Αντισυνταγματική από το ΣτΕ η αναδρομική φορολόγηση των αποθεματικών τραπεζών

«Οχι» είπε το Συμβούλιο της Επικρατείας στην αναδρομική - πριν από την 1η Ιανουαρίου 2005 - φορολόγηση των αποθεματικών των Τραπεζών.

Το ανώτατο ακυρωτικό δικαστήριο έκρινε ότι, είναι αντισυνταγματική η αναδρομική φορολόγηση των αποθεματικών των τραπεζών, την οποία προβλέπει ο νόμος 3513/2006 και υποχρεώνει τους προϊστάμενους των Δ.Ο.Υ., να επιστρέψουν τους φόρους, τους οποίους εισέπραξαν ως αχρεωστήτως καταβληθέντες.

Συγκεκριμένα,
το ΣτΕ με την υπ΄ αριθμ. 112/2016 απόφαση του Β΄ Τμήματος (πρόεδρος ο σύμβουλος Επικρατείας Νίκος Μαρκουλάκης και εισηγητής η σύμβουλος Επικρατείας Ευαγγελία Νίκα) έκρινε ότι, ο νόμος 3513/2006 για την αυτοτελή φορολογία των αποθεματικών, «συνιστά αναδρομική επαχθή μεταβολή του φορολογικού καθεστώτος των εταιρειών».

Με το συγκεκριμένο νόμο επιβλήθηκε σε όλες τις Τραπεζικές Ανώνυμες Εταιρίες, καθώς και στα υποκαταστήματα αλλοδαπών Τραπεζών, φόρος εισοδήματος (με συντελεστές 10% ή 15%) επί των αποθεματικών τους, στα πριν από την 1.1.2006 εμφανιζόμενα στον ισολογισμό τους.

Μεταξύ άλλων το ΣτΕ έκρινε ότι, «η θεσπιζομένη με τον νόμο 3513/2006 φορολογική υποχρέωση, εκτείνεται πέραν του προηγουμένου της επιβολής της έτους, καταλαμβάνοντας αποθεματικά που έχουν σχηματισθεί πριν από την 1.1.2006, αντίκειται στο άρθρο 78 παράγραφος 2 του Συντάγματος, και είναι, ως εκ τούτου, μη εφαρμοστέα».

Στο πλαίσιο αυτό, το ΣτΕ αφού απέρριψε αναίρεση του προϊσταμένου της Δ.Ο.Υ. ΦΑΕ Αθηνών και υποχρέωσε την Δ.Ο.Υ να επιστρέψει στην Τράπεζα το ποσό των 54.514.819 ευρώ.

-- This feed and its contents are the property of The Huffington Post, and use is subject to our terms. It may be used for personal consumption, but may not be distributed on a website.

Keywords
Τυχαία Θέματα