέλη της Ομάδας Βίζεργκραντ- η Πολωνία, η Τσεχία, η Σλοβακία και η Ουγγαρία, που ζητούν την απομόνωση της χώρας.

Συνάντηση Τσίπρα-Σομπότκα: Αν θέλουν να τους πνιγούμε και να τους καίμε, ξεχάστε το

Μάλιστα ο Έλληνας πρωθυπουργός είχε συνάντηση με τον Τσέχο πρωθυπουργό Μπόχουσλαβ Σομπότκα. Σημειώνεται ότι ο Τσέχος πρωθυπουργός είχε προσκαλέσει και τον Αλέξη Τσίπρα να πάει στη σύνοδο που είχαν, αλλά τελικά δεν παρευρέθηκε επικαλούμενος φόρτο εργασίας.

Ο κ. Τσίπρας του επεσήμανε ότι η Ελλάδα αδυνατεί να υλοποιήσει οτιδήποτε δεν είναι σύννομο με το διεθνές δίκαιο. Αν θέλουν push backs, δηλαδή να τους πνιγούμε και να τους καίμε, ξεχάστε το, φέρεται να τόνισε. Θα πρέπει να δοθούν περιθώρια στην συμφωνημένη ευρωπαϊκό πολιτική να αντεπεξέλθει και να αποδώσει, επεσήμανε επίσης ο Έλληνας πρωθυπουργός.

Δηλαδή το ζήτημα της Τουρκίας, της μετεγκατάστασης και το ζήτημα της συμμετοχής του ΝΑΤΟ.

Μάλιστα το επεσήμανε με νόημα ότι το να στέλνουν στα σύνορα μας με άλλες χώρες στρατό και χωροφυλακή, συνιστά ενέργεια μη φιλική.

Brexit

Αναφορικά με το βρετανικό ζήτημα, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ , που εμφανίζεται αποφασισμένος να κλείσει ένα ιδιαίτερα σημαντικό ζήτημα που κλυδωνίζει την ΕΕ, αναμένεται να παρουσιάσει στους Ευρωπαίους ηγέτες μια νέα συμβιβαστική πρόταση με προοπτική να οδηγήσει σε συμφωνία.

Την πρόθεσή του να συμφωνήσει μόνο εάν η πρόταση της ΕΕ είναι «καλή», εξέφρασε ο Ντέιβιντ Καμέρον, πρωθυπουργός της Βρετανίας προσερχόμενος στη σημερινή Σύνοδο Κορυφής, βασικό θέμα της οποίας είναι η σύναψη συμφωνίας με το Ηνωμένο Βασίλειο έτσι ώστε να αποφευχθεί το Brexit.

Ο Βρετανός πρωθυπουργός δήλωσε χαρακτηριστικά: «Έχουμε σημαντική δουλειά να κάνουμε σήμερα και αύριο. Θα είναι δύσκολα. Θα παλέψω για τη Βρετανία και αν υπάρξει μια καλή συμφωνία, θα την πάρω. Αλλά δεν θα συμφωνήσω σε κάτι που δεν απαντά σε αυτό που χρειαζόμαστε. Νομίζω πως είναι πιο σημαντικό να το κάνουμε σωστά από το να το κάνουμε γρήγορα. Αλλά με καλή θέληση και σκληρή δουλειά μπορούμε να πάρουμε μια καλύτερη συμφωνία για τη Βρετανία».

-- This feed and its contents are the property of The Huffington Post, and use is subject to our terms. It may be used for personal consumption, but may not be distributed on a website.

Keywords
Τυχαία Θέματα