Άμεση η σύνδεση της μεταρρύθμισης στο Ασφαλιστικό με τη διευθέτηση του ελληνικού χρέους

Στην μεταρρύθμιση του Ασφαλιστικού συστήματος ρίχνουν το βάρος όλοι οι παράγοντες που εμπλέκονται στην εφαρμογή του τρίτου Μνημονίου. Κυβέρνηση, Ευρωπαϊκή Ένωση και ΔΝΤ θεωρούν ότι το Ασφαλιστικό αποτελεί αυτή τη στιγμή την «κορωνίδα» των μεταρρυθμίσεων που πρέπει να γίνουν στην Ελλάδα, χωρίς μάλιστα να διστάζουν να το συνδέουν όχι μόνο με την επιτυχία της διευθέτησης του ελληνικού
χρέους, αλλά και με το «βάθος» που θα έχουν οι αποφάσεις.

Όπως αποκαλύπτουν στη HuffPost Greece παράγοντες που γνωρίζουν πολύ καλά το περιεχόμενο των διαπραγματεύσεων με τους θεσμούς, εδώ και αρκετό καιρό οι δανειστές έχουν ξεκαθαρίσει ότι το μέγεθος της διαχείρισης του χρέους θα κριθεί από το μέγεθος της μεταρρύθμισης του Ασφαλιστικού.

Eιδικά από την πλευρά του ΔΝΤ έχει γίνει σαφές ότι όσο μεγαλύτερη θα είναι σε βάθος χρόνου η περικοπή της Ασφαλιστικής δαπάνης η οποία θα προκύψει από την μεταρρύθμιση του συστήματος, τόσο περισσότερα χρόνια θα ρυθμιστεί η εξυπηρέτηση του χρέους για την Ελλάδα.

Οι δανειστές θεωρούν δεδομένο ότι χωρίς να καταστεί άμεσα βιώσιμο το Ασφαλιστικό σύστημα, όποια απόφαση και να ληφθεί για το Ελληνικό χρέος σύντομα θα καταστεί και πάλι μη εξυπηρετήσιμο και μη βιώσιμο.

Ως εκ τούτου οι θεσμοί πιέζουν προκειμένου η κυβέρνηση να προχωρήσει σε νέες περικοπές στο σύνολο των συντάξεων, καθιστώντας αδύνατη την πρόωρη συνταξιοδότηση, ελάχιστη τη συμμετοχή του Δημοσίου στη συνολική σύνταξη που θα λαμβάνουν οι ασφαλισμένοι, ενώ τα Ταμεία θα πρέπει να κινούνται με βάση αποκλειστικά τα έσοδα τους χωρίς να υπολογίζουν σε μεγάλη συνεισφορά του Δημοσίου.

Σύμφωνα με πληροφορίες από την έδρα του ΔΝΤ, το Ταμείο έχει καταστήσει σαφές ότι για να συμμετάσχει στο νέο πρόγραμμα, η κυβέρνηση θα πρέπει να προχωρήσει στη λήψη νέων μέτρων και γενναίο «ψαλίδισμα» της Ασφαλιστικής δαπάνης, γεγονός που εξηγεί την επιμονή του Μεγάρου Μαξίμου προκειμένου να μη συμμετέχει το Ταμείο ενεργά στο τρίτο Μνημόνιο.

Συγκεκριμένα οι επιτελείς του ΔΝΤ έχουν ζητήσει τη λήψη επιπλέον μέτρων για το Ασφαλιστικό τουλάχιστον 3,5 δισ ευρώ, τα οποία θα έρθουν με νέες περικοπές συντάξεων (και των κύριων), χωρίς να υπάρξει αύξηση των εργοδοτικών εισφορών, ενώ παράλληλα επιμένουν για το εργασιακό στην απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων.

Η κυβέρνηση προς το παρόν διαμηνύει ότι ο ρόλος του Ταμείου στην πρώτη αξιολόγηση του προγράμματος είναι καθαρά τεχνικός, γεγονός που σημαίνει ότι το ΔΝΤ δεν μπορεί να μπλοκάρει την αξιολόγηση απαιτώντας περισσότερα μέτρα.

Ωστόσο, ακόμα και αν το Ταμείο τυπικά δεν μπορεί να ασκήσει βέτο στην ολοκλήρωση της αξιολόγησης, παρά μόνο να εκφράσει την πρόθεση του να μην συμμετέχει με νέο πρόγραμμα καθώς εκτιμά ότι δεν πληρούνται οι όροι συμμετοχής του, το ίδιο δεν συμβαίνει και με τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

Ο κ,. Σόιμπλε έχει κατ επανάληψη ταυτιστεί με τις θέσεις του ΔΝΤ, ενώ πολλές φορές έχει χρησιμοποιήσει το Ταμείο ως «πολιορκητικό κριό» προκειμένου η Ελλάδα να αποδεχθεί τις απαιτήσεις των δανειστών.

Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι και το Ευρωπαϊκό σκέλος των θεσμών δεν δίνει μεγάλη σημασία στη μεταρρύθμιση του Ασφαλιστικού. Είναι χαρακτηριστικό ότι με δηλώσεις του στην γερμανική εφημερίδα Welt ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Βάλντις Ντομπρόβσκις σημειώνει την ανάγκη μεταρρύθμισης του Ασφαλιστικού, επισημαίνοντας ότι πρέπει να προχωρήσει όπως έχει συμφωνηθεί, υπενθυμίζοντας ότι υπήρξε μεγάλη κοινοβουλευτική πλειοψηφία για την έγκριση του Μνημονίου που προβλέπει πρωτογενές πλεόνασμα 0,5% για το 2016.

-- This feed and its contents are the property of The Huffington Post, and use is subject to our terms. It may be used for personal consumption, but may not be distributed on a website.

Keywords
Τυχαία Θέματα