Μπάιντεν: «Τα πρώτα φορτηγά με ανθρωπιστική βοήθεια θα μπουν στη Γάζα εντός των 24 – 48 ωρών»

20 Οκτωβρίου 2023, Αίγυπτος, Ράφα: Φορτηγό φορτωμένο με προμήθειες στέκεται μπροστά από το συνοριακό πέρασμα της Ράφα μεταξύ Αιγύπτου και Λωρίδας της Γάζας. Ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες ζήτησε να παραδοθεί η "απελπιστικά" αναγκαία βοήθεια στους αμάχους στη Λωρίδα της Γάζας, η οποία
έχει αποκλειστεί από το Ισραήλ.

Οι ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές πλήττουν τη νότια Γάζα, μια περιοχή γεμάτη από αμάχους που κατέφυγαν εκεί από το βορρά με ισραηλινές οδηγίες. Εν τω μεταξύ, το Ισραήλ άρχισε την εκκένωση μιας σημαντικής πόλης κοντά στα σύνορα με τον Λίβανο, στο τελευταίο σημάδι μιας πιθανής χερσαίας εισβολής στη Γάζα που θα μπορούσε να προκαλέσει περιφερειακή αναταραχή.

Μια Αμερικανίδα και η κόρη της, που είχαν απαχθεί από τη Χαμάς, απελευθερώθηκαν «για ανθρωπιστικούς λόγους» ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος της ένοπλης πτέρυγας της οργάνωσης, των Ταξιαρχιών Εζεντίν αλ Κάσαμ, Αμπού Ουμπάιντα.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν πιστεύει πως τα πρώτα φορτηγά που μεταφέρουν ανθρωπιστική βοήθεια θα μπουν στη Λωρίδα της Γάζας «εντός των επόμενων 24 έως 48 ωρών».

Live όλες οι εξελίξεις

23.25 Το Ισραήλ ζήτησε να εκκενωθούν σχολεία της UNRWA στην πόλη της Γάζας

Η υπηρεσία του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες (UNRWA) ζήτησε σήμερα να εκκενωθούν πολλά από τα σχολεία της όπου έχουν καταφύγει Παλαιστίνιοι στην Πόλη της Γάζας, κρίνοντας ότι «δεν είναι πλέον ασφαλή», αφού έλαβε μια προειδοποίηση από το Ισραήλ.

«Ενημερωθήκαμε από το Ισραήλ ότι είναι αναγκαίο να εκκενώσουμε τις δομές αυτές το συντομότερο δυνατόν» ανέφερε στην ανακοίνωσή της η UNRWA. «Κάναμε ό,τι μπορούσαμε για να διαμαρτυρηθούμε και να απορρίψουμε αυτήν την απόφαση, όμως το συμπέρασμα είναι ότι πλέον οι δομές μας δεν είναι πια ασφαλείς», πρόσθεσε, ζητώντας να προχωρήσει «αμέσως» η εκκένωση.

Λίγο νωρίτερα, η παλαιστινιακή Ερυθρά Ημισέληνος είπε ότι «οι κατοχικές αρχές (σ.σ. το Ισραήλ) απείλησαν να πλήξουν το νοσοκομείο Αλ Κοντς» στην Πόλη της Γάζας.

«Περισσότεροι από 400 ασθενείς νοσηλεύονται στο νοσοκομείο και περίπου 12.000 εκτοπισμένοι πολίτες έχουν βρει καταφύγιο εκεί, εκτός από το ιατρικό προσωπικό», ανέφερε η Ερυθρά Ημισέληνος, ζητώντας από τη διεθνή κοινότητα «να αντιδράσει αμέσως».

❌ 12,000 displaced people, including 70% children and women, are in imminent danger after Israeli forces threatened to bomb Al-Quds Hospital and demanded evacuation. This place could turn to ashes if those threats are carried out.
#GazaUnderAttack#NotATargetpic.twitter.com/0a7Zt2rPcm

— PRCS (@PalestineRCS) October 20, 2023

22.20 Σύνοδος ΗΠΑ-ΕΕ στον Λευκό Οίκο, με το Ισραήλ και την Ουκρανία στο επίκεντρο

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Charles Michel μιλάει καθώς η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ursula von der Leyen, αριστερά, ακούει κατά τη διάρκεια συνάντησης με τον πρόεδρο Joe Biden στην αίθουσα συνεδριάσεων του Λευκού Οίκου, Παρασκευή 20 Οκτωβρίου 2023, στην Ουάσιγκτον

Με ενιαίο μέτωπο εμφανίστηκαν την Παρασκευή, στη σύνοδό τους στον Λευκό Οίκο, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν και η ηγεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, υπερασπιζόμενοι το δικαίωμα του Ισραήλ στην αυτοάμυνα ενώ ταυτόχρονα δήλωσαν ότι θα συνεχίσουν να στηρίζουν την Ουκρανία, στον πόλεμο απέναντι στη Ρωσία.

Η σύνοδος αυτή συνέπεσε με τον πολλαπλασιασμό των κρίσεων σε όλον τον κόσμο και ο Αμερικανός πρόεδρος, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ και η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν στόχευαν να καταδείξουν τους ακατάλυτους δεσμούς ΗΠΑ-ΕΕ.

Στις λακωνικές δηλώσεις που έκανε στους δημοσιογράφους ο Μπάιντεν, χαιρέτισε το γεγονός ότι Ουάσινγκτον και Βρυξέλλες στηρίζουν από κοινού «τον θαρραλέο λαό της Ουκρανίας» και «τώρα στηρίζουν το Ισραήλ, μετά τη φοβερή τρομοκρατική επίθεση της Χαμάς».

