Mνημόνιο συνεργασίας Τεχεράνης – Αθήνας στην ενέργεια εν όψει. Συζητήσεις περί ρύθμισης του χρέους των ΕΛΠΕ

Ο αναπληρωτής υπουργός Πετρελαίου του Ιράν, αρμόδιος για Διεθνείς και Εμπορικές Υποθέσεις, Αμίρ Χοσεΐν Ζαμανίνια δήλωσε ότι το Ιράν και η Ελλάδα θα υπογράψουν μνημόνιο κατανόησης για την ενέργεια κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, τον επόμενο μήνα, στον Ιράν, σύμφωνα με
το ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων IRNA.

Όπως αναφέρεται σε τηλεγράφημα του πρακτορείου (25 Ιανουαρίου), ανακοινώνοντας διήμερη επίσκεψη αντιπροσωπείας του ιρανικού υπουργείο Πετρελαίου στην Ελλάδα, ο Ζαμανίνια είπε ότι στην ατζέντα της αντιπροσωπείας είναι διακανονισμοί για εκκαθάριση του χρέους των ΕΛΠΕ προς το Ιράν και υπογραφή νέου συμβολαίου για πωλήσεις πετρελαίου στην Ελλάδα.

Η Ελλάδα, αναφέρεται στο πρακτορείο, ήταν πάντοτε μόνιμος πελάτης του ιρανικού πετρελαίου, και τα διυλιστήρια της χώρας, όπως αυτά των ΕΛΠΕ, πραγματοποιούσαν ευθείες εισαγωγές ιρανικού πετρελαίου, οι οποίες όμως έπαυσαν προσωρινά λόγω των κυρώσεων που επιβλήθηκαν στην Τεχεράνη κατά την αντιπαράθεση με τη Δύση για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα.

Μετά τη συμφωνία, η ελληνική πλευρά εξέφρασε εκ νέου πρόθεση εισαγωγών ιρανικού πετρελαίου, και οι λεπτομέρειες της συμφωνήθηκαν κατά την επίσκεψη ιρανικής αντιπροσωπείας στην Αθήνα. Η τελική συμφωνία θα οριστικοποιηθεί κατά την επίσκεψη Τσίπρα στο Ιράν.

Σημειώνεται ότι τα ΕΛΠΕ ανακοίνωσαν ότι έχουν καταλήξει σε «πλαίσιο συμφωνίας μακράς πνοής» με την ιρανική NIOC, μετά από σειρά συναντήσεων σε Αθήνα και Τεχεράνη.

Η συμφωνία περιλαμβάνει συνεργασία για την προμήθεια αργού πετρελαίου, με άμεση έναρξη παραδόσεων και ρύθμιση των οικονομικών εκκρεμοτήτων, οι οποίες προέκυψαν από τις διεθνείς κυρώσεις, οι οποίες επεβλήθησαν το 2011.

«Η διοίκηση των ΕΛΠΕ εκφράζει την ικανοποίησή της για τη συμφωνία αυτή, η οποία είναι επ’ ωφελεία και των δύο πλευρών» καταλήγει η σχετική ανακοίνωση.

-- This feed and its contents are the property of The Huffington Post, and use is subject to our terms. It may be used for personal consumption, but may not be distributed on a website.

Keywords
Τυχαία Θέματα