Ο Μισέλ και η φον ντερ Λάιεν έφτασαν ξεχωριστά στον Λευκό Οίκο για αυτήν την τριμερή σύνοδο με τον Μπάιντεν. Αφού ολοκληρωθούν οι συνομιλίες θα εκδοθεί ένα κοινό ανακοινωθέν, δεν προβλέπεται όμως να δοθεί κάποια συνέντευξη Τύπου.

«Το Ισραήλ έχει δικαίωμα να αμύνεται. Αυτό πρέπει να γίνεται με σεβασμό στο διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο», είπε ο Μισέλ, ενώ η φον ντερ Λάιεν ευχαρίστησε τον Μπάιντεν για την επίσκεψή του στο Ισραήλ, την Τετάρτη. «Οι συγκρούσεις αυτές καταδεικνύουν την ανάγκη να τις αντιμετωπίζουμε από κοινού», πρόσθεσε, επιμένοντας ότι «τα γεγονότα στη Μέση Ανατολή δεν θα μας εκτρέψουν την προσοχή από την Ουκρανία».

Ευρωπαίοι και Αμερικανοί επιδιώκουν επίσης να αποτρέψουν το άνοιγμα ενός δεύτερου μετώπου με τη λιβανέζικη Χεζμπολάχ και μια ενδεχόμενη περιφερειακή κλιμάκωση, με απρόβλεπτες συνέπειες.

21.21 Μπάιντεν: Τα πρώτα φορτηγά με ανθρωπιστική βοήθεια θα μπουν στη Γάζα εντός των επόμενων 24 – 48 ωρών

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν δήλωσε ότι πιστεύει πως τα πρώτα φορτηγά που μεταφέρουν ανθρωπιστική βοήθεια θα μπουν στη Λωρίδα της Γάζας «εντός των επόμενων 24 έως 48 ωρών», αφού ολοκληρωθούν οι εργασίες αποκατάστασης του δρόμου στο μεθοριακό πέρασμα της Ράφα.

«Έλαβα την υπόσχεση από τους Ισραηλινούς και τον πρόεδρο της Αιγύπτου ότι η διάβαση αυτή θα είναι ανοιχτή. Έπρεπε να φτιαχτεί το οδόστρωμα που ήταν σε κακή κατάσταση. Πιστεύω ότι εντός των επόμενων 24-48 ωρών τα 20 πρώτα φορτηγά θα περάσουν τα σύνορα» της Αίγυπτου με τη Γάζα, είπε ο Μπάιντεν στο περιθώριο της συνάντησής του στον Λευκό Οίκο με την ηγεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης για να συζητήσουν την κατάσταση στη Μέση Ανατολή.

21.05 Εξηγήσεις από τον Κυριάκο Μητσοτάκη ζητά ο Στέφανος Κασσελάκης για την επίθεση στον Αγιο Πορφύριο

Εξηγήσεις από τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη για το χτύπημα στη μονή του Αγίου Πορφυρίου στη Γάζα, ζητά με δήλωσή του ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Στέφανος Κασσελάκης.

Στην δήλωσή του αναφέρει: «Ο πρωθυπουργός ανακοινώνει στον Οικουμενικό Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίο ότι έχει ζητήσει από το Ισραήλ την προστασία από ισραηλινούς βομβαρδισμούς της μονής του Αγ. Πορφυρίου στη Γάζα. 19 Οκτωβρίου: Η ιστορική ελληνορθόδοξη μονή υφίσταται σοβαρές ζημιές. Ο Αρχιεπίσκοπος Τιβεριάδος Αλέξιος δηλώνει στην ΕΡΤ: ‘Χτύπησαν τα γραφεία και την είσοδο του μοναστηριού. Τα βομβάρδισαν και κατέρρευσε όλο το κτίριο. Πολλοί Χριστιανοί έχουν τραυματιστεί και έχουμε και νεκρούς’. Ρωτώ τον Πρωθυπουργό:

1. Τι συνεννοήσεις έκανε και γιατί αγνοήθηκε το αίτημά του;

2. Πώς μπορεί να εκφράζει απλώς τη λύπη του και να μην προβαίνει σε σφοδρή διαμαρτυρία προς την ισραηλινή κυβέρνηση, τόσο για το γεγονός του βομβαρδισμού όσο και για την απαξίωση της χώρας μας;».

20.23 Το Ισραήλ ζήτησε να εκκενωθεί το νοσοκομείο Αλ Κοντς της Γάζας (Ερυθρά Ημισέληνος)

Η παλαιστινιακή Ερυθρά Ημισέληνος ανέφερε ότι έλαβε προειδοποίηση από τις ισραηλινές δυνάμεις να εκκενώσει αμέσως το νοσοκομείο Αλ Κοντς της Γάζας.

Το νοσοκομείο, σύμφωνα με την υγειονομική εταιρεία, παρέχει ”άσυλο σε περισσότερους από 400 ασθενείς και περίπου 12.000 εκτοπισμένους πολίτες”.

″Καλούμε τη διεθνή κοινότητα να δράσει επειγόντως, αποτρέποντας άλλη μια καταστροφή όπως το νοσοκομείο Al-Ahli”, δήλωσε η Ερθυρά Ημισέληνος, αναφερόμενη στην επίθεση σε ένα άλλο νοσοκομείο της Γάζας νωρίτερα αυτή την εβδομάδα.

Urgent Appeal

Keywords
Τυχαία Θέματα
Live, Γάζα, Ισραήλ, 100,Live, gaza, israil, 100